Kachlová kamna (individuálně stavěná)
Primární funkcí kachlových kamen je vytápění obytných prostor. Lze jimi vytopit i celý dům. Akumulují teplo v řádu hodin. Jsou účinným, pohodlným topidlem šetrným k životnímu prostředí. Kamnář je staví přímo na míru objektu i představám zákazníka, také proto jsou originálním dílem vhodně dotvářejícím moderní i tradiční interiér. Příjemnou atmosféru zpestří pohled do ohně skrz prosklená kamnová dvířka.
Zdroj: archiv Cechu kamnářů ČR
Výhody a nevýhody kachlových kamen
- vysoká účinnost topidla a akumulace tepla v řádu hodin
- mohou vytopit i celý dům
- originální dílo podle představ zákazníka
- při správné obsluze jsou šetrné k životnímu prostředí
- vyšší cena než v případě standardizovaných krbových kamen
Krbová kamna
Oproti individuálně stavěným kachlovým kamnům jsou průmyslově vyráběna a dopravována na místo již hotová, nejsou tedy originálním dílem. Umožňují minimální akumulaci tepla, navíc s ohledem na přímé napojení na komín mají velkou komínovou ztrátu, jejich účinnost je tudíž nižší než v případě kachlových kamen. S ohledem na méně náročnou výrobu a standardizovaný design jsou levnější variantou kamen.
Výhody a nevýhody krbových kamen
- jsou levnější než individuálně stavěná kamna a krby
- možnost rychlého pořízení a dopravy na místo
- nižší účinnost topidla a minimální akumulace tepla
- standardizovaný design
Krb
Slouží k vytápění a současně plní funkci designového prvku interiéru s možností pohledu na plápolající plamen. Akumulační krby vhodně kombinují požadavky na moderní design včetně velkého skla dvířek, zároveň se vyznačují zvýšenou účinností i schopností akumulace a přenosu tepla sáláním. Může být dobrým kompromisem v případě nedostatku prostoru pro stavbu kachlových kamen.
Zdroj: archiv Cechu kamnářů ČR
Sporák
Kachlový sporák někdy bývá označován jako kuchyňská kamna, protože je největším služebníkem v kuchyni. Nabízí možnost vaření, pečení, sušení, ohřevu vody, navíc příjemně vytápí kuchyň a přilehlé prostory. Často je jeho součástí i ložná plocha zápecí, na níž lze odpočívat. Sporák lze používat i jako jeden z hlavních zdrojů vytápění.
Zdroj: archiv Cechu kamnářů ČR
Pec
Pecí je označován výhradně prostor, obvykle se stropem tvořeným klenbou, do kterého se nejdříve naloží dřevo, to se spálí, a poté se do takto rozpálené komory vsází připravené suroviny k upečení. Pec neslouží jinému účelu než pečení a neumožňuje akumulovat teplo pro vytápění. Muže být individuálně stavěná i sériově vyráběná.
Zdroj: archiv Cechu kamnářů ČR
Pokud se zákazník rozhodne pro jinou variantu než krbová kamna, které je možné pořídit ve specializovaných prodejnách i sériově ve velkoobchodech, osloví kamnáře s poptávkou na individuálně stavěné topidlo. Nicméně ještě před prvotní konzultací s kamnářem by si měl majitel objektu ujasnit odpovědi na několik zásadních otázek, které jsou rozhodující při výběru konkrétního typu topidla.
Před konzultací s kamnářem je potřeba si ujasnit a připravit:
- Co od topidla očekávám? (vytápění, možnost vaření a pečení, ohřev vody, pohled do ohně aj.)
- Bude topidlo hlavním zdrojem tepla? (případně jaké další zdroje mám)
- Jak velký prostor chci vytápět? (připravit si půdorys objektu, ideálně i výpočet tepelných ztrát)
- Jaká je pod plánovaným topidlem skladba a nosnost podlahy a přilehlých stěn?
- Jaký mám komín? (průměr, výška, stav)
- Jak často budu topidlo používat? (denně, o víkendech, občas atd.)
- Jak často jsem schopen a ochoten přikládat?
- Co se mi líbí? (obrázky pro ilustraci včetně oblíbených barev)
Kachlová kamna, krby a sporáky patří mezi individuálně stavěná topidla navrhovaná na zakázku podle originálního návrhu a projektu. Nejde o katalogově zpracované výrobky, jako v případě krbových kamen, limitující zákazníka předem daným množstvím variant. Každé individuálně stavěné topidlo je originálem funkcí i vzhledem, na jehož projektování se podílí svou kreativitou nejen kamnář, ale mnohdy také sám zákazník.
Sdílet / hodnotit tento článek