Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Stěny i střechu domu kryjí dřevěné latě. Maskuje nezvyklou geometrii. Vyniká, přesto nekonkuruje přírodní scenérii

Když přijde na malebnou krajinu, má Slovinsko hodně co nabídnout. Zasadit do takové velkolepé scenérie architektonicky vznosný projekt není nic snadného. Znamená to buď popřít majestát krajiny, strhnout pozornost ke vznikající stavbě, anebo se mu podřídit. Architekti ze studia DMAA (tedy Delugan Meissl Associated Architects) zvolili druhou cestu. Ale šli na to chytře.
Foto: Christian Brandstätter

Jejich projekt rodinného domu totiž ustupuje vznosné krajině jen na oko. Jak to? Svůj kompaktní objem zjednodušuje na minimum, a navenek materiálově prostší být snad už ani nemůže. Tímto úkrokem stranou, zvolenou nenápadností, ale vnáší do okolního prostředí sám sebe jako nový prvek. A paradoxně tak vyniká. Zní to zvláštně, ale House F vsadil na tak nápadnou nenápadnost, že jej zkrátka nepřehlédnete.

K originalitě si dopomáhá netradičním řešením. Podle očekávání reaguje na topografii terénu, to ano, ale přitom svými tvary odráží hlubší prostorovou strategii. Dá se říct, že si stavba se svým okolím pohrává, a v rámci té přiměřenosti a strojeného průměru v ní vlastně dokonale vyniká.

Skvěle kouzlí s perspektivou, různými úhly výhledů do kraje a pohledů sama na sebe. I když je dvoupodlažní, přistoupit vás k sobě nechá jako k jednopodlažnímu objektu. Tváří se být nenáročnou dřevostavbou, přitom je propracovaným moderním objektem.

Foto: Christian Brandstätter

Tvar stavby je reakcí na okolí

F House je rezidencí, prostorným rodinným domem (s výměrou užitné plochy 246 metrů čtverečních skutečně nic skromného), která je zasazena do mírné kopcovité krajiny jihu Slovinska. Projekt od DMAA reaguje jednak na terén, tak i na venkovsky idylické okolí. A samozřejmě na okolní v místě již existující zástavbu. Ta moc venkovská a rustikální není, je moderní a do kontextu nepříliš dobře zasazená.

Architekti tento vizuální neduh plynoucí z okolí trochu srovnávají, tím, že své vlastní dílo nečiní primárně tak výrazným. Existující soubor staveb nicméně doplňují tak, že se mezi nimi realizace rozhodně neztratí. Architektonickou konfiguraci návrhu charakterizují otevřené úhly, vykreslené dvěma protínajícími se sedlovými střechami. Které ve svém souběhu zachycují jedinečnou podstatu celého místa.

Foto: Christian Brandstätter

Zatímco při pohled ze strany příjezdové komunikace připomíná až nevraživě anonymní uzavřenou pevnou fasádu, směrem do svahu a dvora se otevírá a působí mnohem vlídnějším dojmem. Prostorový přechod se významně rozšiřuje, a přechází ve svahu na víceúrovňovou terasu, která poskytuje harmonické spojení mezi vnitřními a venkovními prostory. Dvůr té venkovní části je přitom částečně chráněný přední částí domu, takže soukromí obyvatel není nikterak kompromitováno.

Zatímco v té čelní části je pro kompaktní vyznění dřevěné fasády obtížné najít jen hlavní vstup – a jeho pozici spíš odtušíte podle postavení vnějšího parkovacího stání – v obytné části budete zaplaveni přirozeným denním světlem.

Stará se o to především velkoryse prosklený interiér. Platí to zejména pro centrální obytnou část a úsek s jídelnou a kuchyní, které se obě otevírají výhledům do přírody. Dům přitom nehledí do svého těsného sousedství, zrak prosklenými plochami oken upíná spíše do dálek, nad koruny stromů a dále do zvlněné zemědělsky obhospodařované krajiny. Jednotlivé pokoje přitom velmi pěkně vyvažují vazby mezi světem za okny a uvnitř domu. Uspořádání interiéru roste z uživatelské logiky (klient si bohužel nepřál zveřejnit plány)

Foto: Christian Brandstätter

Fasád jako klíč k nenápadnosti

Průnik střechy a celkové výšky místností dodává prostoru silnou atmosféru a pocitově i rozměr rozlehlosti. Designérský tým se uvnitř rozhodl pro výběr spíše subtilních materiálů. Narazíme tu na bílé stěny a leštěné stěrkové podlahy. Tato vnitřní skromnost umožňuje, aby se do centra pozornosti dostávala jedinečná geometrie domu, ono křížení a boční „výběh“, navazující na prostranství ze dvou stran domem obstoupeného dvora.

Čím si tak rozměrný objekt s výrazným prostorovým uspořádáním zachovává svou kompaktnost a nenápadnost? Je to provedením exteriéru. Celý je totiž obehnán dřevěnou lamelovou fasádou, přesahující profil stěn a táhnoucí se až nahoru, přes sedlovou střechu. To domu dodává nebývalou jednolitost, a činí jej střízlivějším. Ne tedy nějak ke škodě provedení. Hloubka lamel dodává fasádě sochařskou kvalitu a vytváří poměrně silný dynamický vzhled, který se vyvíjí při pohledu z různých úhlů.

House F by mohl posloužit jako inspirace tam, kde je okolní příroda dominujícím motivem, a klienti přesto nechtějí příliš ustupovat ze svých požadavků. Komplexní opláštění dřevem totiž elegantně překryje i řekněme nezvyklou geometrii novostavby, a umožní jí hladce splynout.

Foto: Christian Brandstätter

Údaje o projektu

Název projektu: House F
Typ projektu: rodinný dům
Architektonické studio: DMAA, Delugan Meissl Associated Architects
Lokalizace: Slovinsko
Vedoucí architekt: Gerhard Gölles
Projektový manažer: Gerhard Gölles
Spolupráce: Julia Oblitcova
Klient: soukromý investor
Zahájení projektové fáze: 2020
Rok dokončení (finalizace): 2023
Užitná plocha: 246 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

foto: Adam Mørk

Digitalizace a dřevostavby? Dánští architekti ukazují novou úroveň eko-domů

O tom, že stavět by se mělo udržitelně a ekologicky, dnes nikdo moc nepochybuje. Alespoň z řečí to tak vypadá. A zrovna tak v trendu je i zelené, udržitelné bydlení. Jenže tyhle dva vesmíry snů a možností udržitelnější budoucnosti leží tak nějak vedle sebe, a svými dimenzemi vzájemně moc nepronikají.