Dřevní brikety jsou ekologické palivo vyrobené z dřevní zbytkové hmoty, v našich podmínkách nejčastěji z lokálních pilařských provozů. Když totiž přivezete kmen stromu na pilu, max. 60 % se dá použít na řezivo, takřka polovina objemu pořezaného stromu tvoří kůra, štěpka a pilina. Brikety se lisují do tvaru plných válců, válců s otvorem, nebo cihliček. Podobně jako pelety vznikají lisováním dřevních pilin, hoblin, dřevního prachu nebo kůry pod vysokým tlakem při vysokých teplotách. Mají kontrolovanou vlhkost do 10 % obsahu vody, což u běžných polen stěží dosáhnete. Tím pádem je zaručena i vysoká výhřevnost.
Lídrem v obsluze zákazníků v rodinných domech je výrobce dřevěných paliv Waldera. Dřevěné brikety dodává s dopravou zdarma na tunových paletách pomocí aut s terénními manipulátory. Ty jsou pak schopny uložit palety briket až do garáže, skladu, dodat palivo i třeba do zahrádkářské osady.
Waldera s.r.o. to je výroba a prodej certifikovaných dřevěných pelet a briket. Cisternová přeprava pelet. E-shop má zboží vždy skladem, nabízí pohodlný nákup online, možnost platit kartou a dodání až domů. Bez skrytých poplatků za dopravu nebo palety.
Přeprava dřevních pelet, zdroj: Waldera
Kvalitu dřevěných briket popisuje mezinárodní technická norma ČSN EN ISO 17225-3, která hlídá i další parametry, které jsou pro kvalitní spalování důležité. V našich podmínkách se nejčastěji vyrábějí brikety nejvyšší jakosti označené jako A1. U nich máte jistotu, že obsahují max. 1 % popelovin, 12 % obsahu vody, a jsou vyrobené pouze z čistého dřeva bez jakéhokoliv chemického ošetření a lepidel. Výhřevnost se musí v této jakostní třídě pohybovat nad 15,5 MJ/kg, ovšem české brikety bez problému překračují i hodnoty 17 MJ/kg. Pochopitelně se jedná o výhřevnost v původním vzorku paliva, tedy stejnou výhřevnost, jakou mají brikety dodané zákazníkovi s určitým obsahem vlhkosti, který je v každém palivu běžný. Pokud někteří obchodníci uvádějí u dřevěných briket výhřevnost 18 MJ/kg a vyšší, tak vězte, že se jedná o uměle přepočtenou výhřevnost na nulový obsah vody, resp. spalné teplo. Tyto hodnoty vypadají pro reklamní účely pěkně, reálně jsou však pro vás bezpředmětné. Brikety s 0 % vody nikde na světě nekoupíte.
Dodávka briket
Dodávka briket je jednoduchá a máte hned několik možností, jak toto palivo získat. Brikety lze celoročně zakoupit v řetězcích hobby marketů, v řadě stavebnin nebo ve specializovaných prodejnách s palivy. Pokud nemáte nebo nechcete využít vlastní dopravu, řešení nabízejí specializované firmy, které rozvoz zajišťují. U hobby marketů dnes není problém přikoupit k paletovanému zboží i standardní dopravu, stále více se ale u nás prosazuje služba komfortní specializované dopravy a složení paletového zboží až domů ke kotli.
Zdroj: Fotolia.com - hayati-kayhan
Tunová paleta briket odpovídá energií třem metrům rovnaného dřeva, tedy pro přitápění po večerech v kamnech postačí na celou zimu dodávka 2 palet.
Dřevěné brikety podléhají sezónním cenám a mohou se na ně vztahovat různé cenové akce. Jako u ostatních tuhých paliv zde platí, že nejvýhodnější nákupy bývávají po ukončení topné sezóny na jaře nebo v průběhu léta. S nástupem potřeby vytápět se ceny paliv šplhají nahoru.
Dřevo nebo brikety?
Výhřevnost dřeva se pohybuje okolo 14 až 15 MJ/kg při dvouletém sušení, kdy vlhkost klesne na zhruba 20 % obsahu vody. Stupeň vlhkosti má na výhřevnost výrazný dopad, čím vyšší vlhkost ve dřevě je, tím méně energie ze dřeva získáme a více ho tedy spotřebujeme.
Zatímco u dřeva potřebujeme rozlišovat tvrdost - tvrdé dřevo je z listnatých stromů, měkké dřevo je z jehličnanů, u dřevních briket je to v podstatě otázka vedlejší. Briketovací lis nám totiž vyrobí briketu konstantní hustoty, takže je jedno, zda byl zdroj suroviny z měkkého nebo tvrdého dřeva.
Výhodou dřeva je snadná dostupnost a příznivá cena. Ale na rozdíl od pelet nebo briket se dřevo hůře skladuje, musíte ho připravovat (řezání, štípání) a potřebuje minimálně dva roky na přirozené vyschnutí.
Dřevní popel má ještě jednu výhodu - lze jej využít jako zahradní hnojivo nebo jej kompostovat.
Sdílet / hodnotit tento článek