REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Nové bydlení si vytvořili v historicky cenné památce

Kdo by si nepřál bydlet v paláci nebo alespoň v jeho těsné blízkosti. Noví majitelé zchátralé historické budovy v Balzanu na Maltě oslovili architekty s požadavkem na její renovaci. Architekti přišli s projektem The Coach House, který původní stavbu proměnil na moderní rodinnou rezidenci.

Nový rodinný dům se nachází na okraji Městské památkové rezervace v historickém centru města Balzan. Přesto, že o původní stavbě není dochováno mnoho informací, je pro místní obyvatele ceněnou historickou památkou. Dříve totiž sloužila jako servisní budova náležící k přilehlému paláci Palazzo Bosio, který byl postaven v 18. století jako příbytek pro Vincenza Bosia, velitele rytířů. Cílem projektu je nejen vyhovět požadavkům klientům, ale také zachovat funkční strukturu stávající budovy.

Rozsáhlá renovace pomohla zachovat strukturu stavby

Architekti se s projektem The Coach House zúčastnili Světového festivalu architektury v roce 2018. V kategorii Nové a staré – dokončené budovy se dostali do užšího výběru, a není se čemu divit. Stav původní stavby byl natolik kritický, že bylo nutné přijít s opatřeními, která by jejímu dalšímu chátrání zamezila. Bylo potřeba opatřit kamenné zdi budovy novou maltou, tento proces pomohl vyřešit také další problém. Stavba nebyla dlouho využívána ani spravována a v důsledku toho byla napadena plísněmi, které má na svědomí vysoká vlhkost. Studio AP Valletta přišlo s konceptem rozsáhlé renovace, který umožnil realizaci dalších architektonických záměrů a zachoval původní strukturu a povahu stavby.

Foto: Alex Attard, Cyril Sancereau, Julian Vassallo

Strukturální a konstrukční zásahy zajišťují ochranu budovy

Majitelé objektu dříve určeného pro služebnictvo, který byl jednopatrový, si přáli rozšíření stávající budovy. Architekti přišli s řešením a klientům předložili koncept druhého patra. Ve svém projektu zohlednili nejen místní přilehlý vývoj, ale také historické spojení s palácem Palazzo Bosio. Správně vymezený přístup k renovaci umožnil obnovení struktury této cenné a skromné budovy. Rozšíření mohlo být naroubováno na stávající strukturu obvodové zdi. Všechny strukturální a konstrukční zásahy byly realizovány takovým způsobem, který by zajistil ochranu stávající budovy. Výhodou, kterou přineslo funkční řešení architektů, je celková reverzibilita nově přidaných konstrukčních prvků.

Foto: Alex Attard, Cyril Sancereau, Julian Vassallo

Design, který propojuje historické a moderní prvky bydlení

Fasáda nástavby svým vzhledem dosahuje efektu imitace stejné struktury stěn, jakou se pyšní tradiční kamenné zdi pod ní. Interiér se v obou podlažích liší, přesto jeho ztvárnění ukazuje plynulé propojení původního a soudobého stylu bydlení, které vyústilo v harmonický domov. V interiéru přízemí zůstal otisknutý duch historie ponecháním klenutých konstrukcí v původním kamenném provedením. Některé stěny byly bíle omítnuty, přesto je na nich patrná stejná struktura. Moderní vybavení se harmonicky snoubí se starožitným, oboje v jemných barevných tónech béžové a modré. Ve středu obývacího pokoje vyniká jednoduchý stolek se světlou mramorovou deskou, který podtrhává atmosféru historie.

Foto: Alex Attard, Cyril Sancereau, Julian Vassallo

V patře se nachází moderně zařízený obytný prostor s nízkým stropem, hladkými bělostnými stěnami a světle hnědou podlahou. Umyvadlo v koupelně je osazené světlou mramorovou deskou a policovým systémem se zrcadly. V protější stěně, ve které jsou zabudované bílé police, je nainstalováno dlouhé úzké okno se širokoúhlým výhledem do přilehlého okolí. Toto okno pokračuje přes celou zeď vedlejší ložnice a ve své celé délce je umístěné v úrovni pasu. Obě patra propojuje nové schodiště vyrobené z masivních ocelových plechů, které bylo postaveno jako symbol přechodu od původního a historického k novému a modernímu stylu a také jako spoj mezi jeho úrovněmi. Architekti ze studia AP Valletta odvedli velký kus práce a jejich projekt The Coach House dal vzniknout pohodlnému modernímu bydlení, z kterého čiší charakter jeho minulosti.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Architektura

Jak pandemie COVID-19 může proměnit pohled na architekturu?

Jak pandemie COVID-19 může proměnit pohled na architekturu?

Odeznívající (byť stále přítomná a hrozbu představující) pandemie podobu již existujících realizací příliš neovlivní. Ale o to výrazněji se promítne do projektů připravovaných, které už vezmou „rizika pandemií budoucích“ v potaz. Protože s nějakým tím omezením volného pohybu osob a karanténami se podle všeho ...

Jak se staví historická památka. Obnova vyhořelého Libušína v Beskydech

Jak se staví historická památka. Obnova vyhořelého Libušína v Beskydech

Jak skloubit moderní požadavky na dřevěné konstrukce s historickou roubenou stavbou? A lze aplikovat současné systémy požární bezpečnosti v replice historické konstrukce? O tom, jak se nahlíželo na obnovu zničené památky a jak se nový Libušín projektoval, přednášel architekt Jakub Masák na konferenci Požární ...

Český dům postavený 3D tiskárnou je průkopníkem nového typu stavitelství

Český dům postavený 3D tiskárnou je průkopníkem nového typu stavitelství

V česku vyroste první dům postavený pomocí 3D tisku. Bude to celoročně obyvatelný dům organické architektury plovoucí na vodě. Za projektem stojí český umělec a sochař Michal Trpák. Co všechno 3D tisk umí? Jak je využitelný pro současné stavebnictví a jaké jsou jeho možnosti v budoucnosti? Je 3D tisk domů vize pro ...

Foto:  Jakub Skokan a Martin Tůma / BoysPlayNice

Dům pro Markétku. Tradiční forma ukrývá moderní interiér s výhledem do kraje

Při pohledu na tuto stavbu se skoro chce zanotovat: „Stál na stráni dům…“. Stejně jako zlidověla melodie písně, působí i tento objekt příjemně důvěrným dojmem. Sedlová střecha, dřevěný obklad, tvary a proporce, vše na svém místě. Pro interiér této moderně provedené stavby to ale neplatí. A chyba to určitě není.

Foto: Adolf Bereuter

Dům kombinuje dřevo a beton. Do kraje se rozhlíží kulatými okny

I když se jmenuje Letní dům, jeho majitel s ním počítá jako s celoročně obyvatelným stavením pro celou čtyřčlennou rodinu. Dopředu rozvážil, že ne vždy bude uvnitř plno, ale dům musí mít zázemí pro všechny své obyvatele. Vybral si pro něj místo na okraji lesa, na menším rovinatém plácku, ze kterého lze bez obtíží ...

REKLAMA