REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Dům skrytý ve svahu kde výhled nemá hranic. Kryje se zelenou střechou a je nenápadný pro okolí

Projekt, který si v květnu „přišel“ pro cenu Asociace polských architektů, nyní obdržel i ocenění v soutěži European Property Awards 2023–2024. A takový exemplář už zkrátka přehlížet nemůžeme. Viditelná úspěšnost realizace je přitom s jistou nadsázkou v rozporu s tím, jak málo jde z tohoto rodinného domu vidět. Dovedně se totiž kryje svahem, co něhož je chytře zasazen.
Foto: Piotr Krajewski

Lokalita usazená v říční nivě řeky Visly přišla mimořádná nejen majitelům parcely, ale i architektům z varšavského 77 Studio. A proto není s podivem, že se rozhodli stavbu rodinného domu pojmout tak, aby se celý objekt stal názorným příkladem vědomého využití unikátních přírodních hodnot.

Zní to trochu košatě, a zaslouží si to vysvětlení. Jde o to, že stavební parcela pro dům na své ploše disponovala výraznou terénní vlnou. Toto zhoupnutí, hranice říční nivy, se nacházelo prakticky uprostřed místa, na němž se měl usadit objekt s předpokládanou rozlohou užitné plochy okolo 300 metrů čtverečních.

Foto: Piotr Krajewski

Konvenční přístup by si pro řešení takové situace žádal výrazný zásah do krajiny. Proměnu toho, co činilo místo unikátní. Jenže klient i architekti si řekli, že by to nebylo přiměřené. Lokalita je krásná právě tím, jak nepodchycená ve svém průběhu je.

A tak místo zápasu s reliéfem rozhodli o tom, že reliéf učiní součástí stavby.

Foto: Piotr Krajewski

Dům skrytý ve svahu

Dům (v projektu mnohoznačně pojmenovaný podle průběhu sklonu svahu 35:35 Slope House), je tedy koncipován jako horizontální blok, který vrůstá do zeleného svahu. Travnatý svah je zčásti jeho střechou, zelenou peřinou, kterou se překrývá. A přitom také navazuje dialog s nedalekou řekou, která se – byť není na dosah – stává pro celé obydlí důležitým záchytným bodem.

Z pozemku, na kterém je dům postaven, je krásný výhled na řeku a mazovské pláně táhnoucí se až k obzoru. Za vypracování celého průvodního návrhu byl odpovědný zkušený architekt týmu 77 Studio, Pawel Naduk. „Bez přehánění, to místo je prostě ohromující, a tak jsme se rozhodli především zvýraznit přírodu, aby si ji budoucí obyvatelé domu užili,“ vypráví.

Foto: Piotr Krajewski

Největší konstrukční výzvou bylo přiblížit se vizuálně k řece Visle. Problémem přitom byla relativně vysoká nadmořská výška roviny stavby ve vztahu k řece. Architekt se proto rozhodl nenápadně začlenit blok budovy do přirozeného tvaru srázu. Přičemž s každým sestupem v úrovni stavby se odkrývala jiná perspektiva.

Když to vezmeme postupně – od rozlehlého panoramatu výhledu na samém „kopci“ té terénní vlny až po nižší, více chráněná a intimnější místa níže k „údolí“. Těžko si z nich vybírat, a tak je architekt do plánu domu zařadil všechny. Jak je ale propojit v rámci jednoho životaschopného a funkčního celku? Dům ze svahu, který jej formuje, částečně vystupuje.

Foto: Piotr Krajewski

Výhledy na každém podlaží

Od základů „optimální roviny“ pak vybíhají terasy. Přístupné z obytné části, mírně zavěšené směrem k řece. Jednotlivé úrovně domu tu jsou jako vrstvy na řezu půdním profilem. Pronikají strukturou srázu a stávají se z opačné strany nábřeží téměř neviditelné. Zdá se, že mizí pod shrbeným záhybem země.

