Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Ing. arch. Petr Brandejský

Ing. arch. Petr Brandejský

Prošel projekcí BVV, pracoval na „volné noze“, následně ve firmě zabývající se komplexními službami v oblasti návrhů kancelářských celků a realizací logistického uspořádání. Od r. 2008 pracoval jako hlavní architekt nadnárodní společnosti v oblasti investiční výstavby. Po návratu na „volnou nohu“ se zabývá mimo zmíněných činností i inspekcí nemovitostí a odbornými recenzemi. Od roku 2014 píše, jako externí redaktor pro Moravu, pro internetový portál zabývající se stavebnictvím a úsporami energií TZB-info.cz a pro internetový portál určený široké stavební veřejnosti ESTAV.cz.

Archiv článků autora:

Chata ovlivnila budoucí podobu novostavby. Vznikla dřevostavba z CLT panelů

Chata ovlivnila budoucí podobu novostavby. Vznikla dřevostavba z CLT panelů

Architekt se s klientem shodli na společné myšlence, že vzhledem k charakteru území a sentimentálnímu vztahu k původní budově, bude vhodné zohlednit výraz a tvar staré chaty při tvorbě budoucího rodinného domu. Tak vznikl dům s fasádou z opalovaného dřeva a konstrukcí z CLT panelů.

Dům ve zdařilém souznění s horskou krajinou

Dům ve zdařilém souznění s horskou krajinou

Byť novostavba, tak vzhledem a provedením vypadá tento rodinný dům jakoby tam patřil odjakživa. Svým řešením, umístěním ve svažitém terénu, materiálovým pojetím, jednoduchostí a účelností nevypadá tuctově, ale přece je krásnou integrální součástí místní zástavby a přírodního prostředí zdejších hor.

Foto: Radek Úlehla

Třeboňský saunový svět. Interiéry stvořené pro relaxaci

Dostavba wellness centra lázní Aurora má zdařilé půdorysné řešení, s jasným a pragmatickým provozem. Jednoduchost a účelnost se pak propisuje i do vzhledu, jak vně, tak uvnitř. Architektonickovýtvarné řešení je velmi střízlivé, převážně ve světlých barvách z přírodních materiálů.

Kotelna – vila Tugendhat. Foto: redakce

Vila Tugendhat spotřebovala vagón koksu za sezónu. Jak se vytápěla dříve a dnes funkcionalistická perla

Vila Tugendhat měla v dobách největší slávy, myšleno v době, kdy sloužila krátkých 9 let svým majitelům, rodině Tugendhatových, poměrně slušnou spotřebu paliva. Hovoří se o vagónu koksu na zimní sezónu. Rodina si mohla tento přepych dovolit, ale ekonomické řešení to zrovna nebylo. Veliké plochy…

Zdroj: AdobeStock – Josef Kubeš

Vila Tugendhat: Koupelnový design světové úrovně inspiruje dodnes. Měl ale limity tehdejších materiálů

Pokud se dobře rozhlédnete po vile Tugendhat, zjistíte, že se díváte na úžasné dobové, a hlavně originální kusy mobiliáře a vybavení včetně sanitární keramiky. Ty opravdu originální kusy mobiliáře jsou součástí expozice v suterénu vily. Zatímco na jejich původních místech jsou věrné repliky.…

Foto: Petr Polák

Dům pro rekreaci je synergií designu, praktičnosti i respektu k přírodě

Moderní chata pro rodinnou rekreaci nabízí odpočinek a klid v lesích nedaleko Prahy. Krásný příklad, kdy se na celkem malém prostoru podařilo řešení, které má všechny potřebné atributy bydlení a je esteticky zdařilé. To vše s respektem k přírodě i okolnímu prostředí.

Zdroj: AdobeStock – Josef Kubeš

Vila Tugendhat: Méně je více. Perla architektury, památka UNESCO. Moderně vybavený dům měl i řízené větrání

Brno je občas nepatrně opomíjené stran památek a pokud nejste znalci, tak se lehce stane, že přehlédnete opravdové skvosty. Ten, kdo navštíví Brno na krátký čas, namíří svoji pozornost převážně na skvělé, tudíž i vcelku známé trio vil, které bylo posléze doplněné o vilu čtvrtou. Zmíněným triem jsou…

Foto: Konsepti

Kancelářský nábytek, který bojuje proti digitální únavě

Koncept společnosti Sedus The Detox Office pracuje s myšlenkou vytvořit důmyslné a přátelské prostředí kanceláře, které bude vyvažovat dopad digitálních technologií na zaměstnance. Součástí je inovativní kancelářský nábytek a interiérová řešení ke zmírnění digitální únavy.

Foto: Studio Flusser

Branky, body, lajny. Interiér moderních kanceláří je protkán sportovními motivy

Kanceláře byly navrženy jako vývojové digitální hřiště, kde zaměstnanci zlepšují své schopnosti a trénují týmovou taktiku. Prostor je doplněn o tři nosné prvky návrhu – lajny v podlaze, sportovní náčiní a elektronickou tužku. Tyto prvky se odráží v architektonickém řešení i celé filosofii.

Vizualizace, 1. cena – M2AU, s. r. o.

Předprostor Domu umění města Brna: architekti vdechnou prostoru nový život

Soutěžní návrhy řeší reprezentativní prostor mezi historickým jádrem města Brna a novodobější částí. Pojítkem je park a ulice Koliště s několika velmi cennými budovami, mezi něž patří nesporně Dům umění. Vdechnout těmto prostorám nový život bylo stěžejní premisou zadání.

Foto: Tomáš Slavík

Radikální přestavba. Půdní byt s černým boxem

Nové řešení je radikální rekonstrukcí půdní vestavby z 90. let minulého století, realizované v domě ze 30. let téhož století. V tomto případě tvoří těžiště bydlení „černý box“, jež jasně vymezuje funkce bydlení a fungování dispozice včetně spojené kuchyně, jídelny a obývacího pokoje.