Hledat
Nový stavební zákon
estav.tvnový videoportál
Všechna témata
Kuchyně více o tématu

Kuchyňské spotřebiče

Kuchyňské spotřebiče jsou tím, co nám v kuchyni umožňuje pracovat, vařit, chladit, péct, ohřívat, mixovat, dělat kávu atd. Současným trendem je takzvané zneviditelnění kuchyně. Pokud je prostor spojený i s jídelní a obývací částí, kuchyně se stávají součástí obytného prostoru, proto jsou navrhovány tak, aby celý prostor nerušily. To samé platí o spotřebičích.
Kuchyňské spotřebiče

U návrhu kuchyně bude řeč především o velkých, často zabudovaných spotřebičích nikoli o spotřebičích jako tyčový mixér apod. Pro takové přístroje je potřeba pamatovat na dobře umístěný úložný prostor a dostupné zásuvky elektroinstalace.

V kuchyni vládne trend vestavěných přístrojů. Vestavěnou můžete mít nejen lednici a troubu, ale také mikrovlnku či kávovar. Pak jsou ale naopak spotřebiče, které chce designér dostat do popředí, aby tvořily zajímavý solitér v prostoru. Takovým solitérem bývají někdy lednice, často velké tzv. „amerického“ typu. Samostatně stojící spotřebiče se také více uplatní v rustikálních kuchyních. Mezi spotřebiče, které si nacházejí stále větší oblibu, patří vinotéky, které uchovávají vína ve správné teplotě připravené k servírování.

Jaké spotřebiče můžeme mít a na co si dát pozor

U spotřebičů klaďte důraz na úsporu energie. Volte spotřebiče z energetické třídy A a vyšší. Při dnešním trendu spojování kuchyní s obývacím prostorem je důležitým parametrem hlučnost. Zvláště tuto hodnotu hlídejte u myčky, digestoře a lednice. Požitek z dobrého filmu mohou hlučné spotřebiče velmi znepříjemnit. Při návrhu kuchyně si ujasněte, které spotřebiče chcete použít a zjistěte si u každého, jakou potřebuje instalaci (elektrické zásuvky, odpady) v kuchyni. U vestavěných spotřebičů vytvářejících teplo - varná deska, trouba, mikrovlnná trouba ale i lednice musíme pamatovat na dostatečný prostor pro odvětrání tohoto zbytkového tepla, jinak hrozí poškození spotřebiče.

Pojďme si nejběžnější pomocníky v kuchyni více přiblížit.

Lednice

Lednici volte dle počtu členů v domácnosti a požadovaného objemu. Zabudované lednice mají šířku 55 cm, s připočtením korpusů a montážního prostoru se dostáváme na skladebných 60 cm. Ostatní rozměry jsou vždy uváděny u konkrétního modelu. U lednice je potřeba dát pozor na možnost plného otevření, zvláště v případech, kdy je lednice u stěny se může plést madlo a dveře nepůjdou zcela otevřít. To může dělat problémy při zasouvání větších předmětů či šuplíků do lednice. Tento problém se řeší zaslepeným několik centimetrů širokým nevyužitým dutým prostorem u zdi.

Myčka

Myčka může být samostatně stojící nebo vestavěná do linky. Pro designově čistý vzhled se nejčastěji volí model, který je plně zabudovaný a neruší tak celkový pohled na kuchyň. Myčka do menší kuchyně a pro méně osob postačí o šířce 45 cm, pro početnější rodinu je vhodnější volba šířky 60 cm. Pozor však na úzké myčky - jsou většinou méně úsporné (oboje využívají rotační mytí a šířka přístroje 45 cm neumožňuje tak dobře využít prostor uvnitř).

Varná deska

Varná deska se volí buď elektrická, nebo plynová dle možností a preference. Čínské učení Feng Shui říká, že vaření na otevřeném ohni je pro člověka přirozenější. Nevýhodou plynové je ale složitější údržba kuchyně. Také digestoř nad plynovým sporákem musí být výše. Je nutné zvážit i nebezpečí otevřeného ohně v domácnosti s dětmi.

Pečící trouba

Pečicí troubu můžete umístit klasicky pod varnou desku, nebo do vysoké skříně do úrovni očí. Takovéto umístění je praktičtější, člověk se nemusí ohýbat a má i lepší vizuální kontakt po dobu pečení. Dno trouby se umisťuje většinou do výšky 90-115 cm dle vzrůstu uživatele. U trouby vestavěné mezi vysoké skříně ale dbejte, aby v blízkosti byl odkládací prostor na plech a vy nemuseli s horkým plechem běhat příliš daleko. U trouby zabudované pod varnou desku se musíme zohýbat a plech zvedat nicméně odkládací plochu máme ihned nad spotřebičem.

