REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Bílý dům: Kostka poskytuje bezpečné bydlení pro rodinu. Terasa je středem dění

Co přinese budoucnost je vždy nejisté. Že ale i v neklidných časech oceníte bezpečné zázemí pro vlastní rodinu, bude platit napořád. Tento základní motiv pak rozvedli polští architekti v realizaci kousek od Varšavy. Do jejich návrhu přitom vstoupila pandemie, která ovlivnila celkový návrh.
Foto: ONI studio

Ne každý sdílí optimismus, že pandemie je už za námi a stala se minulostí. Vlastně, s blížícím se podzimem, zprávách o ne-očkovaných a šíření nejrůznějších virových mutací se nezdá být úplně nepravděpodobné, že se scénář plný karantén, omezení volného pohybu a zákazů cestovat za hranice nemohl zopakovat. A co potom? Projekt rodinného domu z Polska vznikal v době, než se první nálož covid-19 rozjela naplno. Už tehdy ale vzali architekti možné krizové scénáře v potaz, a promítli je do svých plánů. Teď, s odstupem času se ukazuje, že to vůbec nebyl špatný nápad. Jejich realizace Dom m7 je totiž dobře připravena jak na dobré i nedobré vyhlídky do blízké budoucnosti. Svým obyvatelům nabízí bezpečný prostor v nejistých časech.

Klidné zázemí pro rodinu

Projekt rodinného domu, Dom m7, měl původně řešit jen konvenční přání svých budoucích obyvatel. Tedy poptávku po klidném a moderním bydlení, vzdáleném od bezprostředního ruchu města. Měl nabízet bydlení blíž přírodě a svěží zeleni, tam, kde je čistší vzduch a ulice nepřeplněné lidmi. Příhodná lokalita, parcela s plochou 800 metrů čtverečních, se nabízela v dojezdové vzdálenosti 10 kilometrů od okraje Varšavy, v jednom z četných vznikajících satelitů. Protože výše popisovaná přání jsou „lidem z města“ obecně vlastní. Pro architekty ze studia MFRMGR Architekci to tedy v roce 2019 vypadalo na povšechně standardní zakázku. Jenže pak přišla pandemie, a zasáhla i do projektové fáze.

Foto: ONI studio

Klienti rozšířili svou původní představu po bydlení, s tím, že si nově žádali „prostor k ukotvení svých potřeb“. Tedy, aby stavba rodinného domu hrubě odpovídala požadavkům na home-office, práci z domu. A také, aby přímo ve svém vnitřním objemu nabízela širší kontakt s přírodou, protože správně odhadli, co jim bude chybět nejvíce. Dům přitom spolu s plány nenarůstal ve svých vnějších parametrech, ale stával se vnitřně propracovanějším. A lépe navazující na své „přírodní“ okolí, které se klienti rozhodli ponechat spíše nedotčené, aby si i doma mohli dopřát zeleň, když by ven náhodou nesměli.

Nenáročný tvar, překvapivý obsah

Na obdélníkovém pozemku tak postupně vznikla středně velká stavba, zastrčená mimo hlavní záběr ulice, skrytá před okolím zástavby ostatních podobně velkých domů, které se mačkaly u asfaltu silnice. Zástup stromů po stranách pozemku (a existence plotů u již existujících staveb) přitom umožnil, že Dom m7 nemusí mít plot nebo zeď, a zachovává si tak příjemně otevřený až vilový charakter, přitom bez omezení soukromí obyvatel. Architekti si nechtěli rozvržení vnějších dispozic pokazit příliš strhujícími rysy, a proto vsadili na jednoduchou a neutrální formu, jež by umožnila vměstnat do svého objemu vše potřebné.

Foto: ONI studio

Vyjádřením tvaru se tedy stala „kostka“ (kvádr), který svou geometrií navazuje na tvar pozemku. Nenápadný, šedý, vyvedený v betonu. Jeho na první pohled jediným nápadným detailem je lem jednoduchého ocelového zábradlí, za nimiž se tu a tam nachází dovnitř propadlé okenní prohlubně. Rámy oken pak vytváří kontrast s texturou fasády, a vnáší svými skleněnými výplněmi do objemu stavby prvek křehkosti. Okna jsou stavebně zdůrazněna, a potlačují tak původní hrubě-betonový dojem. Ten dále rozptyluje vizuální nekompaktnost kostky.

Je tu naznačený průjezd, vnitřní průniky, terasa s balkonem, velká garážová vrata. Lze z nich vyčíst, kudy a kam se lidé uvnitř nejspíš ubírají. Z hlediska vnitřního uspořádání je v přízemí situována obývací část (v sestavě - vstupní zóna, pracovna, WC, kuchyň se zázemím a obývací pokoj). Garážová zóna, coby svébytný vstup, jsou spolu s parkovacím stáním propojeny s kotelnou. V prvním patře se nacházejí soukromé pokoje domu (ložnice rodičů se šatní skříní a koupelnou, prádelna, dětské pokoje). A pokoj pro hosty.

