Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Skatepark Řeporyje jako multifunkční areál. Spojení pohybu a umění ve volnočasovém areálu

Skatepark Řeporyje je multifunkční volnočasový areál spojující freestyle sport s uměním ve veřejném prostoru. Návrh obsahuje galerii, skatepark, parkour, pumptrack, letní kino a dřevěná podia pro provádění kulturních akcí. To vše je spojeno do jednoho funkčního celku.
Foto: Jiří Kotal
Přátelství je velmi náročná a namáhavá forma volnočasové aktivity.
Mortimer Adler

Volnočasový areál spojující freestyle sport s uměním ve veřejném prostoru

Povídali jsme si zde už o rozličných formách architektury a umění v ní. Mezi počiny architektury a městské krajiny patří i městské volnočasové areály, jež naplňují a obohacují veřejný prostor o možnosti sportovního vyžití a místa odpočinku. Pokud zaplníme město uměním a architekturou s ním spojenou, pak budeme bloumat kupříkladu betonovou džunglí sídliště, bez možnosti úniku před touto realitou. Pokud ještě v tom betonovém bludišti zapomeneme na část estetickou, na nápady, na pestrost a rozličné plochy se zelení, lavičkami, cvičebními trenažéry, hřištěm, plochami všemožného vyžití dětí, ale i dospělých, pak se dopouštíme chyb, které jdou jen obtížně napravit.

Tíhnul k tomu za totality nastavený index množství obyvatel na dané ploše, který zapříčinil nesmyslné excesy jak se zastavěnou plochou, tak i nedostatkem volné plochy okolo. Člověk by se domníval, že tomuto je odzvoněno změnami v naší zemi, ale mocná ruka trhu a nenasytnosti developerů a dalších hráčů na šachovnici dosahuje obdobných výsledků. Tudíž jsme překvapeni a vítáme, že někde nalezneme hřiště, biotop nebo potok s volnočasovou stezkou pro pěší nebo cyklisty, stěny pro lezení, lanová centra a další smysluplné nápady. Naštěstí. Mezi takové projekty patří i předmět našeho dnešního povídání, a tím je skatepark Řeporyje. I plochy pro freestylové sporty jsou přece nedílnou součástí dnešního urbanizmu a plánování soudobé tváře struktur moderních sídelních celků.

Máme zde multifunkční areál, který je pestrou mozaikou vyžití v symbióze s uměním. Atraktivních a bezpečných prostor, kde můžeme vypustit své děti, kde mohou různé věkové i sociální skupiny sportovat, odpočívat a relaxovat. Skatepark, parkour nebo pumptrack jsou doplněny galerií, letním kinem a pódii do funkčního celku, kde lze realizovat různé kulturní akce, výstavy, vystoupení, vyžití skupinek nebo i jednotlivců. Pokud nejste dostatečně vybavení od svých dětí nebo vnoučat, pak parkour je disciplína skákání přes a skrze překážky na ohraničené ploše a pumptrack je umělý spletenec klopených asfaltovaných cestiček a terénních nerovností pro koloběžky, terénní kola, někdy i inline brusle. Jistá analogie existuje mezi pumptrackem a zmíněným skateparkem, ve kterém se pohybujete na obdobných prostředcích včetně skateboardu. Určitě ještě naleznete další možnosti pohybu po těchto plochách tak, jak přibývá různých jednokolek, specializovaných kol a elektroboardů.

To už jsou v zásadě nuance doby, podstatné je, že tohle vše je součást širšího kontextu doplněného o možný kalendář akcí, promítání, vystoupení, zóny pro piknik aj. To vše doplněno o infrastrukturu stezek, posezení, dobíjecích stanic a osvětlení a vkusně smícháno se soudobým uměním do smysluplného a estetického celku. Je to nedílná součást našeho života, a i když zrovna nedrandíte na skateboardu, neznamená to, že neoceníte invenci autorů. A možná si zde nějaké místo najdete také. A podle zlatého pravidla, že kdo asi hraje nezlobí, je vlastně vše v pořádku. Máte pocit, že taková místa naše města potřebují? Máte pocit správný, tak jen houšť…

Skatepark Řeporyje je multifunkční volnočasový areál spojující freestyle sport s uměním ve veřejném prostoru.

Různé prvky skateparku – celkový pohled. Foto: Jiří Kotal.

Architektonickovýtvarné řešení a ideový záměr projektu

Impulz k vzniku volnočasového areálu v Řeporyjích vzešel přímo od obyvatel městské části, z jejich potřeby multifunkčního volnočasového areálu. Naším cílem bylo vytvořit atraktivní a bezpečný veřejný prostor, který bude přinášet variabilní využití pro různé věkové a sociální skupiny.

