REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Zdařilé rekonstrukce Baťových domků ve Zlíně. Architektka radí jak zachovat historii a bydlet moderně

Na vybraných příkladech rekonstrukcí legendárních baťovských domků ukazuje zlínská architektka Jitka Ressová možná řešení problematiky úprav staveb a jejich interiérů v památkově chráněném území.
Foto: Jitka Ressová, Libor Stavjanik

Domky vznikaly ve 30. a 40. letech minulého století jako bydlení pro zaměstnance firmy Baťa. Ve zlínských částech Letná, Podvesná, Zálešná, Nad Ovčírnou, Lazy a Díly tak postupně vyrostlo přes dva tisíce staveb, které dodnes dávají městu jeho charakteristický ráz. První domky měly mansardovou, další pak rovnou střechu a měly sloužit po dobu třiceti let. Nabízely několik stupňů bydlení: svobodárny pro svobodné muže, internáty pro mladé a studující a rodinné bydlení. Nejvyšším standardem byly jednodomky. Výstavba ale začala čtvrtdomky, kde bydlely až čtyři rodiny. Nejrozšířenějším typem pak byly půldomky, kde bydlely dvě rodiny. Každá měla vchod ze své strany a každá tam měla svoji zahrádku.

Rekonstrukce nutná

Z dělnického bydlení se postupně stalo místo chráněné památkovou péčí, bydlí zde rodiny starousedlíků, jejichž prarodiče byli u Bati zaměstnáni, stěhují se sem jejich potomci ale i noví obyvatelé, kteří jsou hrdí na zdejší architekturu. Životní styl, potřeby a nároky na bydlení se ovšem mění a Baťovy domky neodvratně stárnou. Jitka Ressová si ve svém projektu klade dvě hlavní otázky: Jak vypadají nové potřeby na rodinné bydlení a zda je možné při současných regulacích vytvořit kvalitní bydlení při zachování všech ceněných urbanistických a architektonických hodnot. Většina domků je podle jejích slov postavena dobře, přestože to bylo relativně levné bydlení stavěné na dobu třiceti let.

Jednodomek Foto: Jitka Ressová, Libor Stavjanik

„Hodně již přesluhují, ale konstrukce jsou celkem zdravé, dřevo pořád funguje dobře a cihly jsou stále nosné. Největší problém není se statikou, ale s tepelnou izolací, která nevyhovuje dnešním požadavkům. Je třeba vyměnit všechny vnitřní instalace, rekonstruovat koupelnu a kuchyni a zateplit dům i střechu,“ popsala základní nutné úpravy architektka a nabídla i možná řešení.

Výhodu cihlových domků spatřuje v tom, že se nacházejí v blízkosti centra, v každé čtvrti je několik hřišť, často je zde i škola a školka. Jezdí sem MHD. Čtvrti baťovských domků jsou podle jejích slov stále živé a obývané, stěhují se sem noví obyvatelé. „Původní se sice z části překrývá, ale ráz čtvrtí se daří udržet. Přístavby umenšují zahrady, ale většina proměn probíhá v mezích platných regulací,“ dodává.

Jednodomek Foto: Jitka Ressová, Libor Stavjanik

Jak vytvořit moderní dispozice a zachovat historii

Hlavní myšlenkou projektu Jitky Ressové, tak jak ji sama popisuje, bylo ukázat, jak lze řešit dispozice a interiér domků se stejným objemem, při respektování požadavků na vnější vzhled. Chtěla konfrontovat někdejší záměry tvůrců s novými požadavky, které jsou na bydlení kladeny současnými obyvateli a také pozitivně motivovat všechny zúčastněné. Díky prezentovaným příkladům jejích rekonstrukcí lze dojít k závěru, že omezení, ať už prostorová nebo daná regulací, nemusejí být nutně omezením v individuálním a kreativním využití obytného prostoru.  

Klíčové složitosti projektu

Za nejsložitější v celém projektu označila architektkazachování původnosti při splnění požadavků na současně tepelně technické standardy“ – tedy otázka zateplování režného cihelného zdiva. Problematické je rovněž odvlhčení sklepů a zdiva u vnitřních svodů. Kromě regulování přestaveb vidí jako zásadní úkol zachování několika typů domů v původní podobě, aby bylo možné ukázat, jak tyto domky vypadaly a jakou proměnou prošly v čase. Jako dobrý příklad participace s městem uvádí domy v Pessacu ve Francii nebo ve čtvrti Törten v německém Dessau.  

„Pro obyvatele bývá často složitá otázka priorit – původní domy jsou malé, s přístavbou se zvětší, ale pohybujete se stále v omezeném prostoru – takže se zvažuje, zda větší zádveří nebo koupelna, jestli udělat v patře WC na úkor pokoje a tak dále a tak dále,“ uvedla v rozhovoru architektka Ressová a představila několik svých řešení i s půdorysy.

Čtvrtdomek

Foto: Jitka Ressová, Libor Stavjanik

Typ domu / lokalita: čtvrtdomek, Letná
Architekt / autor návrhu: ing. arch. Jitka Ressová, MgA. Jan Pavézka / ellement
Rok realizace: projekt 2006, stavba 2006
Kolik lidí bydlí v domě: 2 a pes
Způsob pořízení domu: koupě v nabídkovém řízení od města

Jedná se o typický cihlový čtvrtdomek, první ve velké míře rozšířený typ dělnického bydlení ve čtvrti Letná. V bytě bylo dispozičně změněno přízemí, patro bylo zachováno v původní podobě. Předsíň byla zvětšena tak, aby se do ní vešlo jízdní kolo a byla doplněna o úložný prostor. Obytný prostor byl ze čtvercového změněn na podélný především kvůli umístění kamen u komínového průduchu.

Zbouráním příčky oddělující kuchyň se protáhla obvodová stěna a tři okenní otvory lépe prosvětlují interiér. Koupelna zůstala na původním místě, ale byla změněna dispozice tak, aby se tam vešla pračka, průtokový ohřívač vody, sprcha, umývadlo a WC. Nevýhodou je kuchyně v neosvětlené a nevětrané části. Schodiště zůstalo původní. Život v domku se odehrává především v přízemí, kde je na malou plochu kumulováno mnoho funkcí. Jedná se o ukázku úpravy dispozice typického čtvrtdomku, při kterých každý centimetr hraje svoji roli (nejmenší bydlení v baťovských domcích).

Půldomek

Typ domu / lokalita: půldomek se sedlovou střechou, Zálešná
Architekt / autor návrhu: vlastník domu + konzultace Jitka Ressová
Rok rekonstrukce: 2004
Kolik lidí bydlí v domě: 3 + jedna korela
Způsob pořízení domu: rodina zde žije od roku 1946, následný odkup od města Zlín.

Jde o ukázku typu půldomku, které se stavěly ve čtvrti Zálešná. Domek je bez přístavby a bydlí v něm tříčlenná rodina. Dispozice domu byla zachována, provedlo se kompletní nové vybavení domu včetně povrchů a vybavení. Návrh si prováděl investor sám, pouze je konzultoval s přáteli a architekty. V přízemí zůstala koupelna u vstupu, vanu nahradil sprchový kout bez vaničky, pouze s nízkou polopříčkou oddělující WC.

Zůstala původní velikost kuchyně. Přízemí domu je zahuštěné, protože se zde potkává mnoho funkcí. Volný a vzdušný prostor je v patře, kde byly zbourány dělící příčky. Prostor se propojil a otevřel do šikmé střechy. Předěluje jej pouze schodiště ohraničené stěnou do výšky zábradlí. V tomto otevřeném prostoru spí rodiče, je zde pracovna i místo pro sledování televize. Postýlka dcery je netypicky umístěna v pokoji v přízemí.

Specifické pro tento dům je umístění čtyř jízdních kol po stěnách v interiéru. Domek totiž nemá kůlnu, ale pouze sklep, kam se kola po úzkém schodišti nedostanou. Ve sklepě je ale umístěna pračka a kotel, což pomohlo prostoru koupelny. Opět se jedná o ukázku uskromnění a ustoupení ze zaběhnutých představ o standardním užívání bytu. Potřeba prosvětlení domu a získání pocitu většího prostoru se odehrává v patře, nikoliv v přízemí.

