REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Minimální vila. Skvělá vídeňská práce na pětatřiceti metrech čtverečních

Ještě za časů předcházejících první republiku, a nejspíš i dlouho poté, se tomu říkalo „vídeňská práce“. Šlo o obecně zažitý termín, popisující kvality nějakého produktu nebo díla, zpravidla tedy rakouské provenience. Vykreslili jste jím něco propracovaného, elegantního, překvapivě chytrého a funkčního.
Foto: Herta Hurnaus

Tedy žádné „zlaté české ručičky“, které dokázaly sice s šikovnou, ale klopotnou úsporností zbastlit z ničeho něco. Vídeňská práce značil přístup k tvorbě i sám výsledek. Jemný, delikátní, sofistikovaný, se správnými nástroji. Při němž třeba nevyvíjíte velkou energii nebo hrubou sílu, protože víte přesně předem, kam tu energii a sílu v přiměřeném množství zacílit.

Termínem vídeňská práce jste mohli zrovna tak vystihnout mechanismus kapesních hodinek nebo šicího strojku. Anebo coby kriminalista zhodnotit práci kasaře, který se vlámal do trezoru městské pokladny. Zkrátka, vídeňská práce byla fenomén. Tento příměr se povětšinou nedal naroubovat na architekturu. Tentokrát to ale půjde.

Profesionálové ze studia Clemens Kirsch Architektur – vídeňského, jak jinak, sídlí na Schwedenplatz – se totiž takový jeden hezký novodobý příklad „vídeňské práce“ povedl. A vystihuje podmínky díla propracovaného, elegantního, překvapivě chytrého a funkčního.

Vídeňská Villa Minimale není domem velkých slov, ale spíše činů. Stavebních činů, ovšem na malé ploše.

Foto: Herta Hurnaus

Málo místa není problém

Jak její název napovídá, svými proporcemi je skromná. O to štědřejší je pak v nápadech, které tahle realizace prezentuje světu. Profesionálové z  Clemens Kirsch Architektur se při něm museli poprat se zadáním, které je zkrátka nutilo držet se při zemi. Přání na vybudování rezidenčního zázemí, víkendového rodinného domu, tu brzdily limity dané územním plánem.

Ten jasně velel, že v dané oblasti nesmí vytvářený objekt přesáhnout rozlohou zastavěné plochy 35 metrů čtverečních. A též, že se jeho maximální výška musí pohybovat pod pěti metry. Proč? Na vině tomu pravděpodobně byla lokalita stavby, která spadala do sekce bývalé zahrádkářské kolonie. Ve městě na Dunaji jen neradi vidí zábor „zelené plochy“ pro stavební účely.

Klienti studia ten zábor ovšem neplánovali v nějakém plnocenném formátu, v místě se chtěli obklopit právě tou zelení, kterou neplánovali narušovat. Chtěli jen pohodlné rodinné zázemí pro víkendové pobyty, při nichž budou zahradničit, odpočívat a užívat si pohody s přáteli. Kapacitně měl přitom vystačit pro čtyři (dva dospělé, dva dětské) obyvatele.

A to už nás dostává přímo k otázkám a řešení, do nichž se architekti museli pustit. Pro projekt se volně inspirovali dvěma jinými realizacemi. Italským Villa Rotonda, jež stojí ve Vicenze a Kings Road House, z Los Angeles. Nebojte, ta inspirace byla velmi volná, Villa Minimale je originální víc než dost.

Vše podstatné se tu pochopitelně odvíjelo od rozvržení plánu, který s maximální efektivitou zužitkovával možný prostor. Výhodou bylo, že se obyvatelé domu mohli opřít o hezké okolí. Takže přesahy a navázání na exteriér posilovaly minimalistická řešení, otevírající dům do vnějšího prostoru.

Minimální, ale s výrazným charakterem

Půdorys je utvářen spojením čtyř stejnorozměrných bloků, sbíhajících se do středu objektu. Z výšky trochu připomínají lopatky větrného mlýna, a středový okulus tento dojem ještě posiluje. Jednoduchost i udržitelnost si říkali o přírodní materiál. Volba padla na jednoduchý dřevěný skelet.

Prefabrikovaná dřevostavba s modřínovým obkladem na vnější straně s měděnou střechou, a příjemným obkladem z překližky z mořské borovice na vnitřní straně. Dřevo uvnitř i vně napomáhá stavbě, velmi jemné a sofistikované, splynout s okolním prostředím.

Vztah mezi vnitřkem a vnějškem je pro atmosféru domu zásadní: krajina prochází objektem a nabízí výhledy do přírody všemi čtyřmi směry. Eleganci výsledku posilují i kruhová okna, s nimiž se běžně u takových malo-formátových staveb nesetkáme.

Vnitřní dispozice mají své kouzlo. Už proto, že přízemí je blízké klasickému uspořádání domu – do centrálního prostoru patří jídelna, koupelna, kuchyně, útulná nika, cosi jako obývací pokoj a schodiště – ale skrovné „patro“ připomíná spíše spaní ve srubu. Ložnice jsou totiž vedeny jako volný prostor s palandami, z nichž se – přes ona kruhová a střešní okna – nabízí výhledy na hvězdy.

Celková užitná plocha tu nepřesahuje 50 metrů, zastavěná plocha se drží povolených pětatřiceti. Přesto se nezdá, že by tu něco chybělo, něčeho se nedostávalo. Villa Minimale dosahuje velkého výsledku velmi nenáročnými prostředky. S lehkostí, jistotou, profesionalismem. Zkrátka povedený počin, pěkná „vídeňská práce“.

Údaje o projektu

Název projektu: Villa Minimale
Typ projektu: rodinný dům
Architektonické studio: Clemens Kirsch Architektur
Lokalizace: Vídeň, Rakousko
Vedoucí architekt: Clemens Kirsch
Projektový tým: Sarah Raiger, Werner Scheuringer, Haiyeon Kim
Klient: soukromý investor
Zahájení projektové fáze: 2021
Rok dokončení (finalizace): 2022
Užitná plocha: 50 m2
Zastavěná plocha: 35 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata