Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Moderní rodinný dům s historickým kostelem

Investoři zakoupili pozemek spolu s anglikánským kostelem svatého Ondřeje z roku 1903. Součástí je také altán z 80. let. Úkolem architektů bylo u této kompozice vystavět rodinné bydlení na míru. Z místa bydliště se tak stává centrální bod místní duchovně založené komunity, majitelé jsou ve středu zdejšího dění a nic jin neuteče.

21. století orientované na pokrok má tendenci eliminovat duchovní stránku z života člověka. Australští architekti ze studia Iredale Pedersen Hook Architects přišli s inovativním projektem rezidenčního domu, ke kterému náleží také prostory kostela a altánu.

S prostorem, který čítá 1012 čtverečních metrů, není nutné troškařit, stačí trocha fantazie a může vzniknout inovativní rodinné bydlení na míru klientům. Ti zakoupili pozemek spolu s anglikánským kostelem svatého Ondřeje z roku 1903, prvním ve zdejší oblasti Mundaringu, který zabírá plochu 65 metrů čtverečních. Součástí je také altán z 80. let, ve tvaru oktagonu, o rozloze 30 čtverečních metrů. Glen Forrest House + Church nejenže navrací potenciál duchovna do zóny domova, ale také zohledňuje environmentální aspekty moderní architektury.

Foto: Peter Bennetts

Sociální a ekologické hledisko projektu

Architekti realizovali přání klientů a do původního konceptu pozemku dosadili rodinnou rezidenci. Díky holistickému přístupu celého týmu se stal projekt Glen Forrest House + Church prototypem inovativního rodinného bydlení, který spojuje sociální a ekologický rozměr architektonických prvků. Nejdříve bylo nutné určit umístění domu tak, aby jeho pozice vůči kostelu byla vyjádřením uznání významu dříve veřejné budovy, která má pro místní církevní komunitu stále hluboký duchovní hodnotu. Dlouhá obdélníková konstrukce rezidence je umístěna před altánem tak, aby nebránila výhledu na svatostánek. Dům s kostelem fyzicky spojuje pouze rozvětvená terasa, která je přímo před budovami, částečně zastřešená a symbolicky tvoří tvar kříže.

Z environmentálního hlediska je důležitý vodovodní systém, který je součástí větší sítě vodních útvarů. Zajišťuje regulaci dešťové vody a poskytuje vláhu rostlinám. Majitelé se rozhodli vegetaci ponechat v původní podobě, v jaké ji zakoupili s pozemkem. Zadržování vody na místě také slouží jako napajedlo ptactvu. Severní strana domu je stěna verandy, která ukazuje použití syntetického a přírodního materiálu. Je sestavena z šedých polykarbonátových desek a recyklovaných prken z australského eukalyptu, stromu známého jako Jarrah, který je ceněný pro svou trvanlivost, pevnost a univerzální využití v interiéru i exteriéru.

Foto: Peter Bennetts

Dále se architekti rozhodli využít solární energii, která napájí obě budovy přes fotovoltaické články. Cesta od domu vedoucí ke kostelu je dlážděna recyklovanými cihlami.

A z kostela rovnou domů!

Omítka odhaluje původní cihlovou texturu stěn. Majitelé mají k dispozici nová světla, ale užívají také původní závěsná ze 70. let. Prostor je nyní předělán na místnost s multifunkčním využitím. Cestou po verandě orientované na sever se nabízí přerušovaný pohled na kostel.

Panely na verandě poskytují ochranu před sluncem a dostatek soukromí. Zajímavé je už samotné „zasazení“ domu, jehož spodní konstrukce se směrem od kostela vynořuje ze země. Podstata konceptu rezidence je inspirovaná původním profilem, ale ztvárněná v novém střihu. V prvním podlaží se nachází garáž s dílnou a skladem. V druhém patře hned vedle schodiště je otevřený prostor, který vede z obývacího pokoje přes jídelnu ke kuchyňskému koutu. Zbytek místností je zařízený jako ložnice, (jsou tu celkem tři), přičemž hlavní ložnice má otevřený přístup do vlastní koupelny. Obyvatelé ostatních pokojů mají k dispozici společnou koupelnu, jejíž součástí je také prádelna.

Foto: Peter Bennetts

Celostní architektura udává směr budoucnosti

Podtrženo, sečteno, mít budovu kostela přímo za domem není na škodu. Z místa bydliště se tak stává centrální bod místní duchovně založené komunity, majitelé jsou ve středu zdejšího dění a nic jin neuteče. Navíc si díky umu týmu ze studia Iredale Pedersen Hook Architects splnili sen o moderním bydlení. Celostní architektura tohoto projektu je pro svůj sociální a ekologický rozměr inspirací všem, kteří chtějí držet krok s dobou.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Sakrální stavby

Nejsledovanější hvězda vánočního stromku? Ta Rockefellerova. Září už 88 let!

Nejsledovanější hvězda vánočního stromku? Ta Rockefellerova. Září už 88 let!

Žádný vánoční stromek se neobejde bez hvězdy, která září na jeho vrcholu. Je to symbol naděje, společné radosti. Hluboký význam má pro osoby věřící i nevěřící. Hvězda totiž přináší pozitivní poselství. A nejinak je tomu i u hvězdy na vánočním stromku v Rockefellerově centru, která je na jeho vrchol usazována už od ...

Zdroj: TZ Franek Architects

Kostel bude mít zelenou střechu a skleněnou křížovou cestu

Nový neratovický kostel bude mít kromě zelené střechy další unikát. Světoznámý výtvarník a sochař Rony Plesl pro něj vytvoří skleněnou křížovou cestu, kterou zasadí do stěny svatostánku. Designér, který se jako jeden z mála tuzemských uměleckých sklářů prosadil také v zahraničí, ztvární čtrnáct zastavení Kristova ...

By Pavel Siuda [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Spor hasičů a církve kvůli výstavbě dřevěného kostela v Gutech pokračuje

Spor moravskoslezských hasičů a církve kvůli protipožárnímu zabezpečení stavby repliky kostela v Třinci - Gutech pokračuje. Biskupství neustoupí požadavku hasičů, aby byl objekt napojen na jejich pult. Dál prosazuje napojení na privátní subjekt. Podle zástupců ostravsko-opavské diecéze je tato varianta desetkrát ...

Požár kostela Božího těla v Třinci, zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

Stavba repliky kostela v Gutech se kvůli hasičům odkládá

Moravskoslezští hasiči zamítli navrhované protipožární zabezpečení chystané repliky kostela v Třinci-Gutech. Považují ho za nedostatečné. Řekl to jejich mluvčí Petr Kůdela. Zahájení stavby repliky dřevěného kostela, který v srpnu 2017 zničil úmyslně založený požár, se tak odsouvá na neurčito.

REKLAMA