REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Domek na stromě, jaký jste si vždy přáli. Má úžasný výhled. Jeho konstrukce zaroste do stromu

Když chcete famózní výhled, musíte za ním do výšek. A někdy je ten výhled natolik mimořádný, že si chcete scenérii užívat déle než pár prchavých minut. Norský projekt Woodnest vám umožní kochat se z výšky korun stromů celý den i noc.
Zdroj: Sindre Ellingsen

Kontakt s divočinou, ale v parametrech komfortu. Už to samo o sobě zní dost protichůdně, protože se tím původní přání po autenticitě zážitku stírá. A základním zvratem tu vždy bude, že jakákoliv obytná stavba či útulna usazená na zemi svou faktickou přítomností ubírá oné tolik žádané divočině místo. Bude narušujícím prvkem. Ideálem obydlí v divočině je tedy stavba s nulovou plochou, což není možné. Nebo je? Norští architekti si kolečkem podobných úvah také prošli, a nalezli na ně svou odpověď. Rozhodli se, že onen pohodlný přístřešek vybudují nikoliv na zemi, ale ve vzduchu. Přesněji tedy, připevněný k rostlému stromu.

Proud nápadů se tím u architektů ze studia Helen & Hard nezastavil, protože „řešení stromem“ se podbízelo mnoha inovacím. Z hlediska uchycení, klimatizace, konstrukce. Byť s nulovou zastavěnou plochou v terénu si mohli dovolit vytvořit 15 metrů čtverečních prostoru k obývání, a získali tím po praktické stránce mnohem víc, než kdyby stáli na zemi. Dokonalé splynutí stavby s okolím (protože ze země patrná příliš není), maximální faktor soukromí (protože za obyvateli nikdo nepoleze) a samozřejmě, z pobytu zde plynoucí bezprostřední zážitek s hlubokou atmosférou.

Zdroj: Sindre Ellingsen

Projekt, který se nedržel při zemi

Průvodní myšlenka přitom vzešla od lesníků z městečka Odda, kteří si pochvalovali mimořádný výhled na fjord Hardanger. Pravda, výhled dost okolnostmi omezený. V celistvosti se totiž skalami a lesy zbrázděné břehy podlouhlé zátočiny daly přehlédnout jen z výšky korun stromů, situovaných na úbočí fjordu. Ve svažitém terénu, v místě, kde se stěží dalo vybudovat něco na pevných základech. Pokud by se ale dalo – bez lan a stupaček – vytvořit hnízdo s rozhlednou tady, byl by panoramatický výhled bezkonkurenční. A netrvalo to dlouho, než se našel investor, schopný tuhle „neobyčejnou senzaci z pobytu ve výškách“ komerčně zhodnotit.

Jak připouští Reinhard Kropf, člen týmu architektů, nejtěžším aspektem práce na návrhu bylo prý: „neuhnout slibu, který jsme si dali“. Technicky se totiž nabízela řada mnohem snazších a schůdnějších cest k realizaci, nicméně kritériem tu byl požadavek na chatu nesenou v podstatě jen silou jednoho stromu. Bez dalšího jištění a dodatečných kotvících prvků, bez navázání na ostatní stromy. A v pořadí druhou nelehkou výzvu pak představovalo řešení klimatizace interiéru. Který se upínal k živému stromu, a mohl být teplotními odchylkami ve svém průběhu negativně ovlivněn.

Zdroj: Sindre Ellingsen

Konstrukce, co stromům neškodí

Konstrukční řešení a odpověď na dvě zásadní výzvy přitom spočívalo v nosném tělese ocelového potrubí, rozříznutého podélně na poloviny, připevněnému ke kmeni a následnému zafixování s pomocí čtyř mohutných šroubů skrz. Což na první pohled pro strom nezní zrovna pozitivně. Pravdou je, že celý proces je poměrně dlouho ověřenou praxí, tzv. Garnierovými přívrty, schválenou dendrology i lesníky. Při zavrtávání se užívá speciální techniky a specifických upevňovacích šroubů (mimochodem, šrouby jsou sterilní, aby dovnitř stromu nezanesly infekci).

Podstatným rysem bezpečnosti je přitom tzv. kompartmentalizace, při níž dochází k úplnému utěsnění šroubů uvnitř živého dřeva. Ty následně zarostou, a stanou se součástí objemu biomasy. Poškozenou tkáň dřeva při ní nahradí nová, a strom tak může pokračovat dál v růstu. Objímka ocelového potrubí se díky tomu stane nosnou strukturou, tuhou páteří celé stavby. K ní přináleží ještě dva silnější ocelové dráty, které rozvádí zátěž horizontálně, čímž se váha celého objektu i tlak na vertikální strukturu stromu a jeho kořenový systém snižuje. Ona „roura“ pak slouží jako izolace živého stromu od prostoru obývaného lidmi, což koresponduje s požadavky na HVAC řešení.

Zdroj: Sindre Ellingsen

Hnízdo v korunách stromů

S pevnou oporou to už pak bylo snadnější: páteřní struktura pevného těžiště posloužila k upevnění dvojitě žebrovaného rámu z překližkového dřeva, který radiálně obíhá jmen a definuje tím uzavřený prostor. Zdvojená a překrývající se žebra vytváří izolační vrstvu kolem vlastního hnízda v koruně stromu, což je sice řešením o souřadném provedení materiálů, ale objekt by díky tomu stále vyčníval. Proto je tu ještě fasáda ze šindelů (vyrobených z borovicového dřeva, přezdívaného zde kongla), které dodávají objektu tmavší a ne tolik nápadný tón. Na ploše lesa je tedy stavba k přehlédnutí, alespoň pokud se za jejím prosklením nesvítí.

Pokud jde o usazení „hnízda“ do terénu, vnímat jej můžeme z různých rovin. Pokud stojíme ve stráni nad ním, nevyvyšuje se objekt na horizont a můžeme do něj bez obtíží vstoupit po dřevěném můstku. Z něj pak můžeme vnímat, že hnízdo je zavěšené ve výšce 5-6 metrů nad zemí. Ovšem strom je posazený na hraně skalistého svahu, což mu dodává výšku několika desítek metrů. A to asi nebude pro každého, kdo trpí závratěmi (anebo nemá důvěru v konstrukční řešení). Nicméně v místnosti samé se s nepříjemnými pocity trápit nemusíte. Woodnest, lesní hnízdo, je totiž naprosto stabilní, a nechvěje se ani ve větru.

Zdroj: Sindre Ellingsen

S respektem k okolí

Místnost je z vnitřní strany obložena panely z olšového dřeva, které dodávají prostoru „vřelou atmosféru“, celkově ladící s okolním prostředím. Fluidní prostor a prvky z ostění vystupujícího nábytku, posezení a lavic, přitom trochu evokují saunu. Ovšem s famózním výhledem na celý fjord. Tento výhled pak získává na kvalitě s padajícím soumrakem, kdy se rozsvítí lampy a světla v městečku Odda. Jiskřivá hra, násobená odrazem hladiny, pak přináší do hnízda nevšední prožitek blízkosti i izolovanosti. Místo, kde prožitek romantiky není instantní, ale přirozený.

Podle investora je celý projekt ukázkou velkého respektu k místní přírodě, a uznáním toho, jak jsou stromy – živé a neustupující rekreační výstavbě – důležité. Environmentální hodnoty pak podtrhují prvky v interiéru, většinou designové truhlářské kousky, z místních zdrojů.

Pro velký úspěch tu objekty hnízd ve stromech vznikly dva, nedaleko od sebe. Jenže díky tomu, že jsou disponovány v korunách stromů, nenarušují svoje soukromí a přitom si neodříkají výhledů. A současně ani nevytváří stavební stopu v divočině, kterou ponechávají netknutou. Stromový dům je místem, kam přicházíte načerpat zážitky v komfortním prostředí, aniž byste za sebou něco zanechali. A v tom je síla konceptu Woodnest.

Zdroj: Sindre Ellingsen

Údaje o projektu

Název projektu: Woodnest
Typ projektu: rekreační chata
Architektonické studio: Helen & Hard
Lokalizace: Odda, Norsko
Vedoucí projektu: Reinhard Kropf, Dag Strass, Simon Bauman
Strukturální inženýring: Oddvin Myklebust
Dodavatelé materiálu: Aaneslandfrabrikker, Nolimitation
Klient: soukromá osoba
Realizace: 2020
Využitelná plocha: 2x 15 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Foto: Soeren Larsen

Luxusní posed: Dům, kterému prorůstá strom ložnicí

Prapůvodní geneze tohoto projektu trochu připomíná počátek anekdoty. Co se stane, když se v dánském baru potká inženýr lesnické školy, architekt a konzultant pro cestovní ruch? Takový vtip by nicméně gradoval nečekanou pointou, protože na jeho konci stojí počátek v Evropě unikátního hotelu. Jeho příběh zatím zdá se…

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA