REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Útulné bydlení v malé řadovce

Úzké řadové domy nejsou v centru Londýna ničím výjimečným. Neskýtají mnoho obytného prostoru, ale disponují venkovní plochou, která nabízí inspirativní možnosti. Klienti z oblasti jižního Londýna se obrátili na architekty, kteří přišli s funkčním návrhem na rozšíření domu tak, aby se do něj vešel jejich sen.

Architekti nabídli řešení a vytvořili projekt Hive House o celkové rozloze 47 čtverečních metrů. Studio dokázalo i takto skromnou plochu proměnit v útulnou a prostornou společenskou zónu. Protože jsou klienti vášnivými čtenáři, potřebovali vytvořit dostatek místa pro ukládání svých literárních exemplářů, měli však malý rozpočet. Bylo tedy nutné přijít s takovým návrhem, který by byl funkční, ale nepřekročil jejich finanční možnosti. Cílem projektu bylo vyzvednout každý původní a využitelný prvek domu.

Koncept včelího úlu jako dominující konstrukční prvek

Dům byl již dříve rozšířen v zádní části a projekt Hive House na toto oboustranné rozšíření reagoval. Architekti zadní přístavbu předělali a stupňovitě rozšířili. Stávající kuchyň s obývacím pokojem je nyní doplněna o jídelní kout. Každá z těchto místností je jemně definovaná v otevřeném rozměrnějším prostoru. Dřevěná strukturální konstrukce, která byla využitá k prodloužení přístavby, je umístěná také na stropě. Svým policovým řešením připomíná boxy včelího úlu a stává se tak dominantním konstrukčním i designovým prvkem projektu.

Foto: Megan Taylor

Bohaté i se skromným rozpočtem

Klientům nevyhovoval původní otevřený obývací pokoj s kuchyní, toužili po větším společenském prostoru, aby u sebe doma mohli vítat početnější návštěvy. Nemaje peněz nazbyt oslovili studio Nimtim Architects s požadavkem na to, aby vytvořili návrh co nejvíce nenáročný, který by však přístavbě dodal na materiální a prostorové bohatosti. Architekti se vydali cestou jednoduchosti a rozhodli se nahradit drahou ocel jako konstrukční prvek policovým systémem z překližky, který svou hloubkou a otevřeností opticky prostor zvětšuje. Tato lehká mříž byla ostavena červenými cihlami, které poskytují konstrukci robustnost. Cihly jsou spojené lehkou zapuštěnou maltou, která zvýrazňuje jejich tvar a odkazuje na strukturální řešení překližkové mříže.

Nenáročný konstrukční materiál, který vtiskne osobitost

Princip jednoduchosti umožnil architektům nechat vyniknout každý prvek domu. Velké prosklené dveře a okna jsou definované lehkým a jednoduchým hliníkovým rámem, fasády nad patinovaným vedením přes vnější překližku jsou z litého betonu. Úložné prostory a čela kuchyně jsou tvořeny z překližky, pracovní desky a podlaha z betonu. Cihlová stěna prostupuje do centrální části domu. Kontrast lehkosti a těžkosti materiálu, ze kterého je formován interiér, spoluutváří osobitost nové přístavby.

Foto: Megan Taylor

Prostor plný světla, který láká k zabydlení

Prosklené dveře a okna spolu se střešním průzorem, který je situovaný na pomezí obývacího pokoje a jídelny s kuchyní, poskytují domu dostatek přirozeného denního světla. O večerní osvícení prostoru se postará důmyslný set minimalistických nástěnných světel v prostoru obývacího pokoje, elegantní lehký lustr nad jídelním stolem a bodové svítilny, které jsou mobilní. Jsou totiž upevněny do lišty, která slouží jako posuvný systém, a tak mohou být úložné prostory a kuchyňská pracovní plocha osvícené dle konkrétní potřeby.

Lehký tón světlého dřeva a překližky spolu s bílými stěnami a jemným světlým nábytkem umožňují vyniknout sytě zemité okrové zdi. Strop v obývacím pokoji je opticky zvýšen otevřenou konstrukcí mřížového systému. Výsledkem je světlem naplněný rodinný a společenský prostor vytvořený na míru klientům, který si okamžitě zamilovali.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Gilbert McCarragher

Dům s výkladní skříní do dvora propojuje interiér s nebem

Zatímco většina vlastníků domů si přeje, aby případné rozšíření jejich nemovitosti hladce a takříkajíc bezešvě navázalo na původní stavbu, klienti z Londýna to protentokrát pojali opačně. Z nitra domu nechali směrem do dvora vybublat dočista nový a zřetelně odlišený objem přístavby, která se k existenci hlásí…

REKLAMA