Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Stoleté dřevo ze stodoly na severu Ruska použili jako fasádu domu

Klienti se pro bydlení nechali zlákat pohodou a jednoduchostí vesnice. Aby zde nenarušili novostavbou zaběhlou harmonii, rozhodli se domu dopřát původní tvary a proporce, a fasádu ze dřeva stoleté stodoly.
Foto: Ilya Ivanov

Moskva přesáhla hranicí 12 milionů obyvatel už před pár lety. To jen pro perspektivu toho, jak dobré asi musí být architektonické studio, které tu atakuje 20. příčku celkové úspěšnosti, národní a mezinárodní kompetici navzdory. V nelehkých podmínkách a tvrdé konkurenci se ale atelier NEFA cítí jako ryba ve vodě, a dokáže se prosadit jak originálními projekty, tak i jejich jedničkovou kvalitou. Co za tím stojí? Ředitel a šéfarchitekt NEFA, Dmitry Ovčarov, vidí jeden z možných receptů na úspěch své práce v tom, že se nezříká přeshraniční spolupráce, a do svého týmu umí u dílčích projektů začlenit experty s praktickým know-how z Holandska, Německa, Anglie nebo Itálie. A to včetně zapracování materiálů nebo prvků designu, jejichž hodnota neklesá.

A pak je tu ještě jedna drobná specifičnost: NEFA nehřeší na svou současnou vynikající reputaci, a bere zakázky napříč celou šíří nabídky. Profíci z proslavených studií mají občas tendenci se odvracet od pobídek, ze kterých nekoukají velké peníze, uznání odborné veřejnosti nebo reprezentativní ceny a tituly. Pro NEFA to ale neplatí. Takže jejich předposlední aktuální kousek, Barn House, o němž teď bude řeč - v podstatě rodinný víkendový domek v zahradě, který svým vnějším ztvárněním opravdu připomíná obyčejnou stodolu, se řadí hned za návrh VIP salónku letištního terminálu (Amber Platov), a je následován projektem muzea vulkánů na Islandu. Žádná zakázka si nezaslouží opomenutí, pokud má sloužit jako příklad dobré praxe.

Foto: Ilya Ivanov

Fasáda se stoletou minulostí

V NEFA prostě neznají limity, netrápí je měřítka a velikost zakázek. Soustředí se jen na profesionalitu a bezchybné provedení, a jejich univerzální záběr to jen dokazuje. O čem tedy je Barn House? O stavbě, která ve dvou úrovních jediného objektu nabízí 180 metrů čtverečních užitné plochy. A zatímco její interiér cílí směrem do pohody a komfortu moderního bydlení, vnější ztvárnění si neklade jiný úkol, než ve vší nenápadnosti splynout s okolím. Jak ale chcete skrýt „modernu“ na zalesněných moskevských předměstích, na konci světa, v Trubačejevce? Architektům tu v první řadě pomohla zahrada, která pro klienty představovala zásadní prvek. Během návrhu i realizace počítali s rozmístěním a zachováním vegetace, mapou stínů a výhledů, krajinným návrhem malé plochy.

A za druhé? Ke skrytí a splynutí přispělo dokonalé mimikry fasády domu. Dřevěný obklad z fošen a prken, které Barn House skutečně dodaly výzor stodoly. Užité dřevo přitom není lacinou nápodobou, ale skutečným originálem. Materiálem z demolice stoleté stodoly, který architekti sehnali kdesi na severu Ruska.  „Použití stoletého dřeva na fasádu se může zdát jako poněkud groteskní a přehnané gesto při hledání způsobu kamufláže nové budovy v přírodě… ale funguje to,“ dodává Ovčarov. Novostavba díky tomuto zšedivělému krunýři se skutečně organicky začlenila do svého okolí. V NEFA neželí zdrojů, když mají cíl. A ten byl tady předem daný.

Foto: Ilya Ivanov

V souladu s minulostí, s výhledem na budoucnost

Splynutí objektu se spíše venkovskou/vesnickou zástavbou by bylo komplikované, kdyby k sobě rodinný dům strhával pozornost divoce atypickými tvary. Architekti se proto drželi při zemi, a kreativitu napřeli k nápodobě důvěrně známých dispozic a místně příslušných proporcí. Barn House má dvoustupňovou sedlovou střechu, není ani malý, ani velký. Je tak akorát. Dřevěné opláštění fasády bylo dobrou kalkulací, protože staré dřevo už prošlo tolika mrazy a napočítalo tolik zim, že už „ztvrdlo“ skoro na kámen. Je to tedy velmi tuhý a odolný materiál. Zatímco u dřeva byla poptávka po stáří napůl vypočítaná na efekt, u recyklace cihel se jednalo o záměr.

Vyložení krbu je tak provedeno s renovovanými, 150-let starými šamotkami. A staré pálené cihly, ještě s azbukou vyraženými znaky starých cihelen, jsou v interiéru k vidění i na stěnách. Promlouvá z nich minulost, která sluší i novému domu. Protože Barn House, proti svému vnějšímu vzhledu, zůstává uvnitř plně moderním bydlením. Disponuje velmi důkladnou izolací a podstřešním membránovým systémem, který zajišťuje tepelný a klimatický komfort. Přeci jen, ruská zima je fenomén, který má o dost tvrdší charakter, než nakolik ukáže pohádka o Mrazíkovi. I tak tu narazíme na široká obdélníková okna, která do místností křížově propouští maximum světla i za zimního šera.

Foto: Ilya Ivanov

Pod sněhem se Barn House uzavírá do sebe, jako všechny domácnosti v těchto končinách. Ale když každoroční bílá nadílka zmizí? Zahrada v okolí začne rozkvétat, doslova bzučet životem, a dům se začne otevírat a rozvíjet do okolí. Nový smysl dostane zanořená terasa v podstřeší, i další, ve formě vyvýšené paluby, navazující na trávník, stromy a záhonky. Obyvatelům se zpřístupní svět, o němž si „měšťáci“ v Moskvě mohou nechat jen zdát. Uvnitř je k vidění současný komfort, zvenku pak venkovská pohoda.

Údaje o projektu

Název projektu: Barn House
Typ projektu: rodinný dům v zahradě
Architektonické studio: Nefa Architects (NEFA)
Lokalizace: Trubačejevka, Moskva, Rusko
Vedoucí projektu: Dmitry Ovcharov
Konzultant interiér: Yulia Nikolaeva
Dodavatel stavby: Vladimir Nikolaev
Dodavatelé materiálu: Skagerak, Greyboard, Ortgraph, Steklokompozit
Klient: soukromá osoba
Rok dokončení (finalizace): 2020
Počet podlaží: 1
Užitná plocha: 180 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat