REKLAMA

Plánujete domácí udírnu? Možnosti od dřevěných po nerezové

Máte rádi klobásky, domácí šunku nebo uzenou makrelu? S domácí udírnou si můžete uzené dobroty připravit kdykoliv na ně dostanete chuť.
Zdroj: udirny.cz
Zdroj: udirny.cz

Druhy udíren podle materiálu

Kromě klasiky, jako je kámen, dřevo či cihly, máte i další možnosti. Každý typ s sebou přináší plusy i minusy. Záleží na vás, zda dáte zelenou robustní zděné udírně, nebo zvolíte prostorově úspornější plechovou udírnu.

Ušetřete si práci udírnou šitou na míru

Jestliže nejste vášnivý kutil, poslouží vám už hotová udírna přímo od výrobce. Ušetříte si čas, nervy a také peníze za stavební materiál a vybavení.

Zděná udírna

Výhody

  • Je pevná a bytelná.
  • Hodí se na zahradu i terasu.
  • Můžete ji používat celoročně.

Nevýhody

  • Stavba udírny může být zdlouhavá.
  • Déle trvá, než ji roztopíte.
  • Zabírá více prostoru.

Dřevěná udírna

Výhody

  • Představuje tradiční řešení.
  • Vypadá elegantně.
  • Dřevo dodává masu jedinečnou chuť.

Nevýhody

  • Je nutná pravidelná údržba.
  • Potřebujete ručně regulovat kouř.
  • Bez nátěru proti UV záření, dešti, sněhu a mrazu vám moc dlouho nevydrží.

Plechová udírna

Výhody

  • Je lehká a nenáročná na údržbu.
  • Má menší rozměry.
  • Disponuje dostatečně velkou udicí šachtou.

Nevýhody

  • Nerez udírny bývají dražší, pozinkové zase méně odolné.
  • Udicí komora rychleji chladne (tepelně izolovaná nerezová udírna však snižuje tepelné ztráty na minimum).

Nerez, nebo pozinkovaný plech?

Nerezová udírna dobře odolává korozi a snadno ji udržíte v perfektním stavu. Chcete-li ušetřit, zvolte levnější pozinkovaný plech.

S izolační vrstvou udíte celoročně

Jestliže si chcete užívat uzení po celý rok, zvažte pořízení izolované udírny. Díky izolační vrstvě se hodí pro použití po celý rok, bez ohledu na počasí venku.

Už víte, kterou vyberete? Tak raušovní uzení!

Sdílet / hodnotit tento článek

Nejnovější redakční zprávy

REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist