REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Javorový rodinný dům v krajině luk a rybníků

Nese název po opadavém listnatém stromu, jež prorůstá vstupním přístřeškem, má fasádu z modřínového dřeva a přirozeně zapadá do zádumčivé krajiny luk a rybníků na Jihočesku. Takový je Acer Campestre architektů Kateřiny Mertenové a Martina Augustina z ateliéru Sunflyer. Račte vstoupit.

Dům zaujme na první pohled. Je jiný. Ač soudobý ve všech ohledech, základním principem návrhu je podle slov architektů důraz na přirozené prostředí pro harmonický život rodiny v živém kontaktu s přírodou a vyhlídkami na krajinu rybníků a luk. K tomu patří i specifické geometrické tvary a neobvyklá fasáda, která se mění podle charakteru počasí a denní doby. Celý pozemek je postupně upravován v souladu s přírodou tak, aby dům poté zcela splynul s okolím. 

Dřevostavba v javorovém stínu 

Konstrukčně se jedná o moderně pojatou dřevostavbu využívající sloupkový systém s difúzně otevřenými skladbami obálky. Oko návštěvníka zcela jistě upoutá výtvarné pojetí i konstrukční koncept vycházející z minimalistické dvoupodlažní budovy v pasivním standardu a lehké konstrukce přístřešku neseného sloupy. Tvrdé linie kvádru zjemňují drobné šikmé plochy a nepravidelnost obkladu evokuje omšelý venkovský plot. Stavba vás přinutí zvednout oči k nebi. Chvějící se koruna javoru prorůstá venkovním přístřeškem, dává stavbě přírodní charakter a je důležitým prvkem celé kompozice. Architekti ji nazývají duchovním patronem místa.

Foto: Kateřina Mertenová, Martin Augustin, Štěpán Jankovský

„Soulad s okolím by měl podpořit i vegetační střešní pokryv vstupního přístřešku, který bude při pohledu z ložnice tvořit zelenou podnož prorůstajícímu stromu ve formě soukromé zahrádky. Javor babyka (Acer Campestre) tak bude jedním z hlavních pilířů celé kompozice,“ vysvětlují svůj záměr architekti.    

Přirozenému souladu stavby s okolím pomáhá také již zmíněná fasáda z modřínových profilů a ohraničení pozemku, jež střídá subtilní konstrukce a přírodní výplně tak, aby byl zachován z jedné strany výhled na louky a rybníky a ze strany druhé na smíšený les. Prostor pod vstupním přístřeškem je otevřen volně do ulice. V návrhu prostorového členění ploch na pozemku nechybí ani vodní plochy v návaznosti na jižní prosklenou část fasády, která má přispívat v letním období k redukci nežádoucího přehřívání interiéru. Komponované přírodní prvky jsou součástí promyšleného zahradního konceptu. 

Foto: Kateřina Mertenová, Martin Augustin, Štěpán Jankovský

Interiér plný překvapení a dětských her

Přirozené prostředí pro rodinu s dětmi nabízí interiér plný barev, důmyslných nástrah a skrýší. Architekti ho popisují jako souvislý plynoucí prostor, který se modifikuje podle způsobu využití místnosti. V některých částech by měl evokovat pocit velké otevřenosti, v jiných pocit uzavřeného bezpečí. Design působí minimalisticky bez jakéhokoliv ozdobného romantismu s patrnou snahou umožnit citlivě vnímat všechny plochy, tvary a povrchy. Převládají přírodní materiály a hliněné omítky.

Dispozice je členěna na denní a noční část, vstupní hala a obytný prostor s jídelnou a kuchyní tvoří prakticky jeden celek oddělený pouze schodišťovým ramenem, které v patře ústí opět do otevřené haly. Z patrové haly jsou přístupné pokoje dětí, ložnice, pracovna, šatny, koupelny, přičemž rodičovský trakt je zcela provozně oddělen. Specifický tvar budovy a dispoziční řešení umožnují též velkorysé prosvětlení interiéru – v některých pobytových částech velkými plochami oken, jinde je přirozené světlo přiváděno do jádra dispozice světlovody. 

„Dispoziční řešení zohledňuje požadavky na navrhování dispozic energeticky úsporných a pasivních rodinných domů. Plocha chodeb a komunikací je minimalizována nebo pojatá jako průchozí obytný prostor, provozy technického a hygienického příslušenství jsou, pokud to dispozice umožňuje, sdruženy,“ upřesňují architekti Kateřina Mertenová a Martin Augustin.

Foto: Kateřina Mertenová, Martin Augustin, Štěpán Jankovský

Stavba byla oceněna v soutěži Pasivní dům roku 2017. S velkým náskokem zvítězila v hlasování veřejnosti. Realizace probíhala v letech 2015 až 2017. V současné době je stavba obydlena, dokončuje se zahrada, vegetační střecha a FV instalace. Součástí systému může být i vlastní dobíjecí místo pro elektromobily a plug-in hybridy. Dům je energeticky pasivní, potřebnou energii pro provoz získává částečně ze zdrojů dostupných přímo na pozemku – sluneční (fotovoltaika) a geotermální energie (tepelné čerpadlo země-voda se solankovým zemním výměníkem). Je navržen tak, aby po zprovoznění FV instalace byl plusový v roční energetické bilanci.  

Pasivní dům Acer Capestre

Zastavěná plocha: 278, 1 m2
Počet podlaží: 2
Podlahová plocha: 226,2 m2
Měrná potřeba tepla na vytápění: 9 kWh/m2.a (dle PENB), 15 kWh/m2.a (dle PHPP)
Energetická náročnost budovy: A – mimořádně úsporná (dle PENB)
Celková potřeba primární energie: 50 kWh/m2.a (dle PENB)
Architekt a projektant: Sunfleyer: Ing. arch. Martin Augustin, Ph.D., Ing. Kateřina Mertenová, Ph.D., Ing. Arch. Petr Parýzek

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Architektura

Zdroj: BoysPlayNice

Podolskou vilu postavili do svahu, aby majitelům dopřáli zahradu

Umění hledat kompromisy ale současně vůle přidržet se jasného cíle charakterizuje realizaci v Podolí, za níž stojí tým architektů z Atelier 6. Důkladné rozpracování detailů, sesazených do jednoho povedeného celku, pak vytváří rámec obrazu Vily H. Stavby, která komplikované topografií stavební parcely neztrácí, ale…

Zdroj:Fotolia.com - francois-roux

Největší rezidenční mrakodrapy v New Yorku. Jak se dnes staví věže na Manhattanu

Kdo byl v posledních letech v New Yorku, zaregistroval bouřlivou výstavbu nových mrakodrapů na Manhattanu, které výškou pokořují i nové Světové obchodní centrum. Řeč je o štíhlých bytových věžích na 57. ulici, které se začalo přezdívat billionaires' row. O nových mrakodrapech, měnících panorama Manhattanu, jsme…

Foto: Střediska ekologické výchovy Chaloupky o.p.s.

Zachráněná a rekonstruovaná zemědělská stavení na Vysočině slouží jako ekocentra

Střediska ekologické výchovy Chaloupky se rozrůstají a modernizují. Sedm specializovaných pracovišť nabízí široké spektrum činností založených na vzájemném souznění člověka s přírodou. Patří sem rovněž ekologické bydlení a lidové stavitelství, které má podle slov zástupců střediska pozitivní účinky na kvalitu…

REKLAMA