Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Klánovický dvojdomek pro surfaře s minimalistickým životním stylem

Klánovice patřily a dosud patří k vyhledávaným lokalitám pro výstavbu rodinných domů. Jsou spojeny s prvorepublikovou noblesou, s dlouholetou tradicí víkendových vil a reprezentativních domů podnikatelů. V tomto případě chtěl majitel jednoduchý, ale osobitý dům, kde nebude nic důležitého chybět a nic zbytečného přebývat.
Foto: Robert Žákovič

Architekt Jakub Chochola chápe toto zadání jako výzvu a spojuje ji s motem slavného architekta Mies van der Rohe, který se řídil heslem Less is more. Což, jak známo, má charakterizovat, jak podobu domu, tak také minimalistický životní styl jeho obyvatel. Přidává k tomu velmi často i neméně slavnou poučku z díla Ericha Fromma Mít nebo být, kde se rozlišují dvě skupiny lidí: Jedna má potřebu věci vlastnit a pak má logicky méně času a prostředků na to život pořádně žít; ta druhá se soustřeďuje na řádně žitý a prožitý život a dělá to, co je opravdu těší. Menší dům znamená menší finanční investici, méně starostí s údržbou, menší provozní náklady a v neposlední řadě i méně stresu…

Základem je dobré místo a zahrada

Výhodou každé stavby je blízkost lesa. Tento dům se nachází v jeho bezprostřední blízkosti, na rovném pozemku na okraji Klánovic. Původní rozsáhlý pozemek se starým již nevyhovujícím rodinným domem byl rozdělen na dva stejně velké pozemky. Na ně navrhl Jakub Chochola dva nezávislé domy se společnou dělící stěnou na hraně pozemků. „Každý dům má jinou dispozici, ale do ulice předstírají, že jsou pouze jeden,“ říká s úsměvem a ukazuje půdorys podlouhlého obdélníku jednopodlažního, nepodsklepeného domu s plochou střechou. Západní část velikosti 4+kk má sloužit k trvalému bydlení, východní 3+kk jako chata pro sezónní bydlení pro část rodiny žijící v zahraničí. Zahrada je řešena stejným, již zmíněným, principem méně je více. Trávník zde zabírá jen malou část pozemku, má jednoduchý obdélníkový půdorys, kolem jsou záhony s různými druhy květin a keřů. Živý plot z ptačího zobu postupně prorůstá skrze drátěný plot, až ho celý schová. Domy jsou od sebe odděleny stěnou z betonových tvárnic. Na každé straně je parkovací stání pro jeden automobil a dílna. Za domem se nachází zahradní domek. Na jižní fasádě z domu vystupuje ocelová pergola, která chrání velká okna před přehříváním a kryje terasu a vstupní prostor před deštěm.

Foto: Robert Žákovič

Račte vstoupit, je otevřeno

Dříve, než začne architekt popisovat specifika domu, upozorňuje na majitelovu (a konec konců také architektovu) zálibu v dostatku denního světla ve všech prostorách. Proto jsou ve střeše osazeny typové světlíky, které pouštějí světlo do míst, kam by se jinak nedostalo a vytvářejí tím nezastupitelný světelný efekt. Zařazuje je mezi speciální atypické prvky, kterých je v domě bezpočet. Patří sem kromě jiných také betonové broušené podlahy, zaoblené rohy u parkovacích stání, velké žulové kameny zasazené do záhonů, zrcadlo na fasádě u vstupu či kamenný obklad z travertinu u krbu procházející až do světlíku. V každé místnosti domu se můžeme kochat něčím specifickým. Překvapí okna a vstupní dveře na celou výšku místnosti, dveře se skrytou zárubní, které se zjevují zcela nečekaně, prosklená stěna do koupelny inspirované ostrovem Bali, velké bezprahové posuvné portály, které dokonale propojí interiér se zahradou. V obývacím pokoji směrem do zahrady se nenachází žádná stěna, pouze velké čtyřdílné okno, jehož dvě prostřední pole se dají odsunout a tím se vytvoří dostatečný průchod do přírody.

