REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Cihla, kámen, dřevo. Základními materiály vyjádřili architekti při stavbě vily vše potřebné

Některé věci se nemění. Třeba to, že pálená cihla, přírodní kámen a dubové dřevo představují známku solidní jistoty, a k tradiční dánské architektuře neodlučně patří. Dílem proto, že charakterem nestárnou, a jejich univerzální povaha dokáže pořád dodat patřičné vyznění útulné pohody všem rodinným domům, byť se možná stavební trendy a styly změnami a časem vyvíjejí.
Zdroj: Julian Weyer

Aarhus, na východním pobřeží Jutského poloostrova, je druhým největším městem Dánska. Přitom si ale pozoruhodně zachovává svůj lehce provinční charakter a svébytný stavební sloh. A možná právě proto, byť počtem obyvatel připomíná spíš Brno, je svou souměrnou krásou srovnáván třeba s „moderní“ Barcelonou. Sídlo a jeho rozsáhlá předměstí si prostě dokázaly podržet nejen historické památky a skanzen letité zástavby v města, ale díky jednotné zástavbě i celkového ducha místa. A Villa E tento koncept rozhodně nenarušuje, cihlu, dub a přírodní kámen dál velebí. Protože tradice nejsou špatné, a kvalitní materiály se s přibývajícími lety chválí samy.

Kompaktní a koherentní přístup

Sílu tradic po stránce materiálů a celkové soudržnosti demonstruje tenhle rodinný dům (o rozloze 261 metrů čtverečních) i svým – na naše středoevropská měřítka - neobvykle kompaktním provedením. Má to ale svou logiku. Než ale vytvářet jedno velké obydlí pro početnou rodinu, rozhodli se architekti snížit vizuální zatížení v poměrně rozvolněném sousedství tím, že dům rozdělili na čtyři „domečky“, umně sesazené dohromady. Svou roli tu sehrála i topografie mírně svažitého terénu, která se nepodbízela zasazení „masy jednotlivé stavby“. Zmíněné čtyři domečky, přitom těží z přístupu ke dvěma výškovým profilům. Jejich sestavení dohromady pak nabízí více využitelného a členěného prostoru v okolí domu, zahrady.

Foto: Julian Weyer

Tři menší objemy se stejnými sedlovými střechami se schází po střechou jádra domu čtvrtého. A zevnitř jsou samozřejmě plně propojené, sjednocené celistvou fasádou, která spájí střechy i obvodové stěny dohromady. Rodinný dům pak naoko vypadá menší, než skutečně je. A jeho provedení plně odpovídá místnímu stavebnímu kánonu i místně příslušným nepřehnaným měřítkům. Tvůrci projektu, architekti ze studia C.F. Møller Architects, nazývají toto pojetí „koherentním“, nerozporným. To proto, že rustikální ručně malované cihly v odstínech červené vytváří mozaiku totožných obkladových materiálů, které se tu volně prolínají do fasády, střechy, dláždění, zdí a přístavků. Jsou všude.

Postaru, ale energeticky na výši

Tedy, skoro všude. Část prostoru si osobuje obkladový kámen a jeho hladké povrchy. Expanduje do schodišť i do vnitřního jádra, například obkladů (tří) koupelen. Je zdrojem nadčasového vzhledu, který se neokouká. Také masivní dub si zachovává svou přítomnost, byť se nesnaží vyloženě vyniknout. Lehce udává tempo interiéru a vnějšímu vzhledu. Z vnější strany se s ním setkáme v rámech zahradních přístřešků, části oplocení, lemování okrasných záhonků a také v přístupové brance. Uvnitř se pak dubové dřevo svůj potenciál rozvíjí více, a vnáší do interiéru rustikální, venkovský akcent. Jsou z něj prahy a parapety, dveře, obklady stropů a podlah v některých místnostech. K vidění je dub i „rybích kostech“ tesařsky detailních svítidel.

