
Usazená je v ledových vodách Hardangerfjordu u Rosendalu, vznáší se líně na vlnách. Jinak než lodí se k ní nedostanete. I když z dálky vypadá skromně, malá určitě není. Výměrou užitné plochy přesahuje 1 000 metrů čtverečních. A svým podivuhodným, dokonale oválným tvarem, prý připomíná rybí oko. Lososí. Uvnitř této obtížně uvěřitelné struktury se prezentuje, co zdejší provozovatelé nazývají trvale udržitelnou formou gurmánství.
I proto, že nevšední kulinářský zážitek tu umocňuje úchvatný panoramatický výhled na hladinu fjord, ledovce a majestátní hory. Ono splynutí architektury, přírody a mistrovství na talíři je branou k neopakovatelným zážitkům. Fasáda elipsovité budovy je obložená šupinami z nerezové oceli napodobuje stříbřitě lesklou kůži ryb a na vodě se jasně třpytí. Restaurace tak už jen svým tvarem vytváří nápadný orientační bod, a přitahuje tím k sobě pozornost.
Údaje o projektu
| Název projektu: | Restaurant Iris a Salmon Eye |
| Typ projektu: | Restaurace |
| Architektonické studio: | Kvorning Design, NORM Architects |
| Lokalizace: | Rosendal, Hardangerfjord, Norsko |
| Design interiéru: | NORM Architects |
| Architektura, koncept: | Kvorning Design, Creative Technologies AS |
| Hlavní dodavatel stavby: | Marketex Marine OÜ |
| Řešení stavby: | Fluctus AS |
| Odvozený design: | Maritime Engineering |
| Interiér: | KIND Conceptual branding AS, Michelsens AS |
| BIM: | HEUT Deisgn OÜ, Upstairs OÜ |
| Dodavatelé materiálu: | Tradition, Dedar, J. L Møllers Møbelfabrik, JAB, Løvfall, Norm Architects, Tjerand Fine Furniture |
| Klient: | Eide Fjordbruk AS |
| Užitná plocha: | 1 000 m2 |
| Rok dokončení (finalizace): | 2024 |




























Sdílet / hodnotit tento článek