Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

V prvorepublikové vile se potkala historie a digitální svět. Vznikaly zde slavné filmy

Jako místo, kde se setkává historie s moderním digitálním světem, by se dala nazvat rekonstruovaná vila na pražských Vinohradech. Po zabavení nacisty zde sídlila německá státní policie, po nástupu komunistů ji spravovala správa služeb diplomatického sboru a delší dobu zde sídlilo Velvyslanectví Dánského království. V současné době vila ožívá v podobě coworkingu s moderními kancelářskými prostory pro lidi z celého světa pracující na volné noze.
Foto: Coworkingové centrum K 10

Památkově chráněná čtyřpodlažní rezidenční vila byla postavena na počátku 20. století a může se pyšnit celou řadou zajímavých architektonických detailů. Přestože nelze bezpečně určit architekta a projektanta, známý je její původní majitel i jeho pohnutý osud. Budovu a její zahradu se podařilo zachovat v poměrně příznivém stavu a následná rekonstrukce za účelem současného využití byla provedena s úctou k původnímu dílu. Projekt coworkingu nazvaný K10 chce poslání vily nově definovat jako křižovatku, kde se setkává historie s moderním digitálním světem. Nový nájemce ji rychle zaplnil kreativními lidmi napříč profesemi, kteří hledají klidné a inspirativní místo k tvůrčí práci.  

Historie faktická i filmová

Podle dochovaných záznamů byla stavba rodinné vily dokončena v roce 1910 a jejím prvním majitelem byl vlivný pražský advokát Rudolf Bäcker. V říjnu roku 1941 ji zabavili nacisté a židovští majitelé byli deportováni do koncentračního tábora. Až do konce války sloužila gestapu, po válce byla znárodněna, patřila komunistické Správě diplomatického sboru a poté Diplomatickému servisu. Od konce padesátých let až do roku 2012 zde sídlilo Velvyslanectví Dánského království, jehož osazenstvu lze poděkovat za to, že se tato legendární vila dochovala v tak dobrém stavu. Svým vzhledem i pohnutou historii učarovala i filmařům, kteří sem přenesli děj několika filmů.

Foto: Coworkingové centrum K 10

Asi nejvíce se zapsala do povědomí diváků v historickém snímku Filipa Renče Lída Baarová, kdy se proměnila v sídlo říšského ministra propagandy Josepha Goebbelse. Za zmínku jistě stojí i filmy Jana Pachla s názvem Gangster Ka, které líčí životní etapy proslulého českého veksláka a vraha světového formátu. To vše zde jistě zanechalo svůj genius loci a pomohlo současnému nájemci k rychlému obsazení nádherné budovy v samém srdci Prahy, na lukrativní adrese královských Vinohrad v blízkosti Havlíčkových sadů. „Na začátku našeho příběhu byla poměrně jednoduchá myšlenka: najít si vlastní kanceláře. Šest startupů (StoryTLRS, Zeerat, Inspirum, AppMine, The Element, Academy Global) si původně chtělo pronajmout patro někde v office parku, ale buď se na něj nemohli vejít, nebo jim nebylo dost dobré,“ dodává zakladatel K10 Piero Šesták, který včas reagoval na inzerát ministerstva zahraničí nabízející pronájem.

Inspirující interiér i zahrada

Čtyřpodlažní objekt v neoklasicistním slohu s pískovcovým vstupním schodištěm a zahradou o rozloze 1 540 m² zaujímá plochu 1 075 m². Z prosvětlené vstupní haly (v současné době s moderně vybavenou recepcí) lze vejít buď do reprezentační haly, popřípadě po schodech do prvního patra, kde se dříve nacházely ložnice. Celkem jich bylo osm a v současné době jsou předělané na stylové kanceláře. Na opačné straně vstupní haly se nacházela prostorná kuchyně, která zůstala na svém místě. Najdeme zde nejenom nové moderní přístroje, ale i menší kamenné schodiště, které dříve využívalo hlavně služebnictvo. Masivní dřevěné schodiště patřilo rodinným příslušníkům a návštěvám, obsluze bylo určeno menší schodiště, které propojovalo dům od suterénu až po půdu. Vila disponuje celkem dvěma balkony, větší z nich je situovaný do ulice, menší balkon ústí na jižní stranu vily do zahrady. V suterénu, kde mělo zázemí služebnictvo, jsou dnes odhlučněné kóje, které slouží k nerušeným telefonickým hovorům. Ačkoliv je v současné době vila plně využívána jako sdílený pracovní prostor, je zde patrný i otisk jejího minulosti. Interiéru stále dominují původní reprezentační prostory, avšak účel je pro K10 coworking nově definován. V prvním podzemním podlaží najdeme saunu, přednáškovou místnost nebo malý fotografický ateliér.