Půldomek s přístavbou

Foto: Jitka Ressová, Libor Stavjanik

Typ domu / lokalita: půldomek s přístavbou, Letná
Architekt / autor návrhu: Ing. arch. Jitka Ressová / ellement
Rok rekonstrukce: projekt 2009, realizace 2009 - 2010
Kolik lidí bydlí v domě: 3 (2+1 roční dítě)
Způsob pořízení domu: koupě přes realitní kancelář v roce 2008

Jedná se o typický půldomek – mezidomek, stojící ve svahu pod cestou. V minulosti přistavěna garáž byla zbourána a nahrazena přístavbou dle platné regulace. V domě bydlí rodina s malým dítětem. Dispozice přízemí byla zásadně změněna. V přístavbě, která směrem na západ zvětšuje obytný prostor přízemí, se nachází obytný prostor propojený velkým otvorem na jednu stranu s terasou a na druhou s kuchyní. Zvětšená je koupelna, vstup s úložným prostorem, kuchyň je v prostoru původního obývacího pokoje. Nové schodiště je ve stejné pozici jako původní, ale změnilo se místo nástupu a výstupu a také se zmírnil jeho sklon. V patře zůstalo původní členění na dva pokoje, pouze prostor ložnice se zmenšil o nový záchod.

Přibyl výstup na terasu nad přístavbou. Důležitým prvkem návrhu bylo pásové okno pod stropem obytného prostoru, kterým by procházelo nezastíněné jižní slunce do interiéru, a přitom by byl eliminován pohled z ulice. Uskočení ve střeše, které vzniklo různými světlými výškami v obytném prostoru a pracovně, však nebylo schváleno ústavem památkové péče a v realizaci byly do střechy přístavby kompromisně osazeny dva světlovody.

Architektkou byla navržena jen dispozice, technické řešení i zařízení interiéru si dělal investor sám. Dům je kvalitně zateplen, byla na něj uplatněna kompletní dotace z programu Zelená úsporám. Vytápění je zajištěno tepelným čerpadlem s vnitřní rekuperací vzduchu. Zajímavý je prvek pro osvětlení interiéru denním světlem v husté zástavbě domů nebo ve strmém svahu, kde malá okna v přízemí pouští málo světla. Úskok ve střeše sice narušuje kubickou hmotu přístavby, ale není narušen charakter baťovské zástavby.

Jitka Ressová (1970) se narodila ve Zlíně. Vystudovala fakultu stavební a Fakultu architektury VUT v Brně. V roce 2012 ukončila doktorandské studium na VŠUP v Praze prací s tématem Obytná jednotka a její individuální užití, jejímž výstupem byla výstava Můj baťovský domek.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Architektura

Foto: Soeren Larsen

Luxusní posed: Dům, kterému prorůstá strom ložnicí

Prapůvodní geneze tohoto projektu trochu připomíná počátek anekdoty. Co se stane, když se v dánském baru potká inženýr lesnické školy, architekt a konzultant pro cestovní ruch? Takový vtip by nicméně gradoval nečekanou pointou, protože na jeho konci stojí počátek v Evropě unikátního hotelu. Jeho příběh zatím zdá se…

Zdroj: Nora a Jakub Čaprnkovci

Dům pro kočku, psa, zajíce a jejich lidi bude zarůstat do zeleně

Železobeton si obvykle nespojujeme s citlivě hravým provedením, a přemíru zdí také vždy nechápeme jako klad. Bratislavský rodinný „dům v domě“ se ale klasickým srovnáním vymyká. Chytře zpracovaný projekt z něj činí jednu z nejnápaditějších slovenských staveb loňského roku.

Průběh rekonstrukce - bazén hotelu Thermal Karlovy Vary. Zdroj: Hotel Thermal

Jak se změní hotel Thermal? Celý rozhovor s ředitelem

Hotel Thermal prochází v současné době velmi sledovanou rekonstrukcí, modernizací. Nedávno otevřený, byť ne zcela dokončený bazén je jen malá část. Hotel prochází změnami zvenku, je čištěna fasáda, vyměňována okna, obnovován nátěr. Přestavba se týká i interiérů chodeb nebo pokojů.

REKLAMA