Indukce je o 50 % úspornější než plotýnky, nejlevnější je ale zemní plyn
V České republice má 40 % obyvatel kuchyň o rozloze 6 až 10 metrů čtverečních. Malá kuchyň ale nutně nezaručuje menší účty za energie, které obvykle zbytečně narostou při neúsporném pečení či vaření. „Běžnou chybou většiny spotřebitelů je časté otevírání dvířek trouby. Při každém otevření přitom uniká 20 % tepla, které se musí pomocí extra dodávky energie znovu doplnit. Pro úsporu proto zbytečně neotvírejte dvířka a jídlo kontrolujte pomocí skleněného otvoru,” vysvětluje Roman Kouba ze společnosti E.ON, která vydala příručku Úsporná domácnost. Ta obsahuje mnoho tipů, jak doma chytře ušetřit náklady na elektřinu, plyn i vodu.
Nejlevnější vaření je za využití zemního plynu. Na druhém místě je pak indukce, která je o 50 % úspornější než sklokeramická deska nebo elektrické plotýnky. Při ohřívání vody na sporáku berte vždy v potaz potřebné množství a to pečlivě odměřujte. Vhodný způsob vaření vody je v rychlovarné konvici, která je úspornější a rychlejší než sporák. Neplatí to ovšem pro indukční sporák nebo vařič, který je naopak účinnější než rychlovarná konvice. Pro úsporu při vaření je také důležité vybírat vhodný hrnec. „Nejúspornější vaření je takové, při kterém se využívá hrnec s rovným dnem a stejným průměrem jako plotýnka. Nezapomínejte pak uchovávat teplo pomocí pokliček. Významnou úsporu představuje využívání tlakového či parního hrnce, který spotřebuje až o 70 % méně energie než obyčejný hrnec,” radí Kouba.
Neodmražená lednice zvyšuje náklady na elektřinu až o 75 %
Neodmyslitelnou součástí kuchyní jsou ledničky, kterých je aktuálně v Česku více než domácností. Z údajů Českého statistického úřadu totiž vyplývá, že na 100 domácností dnes připadá 106 ledniček. Lednička ale může pro rodinný rozpočet představovat velkou zátěž. „Starší typy chladniček s mrazničkou spotřebují za rok i více než 600 kWh. Oproti tomu novější modely energetické účinnosti A+++ spotřebují až o 70 % méně energie. Při výběru nové chladničky berte v potaz také její velikost. Na jednu osobu v domácnosti obvykle stačí objem 55 litrů,” vypočítává Ivana Klobušníková, jednatelka občanského sdružení Energy Centre České Budějovice, které poskytuje poradenství v oblasti hospodárného využívání všech druhů energií.
Dalším prohřeškem je oblíbené otevírání dvířek ledničky na delší dobu, které představuje značnou energetickou zátěž. Dobře si proto rozmyslete rozmístění potravin tak, aby bylo přehledné a efektivní. Při vybalování nákupu šuplík naplňte potravinami mimo ledničku. Do ní pak vkládejte šuplík už plný. Důležité je také umístění samotné ledničky, která by měla být co nejdále od zdroje tepla a měl by kolem ní proudit vzduch. Každý stupeň v okolí navíc zvyšuje spotřebu chladničky asi o 4 %. Nezapomínejte ani na údržbu ledničky a na pravidelné odmrazování. Námraza vyšší než 3 mm totiž zvyšuje náklady na elektřinu až o 75 %. Ideální teplota v chladničce je +7 stupňů Celsia.
Myčka nádobí, nebo ruční mytí?
Klíčovou oblastí úspory v kuchyni je mytí nádobí. Nejméně úsporným způsobem je to ruční, a to pod tekoucí vodou. Takto dojde během 10 minut mytí ke spotřebě asi 120 litrů vody, což odpovídá plně napuštěné vaně. Mytí pod tekoucí vodou tak představuje navýšení účtu za spotřebu vody až o 3 300 korun ročně. Největší úsporou jsou však myčky nádobí, které šetří vodu o 30 až 65 % oproti mytí pod tekoucí vodou. Vlastní je přitom jen třetina českých domácností. „Úsporné myčky spotřebují v programu Eco na jeden cyklus 10 litrů vody a přibližně 1 kWh elektrické energie na ohřev vody a provoz myčky. To představuje o 25 % méně teplé vody než u starších modelů," objasňuje Roman Kouba ze společnosti E.ON, která je významným dodavatelem elektřiny a zemního plynu. "Za roční provoz ekologické myčky nádobí zaplatíte jen cca 1 200 Kč ročně. Při výběru nové myčky myslete také na její šířku. Ideální je pro 12 nebo 14 sad nádobí, tedy 60 cm,” doporučuje Kouba.
Sdílet / hodnotit tento článek