Stylový minimalistický interiér

V podobném duchu řeší architekt také interiér s vestavěným nábytkem, který je zpracován přesně na míru. Kuchyně zahalil do bílošedé s kombinací lamina a laminátu na pracovní desce, skříně a zavěšené police do kombinace bílého lamina a dubové nebo ořechové dýhy. V indonéské koupelně používá betonovou stěrku, za lamelové dveře z mahagonu ukrývá pračku se sušičkou a bojler; jako odkaz na majitelovo oblíbené Bali je zde větrací kamenná dlaždice přivezená z Indonésie. Značnou pozornost věnoval architekt také parapetům a dveřím, které mají boční hrany z dubové dýhy. Nepřehlédnutelné jsou lité betonové broušené podlahy, v koupelnách a předsíních pak velkoformátové dlažby. Západní dům má kromě jižní terasy ještě terasu severní, která je přístupná přímo z kuchyně. Té si majitelé cení zvláště v horkých letních dnech. Na terasu navazuje venkovní finská sauna ve stejném vizuálním stylu jako zahradní domek.

Foto: Robert Žákovič

Zahrada jako další obývací pokoj

Rodinný dům bez zahrady by byl neúplný. K její realizaci si architekt přizval kolegyni 

Natalii Vataščinovou a zahradníka Jana Šafaříka. Zadání majitelů se kryje se současnými trendy, trávník zabírá pouze malou část pozemku, zbytek je ponechán přírodě. Výsadba musí být taková, aby vyžadovala co možná nejmenší péči a přinášela co možná nejvyšší užitek. Úplné „bezúdržbovosti“ (což je dnes moderní frekventované slovo) se ale majitel asi nevyhne. Přestože je v zahradě umístěna retenční nádrž na dešťovou vodu, která se používá na automatickou závlahu a na sekání trávníku je použita automatická sekačka, nachází se zde flóra, která občasnou přítomností člověka jistě nepohrdne.

Přístupovou cestu do domu lemují vysoké trávy a na dělícím plotě se pne zimolez. Betonovou stěnu porůstá přísavník tříprstý. Jako clona a vizuální oddělení od sousedních pozemků byly před plotem vysazeny bobkovišně a kalina. Dekoračním prvkem jsou vícekmenné muchovníky u teras a záhony s různými druhy květin a keřů. Vysazena byla také nová třešeň, jakožto připomínka původní stavby a ovocného sadu.

Foto: Robert Žákovič

Rodinný dvojdům pro surfaře

Lokalita: Praha Klánovice
Autor: Jakub Chochola, www.jakubchochola.cz, Natalia Vataščinova, Jan Šafařík (zahrada)
Návrh realizace: 2018-2020
Plocha pozemků: V: 530 m2, Z: 530 m2
Zastavěná plocha: V: 114 m2, Z: 140 m2 (včetně krytého stání na auto)
Užitná plocha: V: 77 m2, Z: 102 m2
Obestavěný prostor: V: 380 m3, Z: 470 m3
Konstrukce a střecha: Dům je založen na základových pasech, stěny jsou z izolačních keramických tvárnic bez dalšího zateplení. Strop/střecha je z dřevěných trámů a je zateplena polystyrénem a zakryta PVC folií.
Topení: V každém domě je krbová vložka s nerezovým komínem. Dům je vytápěn podlahovým vytápěním a elektrickým kotlem o výkonu 9 kW. Tepelná ztráta domu je 6 kW.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

foto: Thuston Empson

Architekti se při návrhu domu na ostrově nechali vést skalami

Architekti se u této realizaci rekreačního zázemí, prostornější rodinné vilky zasazené do dramatické krajiny, nechali vést topografií stavební parcely. A pomohli si, protože když se nechali vést terénem, novostavba automaticky dosedla tam, kde jí to nejvíc sluší.

Zdroj: Atelier Sunder-Plassmann

Dřevěný dům na prázdniny. Místo, kde ovce dávají dobrou noc

Místo, které nemá chybu. Tak chápal investor pozemek i jeho širší okolí. Hof Ahmen je prostě střípkem pohody, venkovskou selankou, kterou hudebně podbarvuje nepravidelná melodie zvonků na květnatých loukách pasoucích se oveček. Krása. Jenže jak do tohoto uspořádání vsadit nový rekreační objekt? Jak by měl vypadat…

Zdroj: Michal Trpák, Petr Tuček

Dům pro sochaře a jeho rodinu překvapí křivkami

Rodinný dům se sochařským ateliérem v Hodějovicích u Českých Budějovic je pevně spjatý s Michalem Trpákem, který se podílel na jeho návrhu. Již samotná forma je originální skulpturou vyjadřující autorův zájem o organickou architekturu.