Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Keramické dřezy odolají i vysokým teplotám

Už vás nebaví váš nerezový kuchyňský dřez? Vyzkoušejte keramiku. Je elegantní a vydrží ve vaší kuchyni téměř vše. Podívejte se na výhody keramického dřezu.
zdroj: SANITINO s.r.o.

Keramika doprovází lidstvo už od úsvitu dějin. Je tedy celkem překvapující, že u vývoje tak základního kuchyňského vybavení, jakým je dřez, dlouho keramika chyběla. Když pomineme nejstarší primitivní dřezy používané neandrtálci, které měly podobu kamene s mísovitou prohlubní, první dřezy většinou byly vyráběné z niklu, mědi a alpaky. Psalo se 19. století. Ve 20. století přišly dlouhé éry smaltovaných a poté nerezových dřezů. Nyní lidé konečně začínají objevovat kouzlo dřezů keramických.

Keramika má unikátní vlastnosti a osobitou atmosféru. Jako taková nejdříve upoutala pozornost náročných zákazníků, kteří toužili po výjimečné kuchyni zařízené podle pravidel určitého stylu. Velké oblibě se těšily (a dodnes těší) provensálský, francouzský rustikální nebo retro styl. V takovýchto interiérech je kuchyňský dřez z keramiky samozřejmým funkčním a vizuálním středobodem.

Jenže keramický dřez má tolik výhod, že se o jeho pořízení začaly zajímat tisíce dalších domácností. Pojďme si tyto jeho přednosti představit.

Odolnost vůči vysokým teplotám

Výroba keramického dřezu je věda. Nejdříve se speciální hmota vstřikuje do formy pod vysokým tlakem. Poté jsou vyhlazeny všechny nepravidelnosti povrchu a dřez je několik dnů důkladně sušen. Nakonec je dřez vypalován po několik hodin při teplotě nad 1200 °C. Už z výroby je tedy materiál zvyklý na teplotní šoky. Běžné situace v kuchyni, jako je odložení rozpálené pánve nebo polití horkým olejem, na keramice nezanechají stopy. Tyto momenty mohou uškodit granitovému nebo nerezovému dřezu, u keramiky dochází k problémům jen při extrémně velkých a prudkých změnách teploty.

Zdroj: SANITINO s.r.o.

Nerozbitnost

Co víme o keramickém nádobí, nás vede k přesvědčení, že keramický dřez musí být křehký. Je to ale mylný dojem. Pro výrobu těchto dřezů používají elitní výrobci kvalitní neporézní materiál. Jeho tloušťka, úhly mezi různými částmi, vše je důkladně promyšleno tak, aby byla možnost poškození eliminována. Ani smýkání pánve nebo smaltovaného nádobí po dřezu nezanechá stopy. To už musíte velký hrnec na keramický dřez vyloženě mrštit, abyste jej poškodili.

Snadná údržba

Některé potraviny jsou pro dřezy hrozbou. Červené víno, šťáva z citrónu či červené řepy, čaje se svými barvivy nebo káva zanechají na běžném dřezu skvrny, které lze jen těžko odstranit. Z keramického dřezu je však lze lehce setřít. Je totiž chráněn glazurou, která má charakter skla. Dřez si dobře vede nejen vůči skvrnám od jídla a pití, ale také vůči agresivním mycím prostředkům, kyselinám a louhům. Stopy nezanechá ani UV záření denního světla. Bílý dřez nezežloutne, na tmavém nezůstanou bílé skvrny od vodního kamene. Také barevný dřez si i po letech používání uchovává svůj nádherný odstín.

Hygienická nezávadnost

Už bylo řečeno, že kvalitní keramický dřez je z neporézního materiálu. Neporézní je také glazura na jeho povrchu. Nečistoty nemohou najít cestu, jak se do nitra dřezu dostat. Mikroorganismy neproniknou skrz povrchovou vrstvu, zůstávají nejvýše na povrchu, odkud je lze snadno odstranit.

Typy keramických dřezů

Už jste seznámeni s vlastnostmi materiálu. Pokud jste se rozhodli, že keramický dřez je pro vaši kuchyni to pravé, seznamte se s jednotlivými tvarovými variantami dřezů.

  • Keramický jednodřez bez odkapové plochy – ideální do malé kuchyně, kde mytí nádobí probíhá jen občas. Můžete jej pořídit na chatu nebo chalupu, případně do kuchyně vybavené spolehlivou myčkou nádobí.
  • Keramický jednodřez s odkapovou plochou – umyté nádobí nemusíte rovnou utírat utěrkou a sklízet. Namísto toho jej nechte schnout na odkapové ploše.
  • Keramický dvoudřez – dvě mycí nádoby přináší mnoho možností využití. V jednom dřezu můžete mýt nádobí, ve druhém zeleninu. Nebo můžete použít větší dřez jako lázeň pro zvláště špinavé nádobí, zatímco v menší nádobě můžete jeden kus za druhým důkladně očistit.

Rady na závěr

Keramické dřezy se dále dělí na modely s otvorem pro baterii a modely bez otvoru. Montáž může být horní (na desku), nebo spodní. Při výběru zohledněte přítomnost vybavení – sítkového ventilu, sifonu a podobně.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Shutterstock

Trendy kuchyní pro rok 2024: nové inspirace

Chystáte se rekonstruovat kuchyni? Možná jste si ani neuvědomovali, že design kuchyně také podléhá módním trendům, o kterých se vyplatí mít přehled. S interiérovým designem se to naštěstí nemá tak jako s oblečením, neplatí zde, že se trendy střídají na čtvrtletní bázi.