Foto: Julian Weyer

Samozřejmě, že přítomný (leč nepřiznaný) je tu i beton. Ten je součástí litých základů a suterénu, zasazeného do svahu. Zatímco beton stabilizuje objekt rodinného domu v zemi, směrem vzhůru jeho konstrukce roste jako dřevěná. Udržitelnost se totiž v Dánsku velkým trendem, což ale materiálové trojici cihel-kamene-dřeva, nikterak neškodí. Smysluplné kombinace tradičních staviv v kvalitně vedeném projektu totiž nemají problém dostát kritériím energetické efektivity. Příhodná orientace stavby ke světovým stranám a dobrá izolace stojí za tím, že Villa E odpovídá Dansk Energiklasse 2020.

Dílna, zahrada i skleník

Členění interiéru se při pohledu zvenčí může zdát komplikované, ale zevnitř nic takového nepocítíte. Organizace je prostá, účelná. Vychází z toho, že dům se mírně svažuje k příjezdové cestě a silnici (na kterou se dům navazuje garáží). Stranou tohoto vjezdu je pak hlavní vstup, s překrásným širokým schodištěm. Za ním se už nachází velká hala, pokračující kuchyní a jídelnou. Kuchyň, opravdu prostorná a vzdušná, je sama o sobě mimořádná zakrouženým stropem. S tímto v pravoúhle pojaté domácnosti nezvyklým prvkem se setkáme ještě v obývacím pokoji, kde oblouk vyrovnává napojení střechy z „domečku“ s obytnými místnostmi.

Foto: Julian Weyer

Kuchyně s jídelnou jsou ústředním prostorem, společně sdílenou lokalitou celé domácnosti. I proto tu byl kladen takový důraz na přirozené denní světlo a otevřenost. Sem intuitivně zamíří čtyři děti ze svých pokojů, protože se tu obvykle vaří něco zajímavého. Kuchyň je přitom částečně vestavěná do cihlového jádra, které vytváří svým průběhem zajímavý skulpturální prvek. Z obývacího pokoje se pak dá zamířit do „domečku“ pro rodiče. Každá část disponuje vlastní koupelnou a hygienickým zázemím, takže se obyvatelé téhle domácnosti nemusí zříkat vlastního klidu a soukromí, pokud zrovna nechtějí.

Zamířit se pochopitelně dá i dolů, do sníženého přízemí (volně navazujícího na garáž). Je tu technická místnost, sušárna, prádelna. A také dvě „hobby“ místnosti, respektive zimní zahrada/skleník (paní domu je vášnivou zahradnicí) a kutilská dílna pro otce. V rodinném domě s šesti obyvateli tak má každý své místo, i prostor pro společně strávené okamžiky. Což je příjemné a velmi tradiční členění, které s léty nezevšední. Stejně jako kvality celého domu, který se tradičních materiálů a konceptu vnitřní i vnější soudržnosti přidržuje i v dnešní velmi dynamické době.

Foto: Julian Weyer

Údaje o projektu

Název projektu: Villa E
Typ projektu: rodinný dům
Architektonické studio: C.F. Møller Architects
Lokalizace: Risskov, Aarhus, Dánsko
Vedoucí projektu: tým C.F. Møller Architects
Spolupráce: Petersen Tegl, Krone Vinduer
Dodavatel stavby: Jakob Tømrerfirma A/S
Inženýring stavby: Tri-Consult
Zahájení projektové činnosti: 2017
Rok dokončení (finalizace): 2021
Celková plocha: 261 m2
Klient: soukromá osoba

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Architektura

Zdroj: konference-interiery.cz

Konference INTERIÉRY 2021

Ve čtvrtek 4. listopadu 2021 se koná jubilejní 10. ročník konference INTERIÉRY, která je určena interiérovým designérům, architektům, výrobcům nábytku a dalším profesionálům z oboru interiérů.

Foto: Obec architektů (OA)

Národní cena za architekturu 2021 zná své finalisty

Soutěž Grand Prix Architektů (GPA) – Národní cena za architekturu se blíží ke svému závěru. Porota letošního 28. ročníku vybrala 55 projektů postupujících do finále. Vyhlášení cen se plánuje na 9. listopad.

Zdroj: Jonas Bjerre-Poulsen

Znovuzrození dřevostavby u jezera ve stínu rozrostlého dubu

Projekt komplexní rekonstrukce z Dánska, který v podstatě nahradil starou dřevostavbu novým, moderním objektem odlišného využití. Místo malé loděnice vznikla rekreační chata, která se rozplývá v harmonické scenérii luk, lesů a vodní hladiny.

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA