REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Světlý, klidný byt s velkou knihovnou, která tvoří prostor

Čeho si na svém obydlí vážíme nejvíc? Toho, že uvnitř našeho bytu nebo domu můžeme být sami sebou. A právě přirozenost se stala základní hodnotou, od které odvíjí atraktivní moskevský projekt svou sílu. Renovovaný byt nepředstírá, že by byl luxusním obydlím; nehraje si na uměle vytvářené pozlátko nebo přidaný styl. Jen chytře pracuje s prostorem, který si jeho obyvatelé žádají.

Plán studia CXE.MA vychází čistě z požadavků po upřímné nenáročnosti svých dvou obyvatel, mladého páru filozofů. Alespoň tak na tým architektů působili: zásadní pro ně totiž byla existence knihovny ve světlé čítárně, kterou považovali za nejdůležitější movitou součást svého bydlení. Nepřáli si vlastně nic jiného, než jen trochu klidu, ticha a odloučení od světa za okny. Tenhle byt ale rozhodně není temnou jeskyní slovazpytců. Je velmi prostorný a světlý, a nabízí svým obyvatelům právě tak komfort společně stráveného času, tak odděleného soukromí.

Což na jasně vymezené ploše 82 metrů čtverečních není úplně lehké. Z jedné otevřené místnosti bylo zapotřebí vyrobit jich několik, a přitom se neochudit o místo. Architekti proto pracovali s vizí „částečně proměnlivého“ prostoru, který chytrými mechanickými prvky jednoduše mění uživatelský program místností. Vydatně si přitom vypomohli překližkovými stěnami a předsazeními, které svou lehkostí nezatěžují prostor a nezabírají zbytečně místo. Jsou totiž zakomponovány přímo do nábytku, který tu hraje více než jednu roli.

Foto: Luciano Spinelli

Tajné dveře v knihovně?

Dobrým příkladem je sama knihovna, která vytváří osu napříč obývacím pokojem. Je současně stěnou, která odděluje ložnici od zbytku sdílených prostor. Dveře, kterými se dá do ložnice projít, sice nejsou úplně „tajné“, ale na první pohled je snadno přehlédnete. Že jsou úzké? Na české normy určitě, ale čtyřicítkový profil majitelům nevadí, protože jak často vlastně procházíte do ložnice? A oddělení soukromého, intimního zázemí ložnice od prostoru, do kterého si pozvete návštěvu, je jistě cennější. Dveře v knihovně nejsou jediné, druhé se nachází na opačné straně, a vedou do malé pracovny s počítačem. Tady to ale začíná být trochu složité.

Pod postelí je místa dost

Předně, ložnice a postel je postavena na vysokém dřevěném soklu, pod který se pohodlně vejdou šuplíky. Úložný prostor pak násobí ještě celostěnný šatník na protější stěně. Ložnice, tedy spíše pódium s futonovou matrací, není tmavou místností: je tu dělící přepážka nedosahující až ke stropu, a tudíž se volně otevírající do prostoru pracovny. Ta disponuje velkým oknem, takže světlo prostupuje i dál. Což je vlastně základ kouzla nenáročnosti: když vstoupíte do tohoto bytu, budete nejspíš usazeni do pohodlných křesel světlého a rozlehlého obývacího pokoje (kterému vévodí ona knihovna). Tehdy se zdá, že prostor kolem vás je mnohem rozlehlejší.  Kdo jiný by si mohl dovolit v bytě mít tak velký obývací pokoj a knihovnu? A k tomu ta vnitřní čistota nezastavěného prostoru? Nikde žádné zbytečné skříně nebo poličky…

Foto: Luciano Spinelli

Teprve když prostoupíte dveřmi do soukromí ložnice, uvidíte, na jak malém prostoru vlastně operujete a jak chytře jsou zajištěny kapacity pro uskladnění nezbytností. V poměrně skromném duchu je vedena i koupelna se sprchovým koutem, která přiléhá ke vstupní chodbě s botníkem; a mnoho místa nezabírá ani kuchyň, omezená v zásadě jen na kuchyňský kout a pult.

Televize i kavárenské posezení

Když ale chcete večer trávit jinak, než čtením krásné literatury? Stačí jen stisknout knoflík, a kuchyň vám mizí ze záběru. Průhled do ní totiž vyplní promítací plátno. Kdo dnes potřebuje televizi, že?

Celkovou kompozici pak doplňuje předsazení a lehké oddělení stolku v místě, kterému padl za oběť balkon. Vznikla tu minimalistická krytá terasa, která může být ideálním místem k posezení s ranní kávou, nebo jídelnou. To, že tu na profilu jedné rozlehlé místnosti otevřeného apartmánu vznikl soubor funkčně oddělených místností, které se dokonale doplňují a souzní s potřebami svých obyvatel, je velmi příjemné. Architekti CXE.MA tu nepředstavují extrém, ale chytrou rekonstrukci interiéru, která plně odpovídá požadavkům svých obyvatel. A ti chtěli jen trochu klidu a soukromí.

Sdílet / hodnotit tento článek

Přečtěte si více k tématu Interiér

Architektonická procházka: Dům Radost od sklepa až po půdu

Architektonická procházka: Dům Radost od sklepa až po půdu

Přijměte naše pozvání na redakční návštěvu funkcionalistického domu Radost, bývalého Domu odborových svazů na náměstí Winstona Churchilla. Projděte se s námi po této historické budově a poznejte její krásu.

Foto: Claire Kurt

Moderní kanceláře pro 21. století ctí individualitu zaměstnanců

Zapomeňte na bezrozměrnou halu s kukaněmi v open-space stylu pro jednotlivé zaměstnance. Budoucnost kolektivní práce si žádá svůj díl pohody a soukromí. Právě takové teď vznikají v Paříži, kde si kvalitních pracovníků váží. A proto jim tu, s vydatnou pomocí architektů, vytvořili unikátní pracovní prostředí.

Přístavba k historickému domu snížila účet za energie. Zateplili ovčí vlnou

Přístavba k historickému domu snížila účet za energie. Zateplili ovčí vlnou

Když se rodina rozroste o dva členy, dostane se často na křižovatku rozhodnutí o svém budoucím bydlení. Pokud ale bydlíte v malebné londýnské čtvrti a jste konzervativní Britové, stěhovat se nechcete. Nezbývá tak než přistoupit k rekonstrukci. Tato byla složitější o fakt, že dům leží v památkově chráněné zóně ...

Přírodní dekorace v moderním interiéru

Přírodní dekorace v moderním interiéru

Umělecký, neobvyklý, nabitý neočekávaným a s vysokým smyslem pro sílu detailu. Takový je apartmánový byt z brazilského São Paulo, který byl představen na zdejší výstavě designu a architektury. Je ukázkou kombinace moderního stylu bydlení, které ale nechce být ve vleku uspěchané civilizace, a upřednostňuje vzdušný ...

Foto: Mike Schwartz Photography

Ze staré autodílny vykouzlili díky rekonstrukci moderní loftový byt

Pokud by nám někdo nabídl bydlení ve vybydlené autodílně, asi bychom zdvořile odmítli. Byť by to bylo v Chicagu. Nebo spíš právě proto: zimy jsou tady na americkém severu skutečně tuhé, a představu velké vymrzlé haly nevyhřeje ani optimismus ze získaného prostoru. Dá se vůbec takový prostor civilizovat? Architekti ...

REKLAMA