Návrh obsahuje galerii, skatepark, parkour, pumptrack, letní kino a dřevěná podia pro provádění kulturních akcí. To vše je spojeno do jednoho fungujícího celku. Mobiliář svou materialitou respektuje sochy, které navrhli přední čeští umělci. Umístěné sochy jsou v přímém dialogu s kompozicí a prvky sportoviště, čím vytváříme netradiční spojení pohybu a umění. V prostoru jsme také umístili nové veřejné osvětlení, piknik zónu s grilem, pingpongový stůl, nabíjecí sloupky a pítko, což by mělo být na podobných místech standardem. V blízkosti parkour hřiště je návrh připraven na rozšíření v podobě zázemí pro uživatele areálu.

Různé prvky skateparku – ptačí perspektiva. Foto: Jiří Kotal.

Hlavní plocha je tvořená hlazeným železobetonem pro plynulou jízdu. Část betonových ploch je pigmentována do zemité barvy korespondující se sochami, což pomáhá areálu splynout s okolím. Diagonální komunikace je tvořená betonovou dlažbou pro lepší orientaci v prostoru. Hrany překážek a tyčové prvky jsou z barvené oceli, rovněž jako konstrukce dřevěných pobytových pódií. Části areálu pro odpočinek jsou položeny mlatovým povrchem, který dotváří přírodní charakter území a méně se přehřívá, čímž zlepšuje příznivé mikroklima. Veškerá dešťová voda je pomocí drenážních potrubí a průvalů vsakována přímo na pozemku.

Zrušením oplocení a zcela otevřením areálu se dokládá víra v sociální bezpečnost a v inkluzi sociálních vrstev a jednotlivých sportovních funkcí. Veřejné osvětlení areálu přímo komunikuje s překážkami a umožňuje užívaní sportoviště i ve večerních hodinách. Bezpečný pruh pro pěší skrz celý pozemek tvoří diagonálu od uměleckého centra BUBEC do centra obce. Areál je dobře propojen sítí cest a zpevněných ploch. Pobytové schody ve svahu nabízí výhled na celý areál s malebným Dalejským údolím v pozadí. Brownfield, nacházející se vedle uměleckého centra BUBEC, se proměnil na areál, který se stává významným společenským centrem MČ Praha Řeporyje a místem, kde dochází k propojení sportu a kultury.

Různé prvky skateparku – ptačí perspektiva. Foto: Jiří Kotal.

Doplňující informace

Studio U / U studio s.r.o.
Autor Jiří Kotal
Martin Hrouda
Jan Maleček
Umístění projektu Tělovýchovná ulice, Praha 13 – Řeporyje
Země projektu Česká republika
Rok projektu 2020
Rok dokončení 2022
Hrubá podlahová plocha 2 453 m2
Plocha pozemku 4 550 m2
Náklady 14,5 mil. CZK
Klient MČ Praha Řeporyje, Praha 13
Fotografie Jiří Kotal
Spolupráce Autor sochy Koule z koleček: Čestmir Suška
Autor sochy Kickflip: Lukáš Rais
Realizace dřevěných prvků: Gardenline
Realizace skatepark: Mystic Constructions

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Architektura

Parking Garage Facade P22a. Architektonické studio: wulf architekten. Foto: Tobias Vollmer

Ohromují, okouzlují, vtipkují. Fasády jsou vážná věc, pobavit ale umí

Je těžké nesoudit knihu podle obálky a budovu podle fasády. Obě totiž dodávají dílu jeho výslednou podobu. Následující příklady obrazem postihují rozmanitost designu, fasády odvážně udávající tón celým objektům. Jen někdy promlouvají do prostoru způsobem, který vyvolá obdiv, pohoršení, úsměv nebo posměch. Jak je…

Foto: Jakub Hrab

Prosklená chata usazená na pastvině. Unikátní zážitek v přírodě zaručen

Jan Tyrpekl patří přesně k těm architektům, o nich často nebývá dlouho slyšet, aby se pak objevili s realizací, kolem které rozruch dlouho neutichne. Stačí si jen vzpomenout na projekt malé útulny, zatepleného posedu, usazeného na železobetonovém řopíku, příhraniční pevnůstce z II. světové války. To bylo už před…

Foto: Jeroen Musch

Ubytování jako v ptačí budce. Chata na nožičkách vás přenese do korun stromů

Můžete je milovat, můžete je nesnášet. Ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat. Architekti z celého světa je zjevně budou stavět dál. Chaty, přenesené do výšek korun stromů a usazené na chůdách, se totiž líbí. Aktuální nizozemský projekt tu myšlenku ptačí budky ještě posiluje designem.