REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa!

Garáž rekonstrukcí proměnili v útulné bydlení

Jak udělat z bývalé garáže a dílny o rozměrech padesáti metrů čtverečních pohodlné bydlení pro dva stálé obyvatele? Francouzští architekti Wilda Workshop dokázali z malých možností vykouzlit velké překvapení.

Paříž je příběhů plná, a 14. arrondissement není v tomto ohledu žádnou výjimkou. Když v malém průchodu na de la Tour de Vanves zakládal malíř a natěrač Pierre Lemaire svou dílnu, jistě netušil, že zde jednou bude stát velmi přitažlivé bydlení. Proč také: sám měl co dělat, aby z padesáti metrů čtverečních garáže v roce 1950 vyzískal co nejvíce užitečného prostoru pro svou práci. V sedmdesátých letech po něm prostor přebírá jeho syn, Claude. Absolvent pařížské École spéciale d’architecture si tu v malém mezonetu zbudoval skromnou pracovnu, a také malou kuchyňku a toaletu. Muselo to být vskutku tvůrčí prostředí, které ale k dlouhému obývání skutečně nevybízelo.

Přání nejsou omezena prostorem

V roce 2014 pak do příběhu bývalé garáže/dílny/ateliéru vstupuje Christina Lemaire, žijící v Chambéry. Projevila přání přebudovat celý prostor na byt, který by mohl být pronajímán. A s tímto zdánlivě prostým požadavkem oslovila architekty ze studia Wilda Workshop. Proč jen zdánlivě? Limitující faktor omezené užitné plochy k obývání byl ve skutečnosti pořádnou překážkou. „Klientka si přála, aby na daném prostoru vznikl jeden obývací pokoj propojený s kuchyní, jedna skutečná (tedy oddělená) hlavní ložnice, a něco formátu pokoje pro hosty,“ vyjmenovávají požadavky architekti. „A samozřejmě, chtěla také „skutečnou“, tedy prostorově oddělenou koupelnu.

Foto: David Foessel

Teoreticky něco takového možné je, ale snadné to rozhodně není,“ dodávají. Výhodou do startu byl stěnami nedělený otevřený prostor, který se podbízel tvůrčí činnosti. Klientka ani architekti neměli zájem na tom proměňovat původní profil, nebo nějak degradovat kvality plynule rozvolněného místa. „Do hry ovšem ve fázi plánování vstoupily přísné městské vyhlášky, které nám prakticky znemožňovaly provádět jakékoliv změny objemu budovy. Museli jsme tedy specifikovat a rozčlenit stávající prostor tak, aby vyhovoval zadání.“ A bonus?

Pustit světlo do tmavé dílny? Střecha musí pryč

Klientka si přála, aby byl rekonstruovaný byt maximálně světlý, a jeho fluidní klima si tak mohli případní obyvatelé dostatečně vychutnat. „Což bylo slušně řečeno komplikované. Stavba sama je jednostranně orientována na východ, ale hned dva metry od ní stojí další objekt. Který ji z 80 % kryje,“ doplňují architekti. Naplnění cílů za daných podmínek tedy představovalo nemalou výzvu, žádající si pořádnou míru neotřelých nápadů a invence. Wilda Workshop Architects ale rozhodně nezklamali. Dokázali, že i z minima lze vykřesat velký potenciál.

Foto: David Foessel

Aby se to „co objem ztrácí při zemi“ kompenzovalo, otevřeli při rozsáhlé rekonstrukci architekti prakticky celý strop, a průhledy sem vpustili maximum světla. Rozšířená výklopná střešní okna navíc zlepšila ventilaci objektu, a světlo dovnitř vpouští i nově zřízené okno ve východní stěně. Vnímání celého prostoru bylo zachováno v nepřerušené ploše, jen po stranách se z ní vydělily části pro hygienické zázemí (a v mezonetové části pak pracovny).

Souboj o centimetry rozhodl víceúčelový nábytek

Vzhledem k opravdu skromným rozměrům objektu působí devět metrů čtverečních obývacího pokoje skutečně štědře. Ale významně k tomu přispívá (stejně jako v celém bytě) na míru stavěný nábytek. Prakticky každý kus je zakázkový, a je všestranně využitelný jako skladovací/odkládací prostor. Nábytek také kryje zahloubené rozvody energií, vytápění a vody ve stěnách. „Skryty musely být všechny, abychom v tak úzkém prostoru zabránili dalšímu ortogonálnímu členění,“ říkají architekti. „Dům tak působí velmi souvislým a přirozeným dojmem.“

Foto: David Foessel

Pracovna, ze které přehlédnete celý dům

Zvláštním rysem práce architektů z Wilda Workshop se v objektu Atelier_142 stala „skládací“ pracovna, oddělená prosklenými dveřmi od ložnice pod vybraným stropem v mezonetové části. Je praktickou součástí bočního okna, a současně je odtud výhled na celou obytnou část. Asi nejvíce místa zabírá ke stěně přisedající kuchyň, vedená v účelném, ale přesto velmi moderním stylu.

Klíčovým termínem je tu multifunkčnost a vzájemná zastupitelnost: lavice slouží k sezení, ale prostor pod ní je současně úložným prostorem. Podobné je to i s dělenými schody. Ložnice, která počítá s dvěma nocležníky, se může podle potřeby rozšířit o objem pracovny. A šatna na stejném principu splývá s předělem mezi obývacím pokojem a ložnicí. Ve srovnání s tímto náročným bojem o každé volné místečko pak působí tmavou břidlicí obložená koupelna se sprchovým koutem nebývale prostorně.

Foto: David Foessel

Zdá se to téměř neuvěřitelné, ale Willy Durieu (šéfarchitekt Wilda Workshop a vedoucí projektu) dokázal „ubrat“ pět metrů čtverečních z existující skromné padesátky, a přitom vytvořil prostornější verzi bydlení, než jakou nabízela původní dílna. Obyvatelé přitom nemají pocit nějaké stísněnosti, díky optimálnímu prosvětlení. A to není na úkor soukromí, protože boční okna víceméně ústí do zdi protilehlého stavení.  Celá realizace projektu Atelier_142 je působivou ukázkou toho, co lze dokázat i s minimálními prostorovými dispozicemi.

Údaje o projektu

Název projektu: Atelier_142
Typ projektu: rekonstrukce nebytových prostor do podoby obytné
Architektonické studio: Atelier Wilda (Wilda Workshop Architects)
Lokalizace: de la Tour de Vanves, 14. ard., Paříž
Vedoucí projektu: Willy Durieu
Dodavatel stavby: ProARt
Dodavatelé materiálu: Grohe, Novoceream, SaintGobain, Otelo Bamboo, Panaget
Klient: soukromá osoba / Christine Lemaire/Lesoin
Rok dokončení (finalizace): 2017
Zastavěná plocha: 50 m2
Počet podlaží: 1+1 (mezonet)
Využitelná plocha podlaží: 45 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Interiér

Je to vizualizace nebo není? To často pozná jen cvičené oko odborníka. Někdy i ten má pochybnosti.  Zdroj: AdobeStock -  4th-life-photography

Realistické vizualizace v praxi interiérového designéra. Slouží nebo škodí?

Současný klient architekta, designéra, návrháře, ty interiérové nevyjímaje, je každodenně masírován médii a společností k tomu, považovat za jedinou, moderní, vědeckou a všeobjímající metodu ku zdárnému návrhu interiéru počítačovou vizualizaci. Na ní se ukáže, jak je architekt, designér či návrhář šikovný, jak dokáže…

Foto: Rafael Gamo

Archa v horách. Dva bratři si postavili chatu kvůli vzpomínkám

Hluboce osobní vztah klientů k lokalitě, kterou sami pomáhali po dlouhá léta spoluvytvářet, si vyžádala od architektů z PPAA velmi citlivý přístup. Jejich projekt měl zhodnotit mimořádný potenciál izolovaného místa, které teď slouží jako vítané útočiště před ruchem měst a civilizací. Místa, kde můžete být se svými…

Fred Ball The Way Home Sacramento městské garáže. Foto Judy Stone

Smalt: Praktický materiál v rukou umělce. Může najít místo i ve vašem interiéru

Fred Uhl Ball (1945-1985) stihl za svůj poměrně krátký život zanechat v moderních dějinách uměleckého smaltu významné místo. Patřil mezi vizionáře a průkopníky, kteří si uvědomovali možnosti využití velkoformátového smaltu v umění a architektuře. Tuto přes tři tisíce let starou techniku dokázal nahlížet a rozvíjet…

Foto: PION Fotografia

Dům tvořili architekti dle pocitů zákazníků. Rodina se tu cítí skutečně doma

Když si necháte vypracovat projekt novostavby rodinného domu architekty, jak dalece bude návrh odrážet vaše původní představy? Záleží na tom, jakého architekta si vyberete. Polští architekti dokázali symbiózu mezi přáním klientů a provedení dovést na novou úroveň. A rodinný dům tak dokonale sedí potřebám jeho obyvatel.

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Partner tématu

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akce a slevy

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA