REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Mgr. Radomír Dohnal

Archiv článků autora:

Foto: Tsukui Teruaki

Rodinný dům s obrovskou knihovnou na šikmé stěně. Proč je šikmá?

Majitel Bookshelf House v japonské Jokohamě podřídil celý projekt jedinému prvku interiéru. Masivní knihovně, která se z fádního kusu nábytku stala dominantou celého domu. Abyste dosáhli do vyšších přihrádek, musíte po knihovně vylézt jako po žebříku. Nejen kvůli tomu je ale šikmá stěna praktická. Proč ještě?

Foto:  Douglas Mark Black

Malý betonový domek rozšířili pomocí modulů na honosné bydlení

Z malého stavení, které připomínalo spíš betonový bunkr, vytvořili architekti z australského studia Maarch příjemné obydlí pro malou rodinu. Z izolace a nedostatečné dostupnosti lokality dokázali vytěžit přednosti projektu, který trochu připomíná futuristické sídlo na nehostinné planetě.

Most je občas pod vodou. Je na to dobře připraven

Most je občas pod vodou. Je na to dobře připraven

Informace o tom, že podstatná část výměry Holandska stojí na vodě, respektive pod úrovní moře, asi nikoho nepřekvapí. Důmyslný systém hrází a kanálů, který dělá z území při pobřeží pevninu, však má to nejlepší už za sebou. Nizozemci proto začínají řešit alternativní přístup, který by už tolik vodě v prostupu krajinou…

Ubytování na hladině jezera připomíná nenápadná hnízda v rákosí

Ubytování na hladině jezera připomíná nenápadná hnízda v rákosí

Jak postavit ubytování pro hosty v chráněné krajině, tak aby všichni měli své soukromí, pěkný výhled na vodní hladinu, přitom se nerušili vzájemnými pohledy do pokojů? Schovat hotel v hustém rákosí bylo úkolem pro architekty z Atelier LAVIT. Přírodní apartmány do krajiny krásně zapadly.

Foto: Tom Auger

Při budování návštěvnického centra nad vodopádem byl středem zájmu život ryb

Projekt, který v první řadě cílí na skupinu živočichů, která si bez pomoci lidí už nedokáže pomoci. Pstruhovité ryby. Může to znít zvláštně, ale norští Rever & Drage Architects šli dobrovolně do záměru, ve kterém hrála architektura – alespoň v první fázi plánování – až druhé housle. O to víc se pak vyřádili na…

Zdroj: Baikal Yacht Group

VIDEO: Chcete bydlet na širém moři? V tomto domě to bude možné

Chystáte se o prázdninách k moři? A proč ne hned na moře? A co se tam přestěhovat? Trvale obytný hausbót vám to umožní. Místo auta v garáži budete mít u mola přistaven hydroplán, místo elektřiny z elektrárny budete používat tu z vlastních fotovoltaických panelů. Budete žít na plovoucím obytném ostrově. Zní to šíleně?…

Zdroj: Jean-Pierre Dalbéra

Řím jako na dlani. Model města si objednal Mussolini. Dokončen byl dlouho po válce

Máte rádi věrné modely historických budov? Pak byste si jistě neměli nechat uniknout expozici Muzea římské civilizace, které sídlí v Římě na Piazza G. Agnelli. Uvnitř této instituce se nachází nejdokonalejší a pravděpodobně také největší model starého Věčného města, Říma. Jen jeho výstavba si vyžádala osmatřicet let…

Největší parkoviště pro cyklisty na světě. Kolik pojme kol a kde stojí?

Největší parkoviště pro cyklisty na světě. Kolik pojme kol a kde stojí?

Cestování na kole po městě se zdá jako ideální způsob přepravy v dopravou přetížených městech. Je to rychlé, bez hluku a bez zápachu. Nicméně když je cyklistů příliš, opět vznikají problémy. Což o to, kolize s chodci lze vyřešit vyhrazením speciálních pruhů. Následně ale musíte řešit otázku klasika: Kam s ním? Jedno…

Garáž rekonstrukcí proměnili v útulné bydlení

Garáž rekonstrukcí proměnili v útulné bydlení

Jak udělat z bývalé garáže a dílny o rozměrech padesáti metrů čtverečních pohodlné bydlení pro dva stálé obyvatele? Francouzští architekti Wilda Workshop dokázali z malých možností vykouzlit velké překvapení.

Zdroj: SINTEF/Thor Nielsen

Svodidla s protihlukovou stěnou v jednom

Elegantní řešení, které může přispět k bezpečnosti silnic v Norsku, a současně přispět i ke komfortu obyvatel žijících podél rušných silnic. Takový je nynější úkol badatelů z výzkumného centra SINTEF, které pověřila norská Správa veřejné silniční sítě. Jejich aktuální výsledek možná vzbuzuje rozpaky, protože navržený…

Foto: Zhi Xia

Veletržní hala jako pasivní stavba se zelenou střechou

Passive House Pavilion od architektů ze studia SUP Atelier se na sklonku roku 2017 stal oficiálně první exhibičním prostorem v Asii, který dosahuje pasivního standardu. Má zelenou střechu a využívá slunce i proudění vzduchu. Jak vypadá?

REKLAMA
REKLAMA