REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Jak naplánovat dokonalou kuchyň?

Plánujete novou kuchyni nebo se chystáte rekonstruovat vaši starou již omšelou? Jistě s ní chcete být spokojení desítky dalších let. Právě proto jsme si pro vás připravili seznam nejdůležitějších tipů, které vám pomohou. Přečtěte si naše tipy a dopřejte si pořádek a spokojenost ve vaší kuchyni.

První plánování

Důkladně si projděte místnost, v které nová kuchyně bude a zamyslete se nad jejími dispozicemi. Představte si váš pohyb místností při samotném vaření, množství potravin, které běžně potřebujete mít v kuchyni uložené, spotřebiče, které nejčastěji užíváte a jaké prostředí pro vás bude příjemné. Všechny aspekty hrají významnou roli pro vaši budoucí spokojenost.

  • Zamyslete se, jak budete kuchyni v budoucnu užívat. Pokud žijete sami a vaříte jen občas, spokojíte se s menšími úložnými prostory a pracovní plochou. Jestliže plánujete rodinu, v budoucnu nebude menší úložný prostor a pracovní plocha dostačovat.
  • Design kuchyně hraje zásadní roli a na výběr je z mnoha stylů. Rustikální kuchyně se hodí spíše do dobře osvětlených místností, moderní kuchyně mohou místnost opticky zvětšit, působí čistě a vzdušně, jsou ovšem náročnější na údržbu. Pečlivě si prostudujte nabídky kuchyní a zvolte design, který vám teď i do budoucna bude nejvíce vyhovovat.
  • Osvětlení budoucí kuchyně je zásadním aspektem. Nejčastější variantou je kombinace hlavního osvětlení, doplněného bodovými světly, které osvětlují pracovní plochu. Umístění světel je nutné volit tak, aby nevznikla hluchá místa a aby světla ladila s designem nové kuchyně.
  • Vypracujte seznam spotřebičů, které budete v nové kuchyni využívat a rozdělte je dle priorit užívání. Při plánování tento seznam zohledněte z hlediska prostoru, ale i rozmístění pracovních ploch kuchyně.
  • Pokud se ve vaší kuchyni budou pohybovat děti, zvažte takové vybavení, které bude maximálně bezpečné. Vyvarujte se ostrým hranám skříněk a madel. Například sporáky (DOPORUČUJEME: Sporáky bílé, 50 cm) je možné volit s chladnými dvířky, u kterých nehrozí riziko spálení.

Kuchyňské zóny

Aby kuchyňská linka byla maximálně funkční a dobře sloužila, je nutné při jejím plánování zohledněte tři základní zóny které budou tvořit kuchyňský trojúhelník. Při jejich dobrém rozmístění docílíte hladkého provozu v kuchyni a práce tak bude příjemná a plynulá. Všechny základní zóny na sebe logicky navazují a usnadňují vám tak samotnou práci v kuchyni

Varná zóna

První a hlavní zónou je plocha určená k vaření. Do ní umístíte sporák, případně varnou desku a troubu na pečení. Od dřezu by ji mělo dělit minimálně 80 cm kuchyňské linky, která poskytne dostatek prostoru pro úpravu potravin mezi mytím a vařením. Nad varnou plochu také nezapomeňte umístit dostatečně silný odsavač par.

Skladovací zóna

Skladovací zóna by měla být umístěna v levé části kuchyně. Sem umístíte lednici, mrazák a skříň určenou pro skladování potravin. Na skladovací plochu by měla navazovat odkládací plocha, alespoň o délce 90 cm.

Mycí zóna

Dřez s odkapávačem musí přímo navazovat na skladovací zónu. V této zóně bude umístěn i odpadkový koš, proto jej zohledněte při plánování prostoru. Kolem umístěného dřezu naplánujte z obou stran alespoň 30 cm kuchyňské linky pro případné odkládání umytých potravin.

Pracovní zóny také podpořte správným výškovým uspořádáním. Průměrná výška pracovní desky by měla být v rozmezí 86 cm - 90 cm. Nádobí se vám ovšem bude lépe umývat ve výšce kolem 95 cm. Vše je ovšem individuální a záleží na vaší výšce a zvyku, proto si vše nejprve promyslete a vyzkoušejte.

  • Minimální délka pracovní plochy je 70 cm, optimální 120 cm.
  • Výška pracovní plochy 86-90 cm (pro vyšší postavy i nad 90 cm).
  • Dřez vkládáme o 10 cm výše, sporák o 10 cm níže.
  • Dřez i sporák by měly být minimálně 30 cm od konce pracovní desky.

Tip: Kvalitní výrobci kuchyňských linek nabízejí možnost přizpůsobení výšky pracovních ploch na míru.

Kuchyňský trojúhelník

Po rozdělení kuchyně na samotné zóny, je další výbornou pomůckou pro plánování kuchyňský trojúhelník. Jedná se  o pomyslný obrazec, který jednotlivé zóny spojuje. Cesty trojúhelníku nesmí narušit žádné předměty a jeho strany zobrazují nejkratší cestu mezi pracovními zónami.

Jeho jednotlivé strany mají být dlouhé 90 - 275 cm, přičemž součet délek stran by neměl být menší než 366 cm a delší jak 739 cm.

Rozkreslete si vaši představu o budoucí kuchyni na papír a jednotlivé zóny z předchozího bodu protněte tímto pomyslným trojúhelníkem. Pokud bude splňovat uvedené parametry, vaše kuchyně bude do budoucna naplňovat veškeré požadavky pro pohodlnou práci.

Víte, že: Americká hypotéka je neúčelová půjčka, je tedy možné ji použít na rekonstrukci či pořízení nové kuchyně? Reálnou představu o výši splátek si uděláte na online kalkulačce Americké hypotéky.

Tipy na závěr

Na závěr našeho článku jsme pro vás připravili několik tipů, na které byste při výběru nové kuchyňské linky neměli zapomínat.

  • Místo klasických žárovek kombinujte ústřední světlo s LED žárovkami nad pracovní deskou.
  • Pracovní plochu se snažte umístit pod okno, přirozené světlo je pro práci ideální.
  • Vestavnou troubu instalujte do výšky očí, šetřete svá záda.
  • Digestoř nad varnou plochou instalujte v maximální výšce 70 cm nad sporákem.
  • Dbejte na dostatek zásuvek a jejich správné umístění.
  • Kromě digestoře, nezapomeňte větrat. Jak správně větrat si přečtěte v článku.

Při plánování kuchyně vše pečlivě promyslete tak, aby kuchyně sloužila vám i lidem ve vaší domácnosti efektivně po mnoho let. Práce se tak stane zábavou a vše bude fungovat plynule a bez zbytečných starostí.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Fotolia.com - dmitry-vereshchagin

Která energie pro vaření v bytě je nejlevnější?

V současné poněkud turbulentní době z pohledu změn cen energií si někteří obyvatelé bytů kladou otázku, zda je nákladově výhodnější mít pro vaření plynový sporák a využívat zemní plyn (ZP), případně propan-butan (PB) nebo přejít k elektřině (E).

REKLAMA