Často se také používá vestavěná mikrovlnná trouba. Můžete ji umístit vedle trouby nebo nad ní. Pak se výška spotřebičů upraví, aby spodní trouba byla ve výšce 70 cm.

Odsavač par

Kuchyňský odsavač par musí být umístěn dle pokynů v návodu pro vámi zvolenou digestoř a varnou desku. Nejčastěji se doporučuje minimální výška nad varnou deskou 60 cm pro elektrickou a 70 cm pro plynovou.

Nejúčinnější výkon mají digestoře s odtahem do komína, případně do odpadní šachty. Pamatujte, že jakékoli přidané koleno v systému odvodu par snižuje účinnost a zvyšuje hlučnost digestoře. Proto je dobré počítat s jejím umístěním co nejblíže vývodu . Digestoře s filtry, které nemají zajištěn odtah, slouží jen k odstraňování pachů, ale neodstraňují páry, ty je nutno odvětrat jinak. Pokud uvažujete o centrálním větrání s rekuperací tepla, musí být digestoř zahrnuta do celkového návrhu větrání. Nejčastějším řešením je, že digestoř funguje pro filtraci mastných par ze vzduchu a odtah vlhkosti zajišťuje blízko umístěné odtahové potrubí přes rekuperační jednotku. Některé rekuperační jednotky mají funkci digestoře (a tedy příslušné filtry) zabudované již v sobě.

Pračka

Pračka je velmi diskutabilní prvek v kuchyni. Někdy je do kuchyňských linek umisťována, když se na ní nenajde místo v technické místnosti, chodbě či koupelně. Pračka má stejné rozměry, lze ji stejně zabudovat a potřebuje i obdobné připojení jako myčka. Proto bývá její umístění do linky jako jedna z častých variant. Její použití však dobře zvažte. Nejen, že prací programy trvají dlouhou dobu a jsou hlučné, ale i „tématicky“ do kuchyně příliš nepatří. Tahat špinavé prádlo a prací chemii mezi potraviny není to pravé. Ale někdy není zbytí.

Mezi další moderní spotřebiče v kuchyních patří parní trouby, vinotéky apod. Je jen na Vás, co se rozhodne mít doma. Pokud preferujete pití piva, asi se u Vás vinotéka neuplatní. Vždy je proto důležité zvážit své potřeby a dle toho si vytvořit seznam spotřebičů, aby Vám Vaše nová kuchyně sloužila co nejefektivněji. Samozřejmě u rekonstrukcí musíte své představy krotit dle dostupného prostoru. S jeho využitím ale nejlépe poradí zkušení designéři.

Ing. Kristýna Jandíková

Xtina Design se zabývá interiérovým designem, trendy a tipy na lepší bydlení. Na svých projektech pracuje tak, aby měly vlastní duši a nápad. Kromě interiérového designu se orientuje na tvorbu atypického nábytku a koketuje s interiéry podle Feng Shui.

Sdílet / hodnotit tento článek

Další kapitoly tématu „Kuchyně

  1. Historický vývoj kuchyně: Od ohniště ke kuchyňské lince
  2. Umístění kuchyně v dispozici domu či bytu
  3. Kde začít při návrhu kuchyně?
  4. Rozměry a prostorové uspořádání kuchyně. Jaká je výška či šířka kuchyňské linky?
  5. Materiály pro kuchyňskou linku
  6. Kuchyňské spotřebiče
  7. Ergonomie kuchyňské linky
  8. Příprava instalací pro kuchyňskou linku

Související témata

Přečtěte si více k tématu Kuchyně

Zdroj: redakce TZB-info

Jak na úspory v domácnosti?

Jak na úspory v domácnosti? Na to nám v ČEZ Akademii odpoví Ing. Zdeněk Reinberk, Ph.D.

Zdroj: AdobeStock – valentyn640

Hoří! Jak uhasit požár u vás doma? Haste s chladnou hlavou. Máte pět minut!

Požáry v bytech a rodinných domech jsou častější, než si mnozí lidé vůbec uvědomují. I v případě požáru doma platí, že kdo je připraven, není zaskočen. Na efektivní laický zásah na zvládnutí vznikajícího požáru nemáte často více než pět minut. V tomto článku si přiblížíme, jak uhasit požár…

REKLAMA