Foto: Coworkingové centrum K 10

Přízemí dominuje již zmíněná reprezentativní hala, která dříve sloužila jako obývací pokoj s jídelnou. Z ní pak ústí vstup na pískovcovou terasu s balustrádami a na zahradu. Vše doplňuje recepce, zasedací místnost a provozní kancelář, dříve vstupní hala se šatnou, knihovna a nezbytné provozní zázemí pro služebnictvo. Stejně tak ve druhém nadzemním podlaží a v dříve nevyužívaném půdním prostoru dnes najdeme pracovní prostory pro členy coworkingu. Celkem osm ložnic v druhém a třetím nadzemním podlaží je dnes užíváno jako pracovní prostor pro členy coworkingu.

Pracovním prostorem se stala také donedávna nevyužitá půda. V zadní části vily se nachází prostorná a pravidelně udržovaná zahrada, která je přes léto využívána pro pořádání workshopů i příležitostných večírků, ale i svateb. Ozdobou venkovního prostoru je socha pocházející z dílny Štěpána Čapka s názvem Gertruda.

Foto: Coworkingové centrum K 10

Tradice v harmonii s modernou

„Vývoj prostoru měl několik etap tak, jak stoupaly počty uživatelů a jejich nároky s tím, že základní kmenový prostor se postupně rozrostl o část konferenční, část dalšího patra sdílených pracovišť, kanceláří a jednacích místností,” popisují projekt jeho tvůrci ze skupiny RA15. „Hostíme převážně členy programu Remote Year, který sdružuje komunitu digitálních nomádů z celého světa. Členové tak mají skvělou příležitost uzavřít mezinárodní spolupráci a rozšířit dodávku svých služeb i do zahraničí,” dodává Piero Šesták. Členství si mohou zájemci zvolit podle svých aktuálních potřeb. K dispozici je kromě již zmíněného také domácí bistro, fotoateliér, 3D tiskárna i nabídka účetního a právního poradenství. Prostory vily, včetně konferenčních místností, je možné pronajmout pro potřeby konferencí, workshopů nebo školení. K10 nabízí také organizaci a pořádání full service eventů.

„K10 coworking boří mýtus o nutnosti mít pro svůj pracovní tým uzavřenou kancelář. Jeho cílem je vytvořit pro členy ideální pracovní prostředí se vším, co k práci potřebují. Navíc jsou coworkingová místa charakteristická přítomností podnětných lidí, kteří chápou coworking nejen jako alternativní pracovní prostor, ale také jako příležitost k získání nových kontaktů a potenciálních obchodů. Zároveň jsou sdílené pracovní prostory místem k poznání nových přátel a životních příběhů,“ říká na závěr Piero Šesták.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Foto: Petr Polák

Vilu z roku 1906 citlivě přestavěli. Původní detaily i moderní design vás ohromí

Intuitivně dokončovat za druhého nedopovězené věty je v partnerském vztahu považováno za známku hlubokého porozumění milované osobě, anebo taky rutiny dvacetiletého spolužití. Ale v architektuře? Tam je tahle empatie a návaznost dialogu signálem mimořádného nadání. Zvlášť, když ticho mezi větami trvalo desetiletí,…

Foto: BoysPlayNice

Nenápadné vilce s fontánou vrátili architekti její důstojnost

Prvorepublikové vilky patří k dědictví české architektury podobně, jako vcelku unikátní fenomén víkendových chatiček. A stejně tak jako ty chaty – malé, velké, prostorné, áčkové, srubové - jsou vily a vilky ve své podobě nekonkrétní a nepostižitelné obecnou definicí.

Zdroj: PREMIOT Group

Secesní vila továrníka Paška znovu ožila

Podle návrhu architekta Miroslava Wagnera byla postavena v letech 1912 až 1913 nádherná secesní vila v žádané lokalitě rozvíjejícího se pražského Smíchova. Po mnoha letech se konečně podařilo chátrající objekt profesionálně rekonstruovat podle nejvyšších stavebních a restauratérských standardů. Podívejte se na…

Foto: Enric Duch

Villa Heike: rekonstrukce hezké budovy s nehezkou minulostí

Současné hyperkorektní tendence našich německých sousedů k lepšímu uchopení architektonického dědictví let nedávno minulých zrovna neprospívají. Tvářit se neutrálně, jako že ve 30. letech minulého století všichni vyrazili někam na dovolenou a vrátili se až se vstupem do Evropské unie, totiž mimo jiné znamená…

Zdroj: AdobeStock-maros013

Vila Tugendhat – perla funkcionalismu s pohnutým osudem

Její výstavba byla zahájena před 90 lety, 1. června 1929: Přesto stále vila Tugendhat od funkcionalistického architekta Ludwiga Miese van der Rohe nepřestává inspirovat a udivovat architekty i širokou veřejnost. Jelikož je do konce roku vila vyprodaná a zřejmě se tak do ní o prázdninách již nedostanete, přinášíme vám…

Citlivá rekonstrukce udělala ze secesní vily v Poděbradech pasivní dům

Citlivá rekonstrukce udělala ze secesní vily v Poděbradech pasivní dům

Postavit novostavbu v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu by měl být v současnosti běžný standard. Při změně stávajících staveb, které tvoří historická jádra měst, je obnova do standardu budov s velmi nízkou provozní potřebou energie výzvou. Secesní vila z roku 1907, na druhém náměstí Poděbrad, která byla…

REKLAMA