Foto: ONI studio

Terasa jako střed rodinného života

V prvním patře zaujme velká terasa, volně přístupná všem obyvatelům, navázaná na minimalistickou venkovní kuchyni. Po větší část roku tak mohou lidé uvnitř trávit společný čas doma, ale venku, pokud to tedy počasí umožní. Přechod mezi materiály rámuje rozdíly mezi interiérem a exteriérem. Vnějšímu obalu domu, fasádě, jednoznačně dominuje beton (železobeton), doplněný o plochou střechu. Šedá je všudypřítomná, i podél ocelových prvků. Na ni navazují okna a dveře, v úzkých hliníkových rámech. Za nimi jde už vnitřní prostor jiným směrem, opouští krustu masivu, a preferuje spíše stěny zděné cihlami.

Většinou se ale kryjí za obklady, protože dům preferuje ujednocený styl. Dom m7 není labyrintem, kterým vede jediná správná cesta, ale bludištěm, v němž si každý najde své místo. Proces návrhu interiéru tu začal rozhovorem se členy domácnosti a identifikací jejich potřeb. „To nám umožnilo určit přesně funkce domu, podle konkrétních nároků obyvatel,“ vysvětluje Marta Frejda, vedoucí týmu MFRMGR Architekci. „S tím, že vnitřní terasa se stala sjednocujícím bodem pro všechny potřeby a lidi v domě.

Foto: ONI studio

Terasa totiž umožňuje zeleň vidět prakticky z každého místa v budově: z obývacího pokoje, kuchyně, chodby v blízkosti ložnic a ze vchodu do budovy. Navíc díky terase (a stropním otvorům v obývacím pokoji), tedy uprostřed zdánlivě uzavřeného betonového bloku, byl vyzískán dobře osvětlený centrální prostor. Zasklení jej odloučilo od rozmarů počasí, a současně byla zachována intimita místa. Do kterého se ubírají prosvětlující průhledy z místností v přízemí. „Z obývacího pokoje se tedy můžete dívat přímo do kuchyně, a při vstupu do budovy uvidíte zeleň za vlastním stavením,“ dodává Frejda.

Místo, kde jste doma

Zanořený vstupní portál, a na něj navázaná arkáda má uživatelsky sympatickou a lehce nečekanou funkci. Během karantén a nejrůznějších omezení volného pohybu, kdy v Polsku nebylo možné vyrážet na nějaké túry po okolí, tu obyvatelé mohli – obklopeni čerstvým vzduchem a zelení, dál sportovat a cvičit. Trenažér veslování nebo rotoped, kde si dáváte do těla a přitom máte výhled na nebe nad hlavou, kolize spojené se sociální izolací snižovaly.

Foto: ONI studio

Změny, nebo tedy spíše provozní aktualizace, které dokázali architekti do projektu rodinného domu včas začlenit, umožnily jeho obyvatelům přečkat podivný pandemický rok bez obtíží. A ať už to dál půjde kterýmkoliv směrem, mají spokojení majitelé Dom m7 jistotu, že jejich dům jim bude hradem v klidných i nepokojných časech. Tak, jak se u rodinných domů sluší a patří.

Údaje o projektu

Název projektu: Dom m7
Typ projektu: novostavba rodinného domu
Architektonické studio: MFRMGR Architekci
Lokalizace: okolí Varšavy, Polsko
Vedoucí projektu: Marta Frejda
Projektový tým: Michał Gratkowski, Waldemar Nowicki, Łukasz Ptak
Dodavatel stavby: DTM
Dodavatelé materiálu: Sto
Návrh interiéru: Studio Utopia, Małgorzata Krzanowska
Klient: soukromá osoba
Rok dokončení (finalizace): 2020
Užitná plocha: 280 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Architektura

Zdroj: BoysPlayNice

Podolskou vilu postavili do svahu, aby majitelům dopřáli zahradu

Umění hledat kompromisy ale současně vůle přidržet se jasného cíle charakterizuje realizaci v Podolí, za níž stojí tým architektů z Atelier 6. Důkladné rozpracování detailů, sesazených do jednoho povedeného celku, pak vytváří rámec obrazu Vily H. Stavby, která komplikované topografií stavební parcely neztrácí, ale…

Zdroj:Fotolia.com - francois-roux

Největší rezidenční mrakodrapy v New Yorku. Jak se dnes staví věže na Manhattanu

Kdo byl v posledních letech v New Yorku, zaregistroval bouřlivou výstavbu nových mrakodrapů na Manhattanu, které výškou pokořují i nové Světové obchodní centrum. Řeč je o štíhlých bytových věžích na 57. ulici, které se začalo přezdívat billionaires' row. O nových mrakodrapech, měnících panorama Manhattanu, jsme…

Foto: Střediska ekologické výchovy Chaloupky o.p.s.

Zachráněná a rekonstruovaná zemědělská stavení na Vysočině slouží jako ekocentra

Střediska ekologické výchovy Chaloupky se rozrůstají a modernizují. Sedm specializovaných pracovišť nabízí široké spektrum činností založených na vzájemném souznění člověka s přírodou. Patří sem rovněž ekologické bydlení a lidové stavitelství, které má podle slov zástupců střediska pozitivní účinky na kvalitu…

REKLAMA