REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Nepoznáte, že jde o ten samý dům. Má dvě tváře. Zepředu a zezadu působí zcela jinak

Dům, který rozhodně překvapí. A hned dvakrát, protože z čela i týlu působí naprosto rozdílně. Bělostné křivky čelní uzavřené fasády mu dodávají výzor jakéhosi hradu, zatímco ze dvora je nápadný otevřeností nekonečné terasy. Přesto tyto dva naprosto rozdílné prvky hrají v jednom celku dohromady pro výsledný pohodový efekt.
Foto: Jorge Vidal Studio

Kde začít? Jednoznačně v Sant Boi de Llobregat, které je a není Barcelonou. Tedy, obyvatelé katalánské metropole nepochybují o tom, že sídlo za řekou Llobregat je jejich předměstím. Obyvatelé Sant Boi (kteří skoro výhradně dojíždí za řeku do Barcelony za prací) si ale na své jinakosti a nespoutanosti s Barcelonou velmi zakládají. A to trochu hrálo roli v pohnutkách k projektu stavby velmi reprezentativního rodinného domu Llor.

Správně bychom neměli říkat rodinnému domu, ale rezidenci. Protože Llor má být fyzickým ztělesněním myšlenky, že nejen v Barceloně mohou vznikat honosná a architektonicky vysoce originální obydlí. Ale posměšky stranou. Toto obydlí je především nápadné velkým gestem, které činí směrem do ulice. Jinak je po všech ostatních stránkách lidsky komponované a řekněme normální.

Foto: Jorge Vidal Studio

Když je slunce problém

Architekt Jorge Vidal tu jen dal vyniknout té odlišnosti a jinakosti, aniž by nějak kompromitoval podstatu stavby. Přitom se stále držel věcné logiky i toho, že každý dům v regionu se musí umět poprat se spalujícím horkem, které tu v letních měsících činí klima až neobyvatelné. Právě proto do vůči slunci exponované strany domu vstoupil s poměrně masivním a nepřehlédnutelným návrhem.

Bílá barva vápenné omítky vysvětluje v rozpáleném podnebí sama sebe. Je štítem, odrážejícím sluneční paprsky a zvyšujícím albedo stavby. V podmínkách Španělska by to už ale nestačilo, a tak tu jako druhá linie obrany nastupuje velmi silné zdivo. Je to funkční teplotní bariéra, která brání přehřívání interiéru z této strany. A ony nezvyklé vykroužené oblouky, které domu dodávají vzhled hradu?

Foto: Jorge Vidal Studio

Zakroužení, organicky přisazené prostorové kapsy též napomáhají práci přísunem tepla. Rovina by se totiž přehřívala intenzivněji, takže tu fungují jako pasivní ochlazující prvek. Tedy kromě toho, že domu notně dodávají na exotice.

To, že Llor čelí v exponované pozici úpalnému slunci, se promítá do konstrukčního plánu celého domu. Který se svým týlem otevírá tak, aby se klimatizoval chladnějším vzduchem ze severu. Proto zadní partie domu, směřující ke dvoru, pozbývají organických křivek a sází na obdélníkový průřez. Táhne jím chladivý vzduch.

Foto: Jorge Vidal Studio

Stín rozšiřuje prostor pro život

O to, že ten vzduch bude mít skutečně nižší teplotu, se stará velmi rozsáhle zastřešená terasa. Slouží jako „přechodová fáze“, v níž se vzduch chladí, ještě než pronikne do domu. Toto venkovní zastřešení přitom svou plochou téměř dorovnává výměru klasicky zastřešené části domu v přízemí. Také se tu nachází kuchyně, která tak nepřehřívá zbytek domácnosti. Řešení terasou je praktické v tom, že život z interiéru přenáší vně domu, ale pořád v příjemném stínu.

V konečném výsledku tak všechna načrtnutá opatření, která zprvu působí poněkud extravagantním dojmem, nachází své hluboké opodstatnění.

Foto: Jorge Vidal Studio

Když odhlédneme od toho, jak se vypořádává s horkem, je celý Llor vlastně koncipován na velmi jednoduchých předpokladech. Chránit své obyvatele a uzavírat se s ohledem na sousedy a velmi blízké ulice (otevírající se odtud na východ a na jih) a maximalizovat zastíněnou plochu a přitom se vyloženě nezříkat denního světla.

Rezidence je tvořena segmenty, z nichž první, uzavřený a nejmasivnější je vykroužen oddělenými objemy schodiště, spíže/skladu a toalet. Za touto hradbou se pak nachází mnohem otevřenější, propustnější a pravoúhlou geometrií lépe definované části obytné.

Foto: Jorge Vidal Studio

Opodstatněný kontrast

Zajímavé je i ono procesní napojení těchto struktur. Hlavní tělo domu - tedy roubená dřevěná „krabice“ obytné části – je podepřená jediným sloupem. Další tři železobetonové „totemy“ probíhají až u napojení přední organické části. Tato rozmanitost materiálů a konstrukčních systémů není podle architekta nic jiného než dialog kontrastů.

Svou roli tu hraje tvrdost, neprůhlednost a drsnost betonových objemů, vůči nimž je stavěna k bělost, průhlednost a domáckost dřeva a skla,“ uvádí Vidal. Detaily pak podporují lepší pronikání světla do interiéru, vzdušnost garantuje i to, že první patro je uspořádáno bez použití příček. Prostor tu odděluje spíše nábytek, který podporuje cirkulaci.

Rezidence, rodinný dům v Sant Boi de Llobregat, tím naplňuje přání mnohá majitelů. A ukazuje, že chytře koncipovaná katalánská architektura, která může být velmi originální a uzpůsobená klimatu, nemusí své místo hledat jen v Barceloně.

Foto: Jorge Vidal Studio

Údaje o projektu

Název projektu: Llor House
Typ projektu: rezidence
Architektonické studio: Jorge Vidal Studio
Lokalizace: Sant Boi de Llobregat, Katalánsko, Španělsko
Vedoucí architekti: Jorge Vidal
Klient: soukromá osoba
Zahájení projektové činnosti: 2020
Rok dokončení (finalizace): 2022
Výměra užitné plocha: 326 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

foto: Salva López

Dům majitelce splnil sen o životě ve slunné Itálii

Pro formální stránce je to vlastně klasická rekonstrukce postaršího obydlí, spojená se zajištěním statiky, opravami a nezbytnými úpravami vnitřních prostor. Směřujícími k proměně uživatelského programu, posunu stávajících dispozic, modernizaci – prostě klasika. Jinak je ale projekt Casolare Scarani příběhem o důvěře…

Foto: José Hevia

Při renovaci vily nechtěli kopírovat historii. Přesto ji dokázali uchovat

Budova, která pamatuje hezkou řádku staletí. A byť má za sebou velkou minulost, v přítomnosti už pro ni zdá se není místa. Naštěstí tu s pomocí architektů a osvíceného investora došlo k vítané změně, a starý dům velikosti paláce se dokázal aktualizovat tak, aby změnil svůj účel a přitom neztratil krásu.

Foto: Ezio Manciucca

Snové bydlení u moře. Moderní pavilon zasadili do idylické krajiny Toskánska

Lokalita, která působí dokonale starosvětsky. Rovinatý cíp země sluncem prozářené země, s četnými olivovými háji, nad nimiž na skále ční italské městečko, Castel del Piano, s předlouhou historií. Do něj se ale atypická čtvercová stavba netlačí. Stojí solitérně, udržuje si svou pozici mezi zemědělskými pozemky, roste…

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akce a slevy

Plechové krytiny SATJAM lze nyní pořídit o něco výhodněji díky výhodné jarní akční nabídce. Zdroj: SATJAM s.r.o.

Výhodné jaro s plechovými krytinami SATJAM

Výhodné jaro s plechovými krytinami SATJAM

REKLAMA