REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Pólo. Sport, který potřebuje mnoho prostoru. Luxusní klubovny pro hráče postavili jako stodolu

Architekti byli požádáni, aby u jezdeckého klubu patřícího k farmě navrhli klubovnu a související plochy pro hosty, kteří budou sledovat zápasy na hřišti. Hlavní plán je ukotvený dvěma velkými duby, tvoří oblouk vycházející ze stávajícího shluku stájí kolem centrálního nádvoří. Stavba je překvapivá svými dimenzemi a fascinuje. Ale to je až finále.
Foto: Henry Woide

Kde tedy začít? Nejspíš v roce 2019, kdy se na architekty obrátili majitelé soukromého areálu Arc Polo v anglickém Surrey. Místo samotné vám buď nic nenaznačí, anebo naopak budete hned vědět. Záleží jen na tom, jestli jste fanoušky nebo snad dokonce hráči koňského póla. Pro ně je totiž tahle lokalita učiněným chrámem. A vlastně i pro většinu hráčů póla z celého světa.

Právě tady se totiž před mezinárodními utkáními na anglické půdě aklimatizují zvířata i jezdci. Bývalá farma se stájemi se takto proslavenou stala už před lety, poté co posloužila svým tréninkovým hřištěm několika světovým týmům. Na zápasy se tu připravovali sportovci z argentinského národního týmu i z týmu Spojených arabských emirátů.

Foto: Henry Woide

Sport, který potřebuje prostor

Mimo hlavních sezónu turnajů si pak pólo hřiště pronajímají pro tréninkové zápasy místní kluby, a farma Arc Polo kromě toho ještě zajišťuje služby ustájení a tréninku koní. Na farmě se také přímo chovají hříbata pro tréninkové účely. Je to zkrátka velmi aktivní chovné i výcvikové zařízení, kde rozumí potřebám zvířat i lidí. Udržet tuto vysokou úroveň ale není jen tak, náročná klientela si žádá kvalitu.

Právě tu měli garantovat architekti z britsko-francouzského studia DROO, přizvaní k modernizaci části provozního zázemí. Ucelený záměr se rozpadá do mnoha jednotlivých částí a fází, které jsou prý postupně navlékané do krajiny „jako perličky na niti“, v současnosti nicméně prezentují zatím jen úspěšné dohotovení „klubovny“.

Foto: Henry Woide

Ta vznikla z původní stodoly, a nabyla podobu, která si s předlohou v ničem nezadá. Jako moderní dřevostavba ladí zvenčí s objekty ve svém sousedství, zevnitř ohromuje mramorovým interiérem a až okázalým luxusem. Zkrátka reprezentativní objekt pro reprezentativní účely. Rysy stavby i provedení však mají k tradicím Anglie daleko, stavba nese spíše rysy východní filozofie.

V Japonsku se tomu říká shakkei. Jde o princip architektury, která zrcadlí okolní krajinu. Vypůjčuje si ji a ztvárňuje ji ve stavbě, přenáší ji při kompozici exteriéru a interiéru do vlastního díla. Architekti si z tohoto principu vzali příklad, a tak v projektu nové klubovny mezi stájemi odhalíme řadu prvků odpovídajících tomuto východnímu konceptu.

Foto: Henry Woide

Například prohnutý oblouk stavby prý odpovídá tomu, jak je složena podkova okolních užitkových staveb – stájí, nádvoří, předzahrádek. Jako by objekt sám byl mapou svého okolí.

Kromě toho architekti provedli i rozsáhlou úpravu okolního 2 500 metrů čtverečních pozemku. Nejen kvůli místním dispozicím, ale i z hlediska hospodaření s vodou.

Voda je život i pro koně

Voda a její čistota je tu kupodivu dost důležitou věcí, protože pro celý provoz je využívána voda z jezera. Řešili se tu tedy systémy jímání, přečišťování, drenáže. Šetrné hospodaření s dešťovou vodou je charakteristické i pro samotnou klubovnu.

Foto: Henry Woide

Ta odvádí veškerou nashromážděnou dešťovou vodu do sběrných jímek, kde se filtruje, a následně odtud zavlažuje kanály vedoucí do jezera. Důraz na vodosběrnou funkci se stal dalším zdůvodněním zakřivení střechy objektu. Jinak budova plně využívá svou kompaktní půdorysnou plochu, kterou lehce rozšiřuje o vystrčenou verandu s grilovacím místem.

Pokud jde o výhledy, platí, že klubovna je plnohodnotnou součástí svého okolí – rámuje jednotlivé pohledy a zrovna tak se stává jejich součástí. Budova pak ze stavebního hlediska zkoumá řemeslné zpracování dřeva v různých měřítkách i metodách. Z hlediska konstrukce, obložení, truhlářství a třeba i skladby nábytku.

Parametricky definovaný rám ze smrkového lepeného dřeva je obložen kontrastními šindeli z páleného dřeva ošetřeného Shou Sugi. Pro dlouhou životnost a fungicidní úpravu materiálu. Uvnitř je zážitek z krajiny rámován jemnou hrou materiálů a světla mezi ocelí, přírodním kamenem a teplými dubovými detaily obložení pod nepřerušovaně se vyvíjející dřevěnou konstrukcí.

Foto: Henry Woide

Údaje o projektu

Název projektu: The Arc
Typ projektu: sportovní zázemí, pohostinská architektura
Architektonické studio: DROO
Lokalizace: Surrey, Anglie
Vedoucí architekt: Amrita Mahindroo, Michel da Costa Gonçalves
Spolupráce: Chiara Costanzelli
Dodavatelé materiálu: Bespoke Fires, Buckland Timber, Exterior Solutions, Fabrication Szubert Carpentry, G. Miccoli & Sons, Grill Works, Il Granito, Kube Kitchens, Little Hampton Welding, Max Light, New Terracotta, Ottershaw Nurseris, Szubert Carpentry, Tetra Building, Tony Miccoli, We Love Plants
MEP: MWL Structure Parmarbrook
Konzultace: Framptons
Krajinářský návrh: Tetra Building Ltd
Hlavní dodavatel stavby: Abercrombie & Court
Klient: Arc Polo Farm
Rok dokončení (finalizace): 2022
Užitná plocha: 150 m2 + 50 m posezení u grilu

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

REKLAMA