Tím, jak blok jinak výrazné stavby a splývá – od sousedů vidět není – nepřerušuje výhledy na řeku. Místo dál působí nedotčeným dojmem. Příroda obklopuje stavbu ze všech stran (dokonce se plazí po jejím svahu až na střechu s přírodní zahradou). Chtělo by se říct, že 35:35 Slope House je svými parametry nepřehlédnutelný, ale ze svého okolí si bere překvapivě málo.

Foto: Piotr Krajewski

Tím, že tu architektura nekonkuruje krajině, se stává tenhle polský projekt výjimečný v evropských měřítcích.

Za třešničku na dortu pak považuje architekt provedení nekonečného bazénu – prý šlo o technicky nejnáročnější součást – který sousedí s obývacím pokojem a ložnicí a přitom se (vizuálně) přelévá do krajiny. „Tímto způsobem bylo dosaženo efektu konečného propojení architektury se stávající krajinou, bezprostřednost řeky Visly se přelévá dovnitř interiéru,“ říká Naduk.

Foto: Piotr Krajewski

Řeka přelévající se dovnitř

Po stavební stránce je budova zformována do tvaru písmene C, přičemž svým objemem vytváří chráněné segmenty. To proto, že „na svahu“ je větrno a od řeky přichází chlad. Přílišná expozice slunci by pak vedla přehřívání interiéru, a tak profil stavby balancuje v jednom všechny tyto výzvy.

Stěny jsou prosklené a vytvářejí dojem světlého pavilonu. Boční stěny jsou zakončeny grafitovými deskami, které tvoří dokonalé zázemí pro svěží zeleň. Dům má velmi přehledné rozdělení funkcí. Většina užitných místností se nachází ve střední úrovni (s tou nejlepší expozicí krajiny). Je zde obývací pokoj s jídelnou, kuchyň, pracovna a hlavní ložnice s otevřenou koupelnou.

Foto: Piotr Krajewski

Ostatní pokoje jsou umístěny v nejnižším patře, s přímým vstupem do útulné zahrady ve srázu. Interiér je chápán jak po stránce designu, tak i užité funkce. Koresponduje s architekturou, nachází v ní své hmotné pokračování. Dotváří jej modřínový stropní obklad, potažmo masiv kuchyňských linek, které jsou protažením vzdálených břehů řeky.

35:35 Slope House je hodně příjemným překvapením a přiznává polské architektuře světovou úroveň. Je to působivý moderní dům, v němž perspektiva nemá hranice.

Foto: Piotr Krajewski

Údaje o projektu

Název projektu: 35:35 Slope House
Typ projektu: rodinný dům
Architektonické studio: 77 Studio architecture
Lokalizace: Varšava, Polsko
Vedoucí architekt: Pawel Naduk
Spolupráce: Anna Nawrocka, Sławomir Ducek, Agnieszka Osiejewska
Dodavatelé materiálu: EQUITONE, Cortizo
Klient: soukromá osoba
Rok dokončení (finalizace): 2020
Rozloha užitné plochy: 312 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: BoysPlayNice

Moderní dům s vegetační střechou zapadl přirozeně do staré zástavby ve Znojmě

Moderní rodinný dům ze Znojma dal ve svém projektu rovnocenný prostor ekonomice i ekologii provozu. Není jen obyčejným domem na nábřeží, bohatším o zelenou střechu. Výsledkem promyšleného projektu je poněkud atypická stavba, která ale s jistou rafinovanou nenápadností kotví v již existující zástavbě, a maximálně…

Foto: Edward Duarte, Lauren Moore, Nicolas Marques

Dům ve svahu? Žádný problém. Architektům stačily tři kroky

Najít v téměř v centru Los Angeles nezastavěnou parcelu je skoro zázrak, a klienti si svého štěstí byli dobře vědomi. Přeci jen, skoro 300 metrů čtverečních půdy uprostřed čtvrti Silverlake, by developeři klidně vyvažovali zlatem. Právě sem, do příkrého svahu, architekti „zasadili“ netradičně pojaté obydlí.

REKLAMA