REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa!

Rozšíření rodinného domu z roku 1920 architekti zvládli díky ocelové konstrukci

Ukrajinské architektonické studio Re+ design se specializuje na progresivní projekty v oblasti rekonstrukce rodinných domů a bytů. Dokazují, že relativně malé zásahy dokáží vdechnout objektům dočista jiný charakter.

Aktuální projekt studia ukrajinských architektů ze studia replus design bureau je svým „motivem“ velmi blízký i našemu prostředí.  Proč? Představte si následující situaci: jste majitelem vcelku sympatického rodinného domu, na který si v zásadě nemůžete stěžovat. Ostatně, bydlíte ve svém. Vyrůstáte v něm od dětství, pravděpodobně stejně jako vaši rodiče.

Jenže i s respektem k tomuto dědictví musíte občas připustit, že vám prostor vymezený stavbou neposkytuje tolik místa, než kolik by bylo zapotřebí. Ve hře může být třeba rozrůstající se potomstvo. Stěhovat se tedy do nového domu, ke kterému vás ale nevážou žádné vzpomínky, opustit „rodové sídlo“ jen z rozmaru po prostornosti? Nebo se nakonec po zbytek života tísnit? Architekti z Re+ mají odpověď.

Rozšíření rodinného domu z roku 1920 proběhlo v rychlém tempu díky ocelové konstrukci Foto: Maksim Sosnov

Udržet vazbu a přitom růst

A velmi dobře ji v praxi demonstrují na projektu „rozšíření domu“ ve Lvově. Rodinná vilka měla totiž to štěstí, že disponovala patřičným prostorem ve svém okolí. A tak její dvoupatrové rozšíření alespoň technicky nepředstavovalo komplikaci. Celý objekt se tak dočkal velmi sympatického oživení, rekonstrukce, která stavbu posunula z roku 1920 do současnosti. „Obyvatelé měli město i své sousedství rádi a stěhovat jinam se nechtěli,“ říká Khrystyna Badzyan, architektka, která plán „extenze“ domu dotáhla na místě k dokonalosti. „Větší prostornosti přitom nebylo dosaženo na úkor vnitřních dispozic domu, nebyla násilně přerušena kontinuita interiéru.“ A to ani přesto, že rekonstrukce s rozšířením vstoupila do přízemí i prvního patra domu.

Většina architektů se snaží propojit exteriér s interiérem, navázat vnitřní objem na okolní krajinu,“ vysvětluje Badzyanová. „Náš dům ve Lvově byl sám o sobě již vystaven na principech tradiční architektury, a byl ve své podstatě do svého okolí začleněn. Bylo tedy nezbytné postupovat tak, aby tento rytmus zůstal i navzdory rozšiřující úpravě zachován.“ Vznikal tak předsazený objekt, který jen posouval hranici využitelného místa, ale nenarušoval původní myšlenku. Sepjetí mezi prostorem vevnitř a venku bylo dosaženo jednak okny přes celou stěnu na úrovni přízemí i prvního patra, které zprostředkovávají výhled do zahrady a samy jsou neformálním předělem mezi zahradou a vnitřní dispozicí. Problémy s realizací ale vycházely z jiného směru.

Rozšíření rodinného domu z roku 1920 proběhlo v rychlém tempu díky ocelové konstrukci Foto: Maksim Sosnov

Rychlená stavba a kouzlo prefabrikátů

K samotné realizaci bylo jen minimum potřebného času, a rozhodně neprobíhala za optimálních podmínek,“ dodává s úsměvem Dmytro Sorokevych, který práce na místě přímo dozoroval. Poté, co byl projekt schválen zadavateli, odjela celá rodina na dovolenou. A vrátit se už chtěli do hotového.  Stavební zásah přitom směřoval do obou pater domu, a bylo zapotřebí „minimalizovat sekundární škody“. K tomu je ještě zapotřebí připočítat omezení hlučnosti stavebních prací. Ve vztahu k domům v sousedství musela být zajištěna intimita a soukromí (ačkoliv došlo k rozkrytí jedné cihlové stěny domu). A aby toho nebylo málo celá stavba probíhala v zimě. Sice tentokrát ne na sněhu, ale i tak ve značném chvatu a chladu.

Dům totiž nesměl být „odkrytý“ příliš dlouho, aby nedošlo k jeho poškození. Zvláště bolavé byly v tomto ohledu parketové podlahy v prvním patře. Re+ proto rozpracovali přesný itinerář stavebních prací, který museli všichni bezpodmínečně dodržet. Jeho součástí byla rozborka vnější stěny staré vilky, zakrývání tohoto nově vytvořeného průchodu, a současně budování nosné konstrukce rozšiřující části. „I proto byl zvolen coby nejlepší konstrukční řešení elegantní systém ocelových nosníků. Jimi se vytvořil pevný rámec vstupní místnosti v přízemí a podpěra navazující rovné střechy v podlaží. Neříkáme, že to byl plán bez rizik pro inženýry a stavitele, ale fungovalo to výborně.“

Rozšíření rodinného domu z roku 1920 proběhlo v rychlém tempu díky ocelové konstrukci Foto: Maksim Sosnov

Operace bez následků

Když přišlo na výběr materiálů, soustředili se architekti z Re+ na nenáročné „surové a přírodní“ prvky. „Soustředili jsme se převážně na tenké, lehké nebo vylehčené prvky a prefabrikované části konstrukce. Mohou být totiž montovány ve velké rychlosti, a tempo práce tu skutečně bylo zásadním požadavkem,“ prozrazuje Sorokevych. Aby byl zajištěn kontext se zbytkem „starého domu“, sáhli i zde po mědi (cíleně stařené). „Měď je fascinující svou barevnou heterogenitou a proměnlivostí. A protože její přírodní vyznění je převážně zelenkavé, rozhodli jsme se ji zapojit do obkladů střechy a žlabů,“ vysvětluje Badzyanová. A právě s mědí „ladí“ i provedení paluby střešní terasy.

Používali zde tepelně opracovaný jasan. Ne každý zásah lze vysvětlit jen estetickými hodnotami. Například odstranění cihlové zdi bylo prý nezbytností: vytvářela totiž příliš výraznou bariéru, která prostor nově zamýšleného dětského pokoje a jídelny odtrhávala od života ve zbytku domu. Většina rekonstrukčních prací zasáhla sice jen část původní stavby, ale stále v horizontu dvou pater. „Neustálá snaha uchovat a nepoškodit tolik prvků interiéru pak byla skutečnou komplikací. Bylo to jako řezat do živého s tím, že pacient je během operace celou dobu při vědomí.“

Rozšíření rodinného domu z roku 1920 proběhlo v rychlém tempu díky ocelové konstrukci Foto: Maksim Sosnov

Údaje o projektu

Název projektu: Extension in Lviv
Typ projektu: projekt rodinného domu
Architektonické studio: replus design bureau (Re+)
Lokalizace: Lvov, Ukrajina
Vedoucí projektu: Khrystyna Badzyan, Dmytro Sorokevych
Dodavatelé materiálu: Delta Light, FOSCARINI, Poliform, KME, Knauf, Rolf Benz
Klient: soukromá osoba
Rok dokončení (finalizace): 2017
Zastavěná plocha: 360 m2
Počet podlaží: 1+1

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Architektura

Foto: Nicholas Watt

Nové sídlo neuvidíte, ale poskytuje výhled na pobřeží

Australský architekt Luigi Rosselli přišel s návrhem projektu, který zasadil do historického kontextu vývoje místní architektury. Luxusní rezidence je průnikem moderního designu za hranici konvencí, a přitom respektující zásady udržitelnosti konstrukce.

Foto: Rafael Gamo

Archa v horách. Dva bratři si postavili chatu kvůli vzpomínkám

Hluboce osobní vztah klientů k lokalitě, kterou sami pomáhali po dlouhá léta spoluvytvářet, si vyžádala od architektů z PPAA velmi citlivý přístup. Jejich projekt měl zhodnotit mimořádný potenciál izolovaného místa, které teď slouží jako vítané útočiště před ruchem měst a civilizací. Místa, kde můžete být se svými…

Foto: TZ Galerie Jaroslava Fragnera

Do veřejného prostoru se vrátil život díky Landscape festival. Prožijte ho podle sebe!

Na čtyři desítky výtvarných či architektonických děl, soch, instalací a nejrůznějších kulturních akcí láká na pražském Žižkově osmý ročník Landscape festivalu. Jeho cílem je zpestřit během letních měsíců městské prostředí, upozornit na široký potenciál metropolí a ukázat možnosti zlepšování kvality života lidí, a to…

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Partner tématu

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akce a slevy

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA