REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Chata ovlivnila budoucí podobu novostavby. Vznikla dřevostavba z CLT panelů

Architekt se s klientem shodli na společné myšlence, že vzhledem k charakteru území a sentimentálnímu vztahu k původní budově, bude vhodné zohlednit výraz a tvar staré chaty při tvorbě budoucího rodinného domu. Tak vznikl dům s fasádou z opalovaného dřeva a konstrukcí z CLT panelů.
Motorem života je ta inspirace, kterou nacházíme v sobě samém.
Filip Chudoba

Původní chata byla částí předobrazu rodinného domu

Pokud vám někdy nějaké místo přirostlo k srdci, nota bene v dětském věku, pak budete mít pochopení pro dům, který vznikl na místě původní chaty. Vzhledem k záměru územního plánu, toto území s chatovou kolonií postupně změnit na rodinné domy, se tato vize, tak trochu nabízí sama. Dispozice je pragmaticky dělená na část obslužnou a část pobytovou. Tím vznikl rodinný dům o třech bytových jednotkách, dle požadavků. Hlavní část bytu s podkrovím je doplněna o dvě garsonky se samostatnými vstupy. Stesk po původní chatě se částečně propsal do provedení vzhledu celé stavby. Vše je provedeno jednoduše a vkusně. S respektem k okolní zástavbě a charakteru parcely je vše vyřešeno do detailu. Marně budete hledat něco, co zde chybí, ale s prostorem je zacházeno velmi účelně. Dobrá dispozice je vždy polovic výsledku, jež odpovídá požadavkům investora. Nemusíte se obávat, že idea původní chaty nějak poškodila výsledný záměr. Pouze ho ovlivnila a dům tímto nikterak nestrádá. Výsledek je jednoduchý, čistý a zdařilý.

Pohled severozápadní. Foto: Radek Úlehla

Základní popis

Dům s fasádou z opalovaného dřeva a konstrukcí z CLT panelů.

Architektonickovýtvarné řešení a ideový záměr projektu

Autorská zpráva

Přáním klienta bylo navrhnout rodinný dům na místě původní chaty, na kterou odmala jezdil. Bylo jasné, že chata musí pryč, její podoba ale částečně ovlivnila podobu novostavby. Nový územní plán v celé lokalitě počítá s výstavbou rodinných domů, chaty zde tedy postupně mizí. S klientem jsme se shodli na tom, že vzhledem k charakteru území a sentimentálnímu vztahu k původní budově bude vhodné zohlednit výraz a tvar staré chaty.

Pohled západní. Foto: Radek Úlehla

Podlouhlá parcela na okraji Říčan u Prahy o výměře 820 m2 je z jedné strany ohraničena protihlukovou stěnou přiléhající k železničnímu koridoru. Z východní strany přiléhá příjezdová komunikace, zbylé strany jsou definovány stávajícími pozemky s typickými rekreačními chatami. Při zachování odstupových vzdáleností od železnice i sousedů bylo potřeba navrhnout kompaktní rodinný dům o třech bytových jednotkách a celkové čisté podlahové ploše kolem 180 m2.

Funkční dispoziční řešení dělí objekt na severní obslužnou a jižní pobytovou část. Přízemí obsahuje dvě garsonky se samostatnými vstupy, vstupní a technickou část hlavního bytu a větší obývací pokoj s kuchyní. V podkroví se nachází ložnice, pracovna a koupelna hlavního bytu.

Kuchyně a jídelna. Foto: Radek Úlehla

Důraz byl kladen na maximálně jednoduché hmotové řešení. Štíty pohledově vystupují coby jasně definované trojúhelníky a jsou zvýrazněny světlými dřevěnými stínícími prvky.

Tvar střechy a její přesahy vychází z typických tvarů původních chat, zároveň poskytují stínění jižní fasády a chrání terasu před deštěm. U hlavní ložnice, za stínícími lamelami, vzniká vykonzolovaný balkon, „venkovní pokoj“.

Materiály jsou nenápadné a přírodní – v exteriéru opálené dřevo, v interiéru pohledové CLT panely, nábytek koresponduje s tmavou fasádou.

Dům je v nízkoenergetickém standardu s elektrickým podlahovým vytápěním a vzduchotechnikou s rekuperací.

Podkrovní místnosti. Foto: Radek Úlehla

Doplňující informace

Studio Atelier Hajný
Autor Martin Hajný
Spoluautor Alex Yeloyeva
Umístění projektu Říčany
Země projektu Česká republika
Rok projektu 2020
Rok dokončení 2023
Zastavěná plocha 116 m2
Hrubá podlahová plocha 216 m2
Užitná plocha 180 m2
Plocha pozemku 820 m2
Fotografie Radek Úlehla, hello@radekulehla.com
Spolupráce Stavba, projekce: 3AE
Materiály Seznam použitých materiálů
CLT panely – nosná konstrukce
opalované dřevo – fasáda
cementová stěrka – podlahy, stěny v koupelnách
dubová dýha – světlý nábytek, interiérové dveře
březová dýha – tmavý nábytek
Značky Seznam použitých značek
nosná konstrukce – Novatop
Tegalit střešní krytina – Bramac
fasáda – Albakmen
světlovody – Velux
nábytek na míru – Devoto
O studiu Bližší informace

Studio o jednom člověku založené v roce 2019 Martinem Hajným na principu samostatné práce a úzké spolupráci s externími specialisty.

Použité podklady:

  • Citáty – http://www.citaty.net
  • Fotografie – Radek Úlehla, hello@radekulehla.com
  • Fotografie, část textů a tisková zpráva – Atelier Hajný a Vendula Tůmová, LINKA NEWS s.r.o.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Architektura

Foto: Jeroen Musch

Ubytování jako v ptačí budce. Chata na nožičkách vás přenese do korun stromů

Můžete je milovat, můžete je nesnášet. Ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat. Architekti z celého světa je zjevně budou stavět dál. Chaty, přenesené do výšek korun stromů a usazené na chůdách, se totiž líbí. Aktuální nizozemský projekt tu myšlenku ptačí budky ještě posiluje designem.

Foto: Lina Németh

Dřevostavba dýchá s okolní přírodou. Rodinný dům na Benešovsku zapadá do krajiny

Benešovsko je oblíbenou středočeskou destinací s krásnou přírodou a malebnými vesnicemi obklopenými loukami a lesy, jež svádějí k nostalgii a odpočinku. Patří bezesporu i k vyhledávaným lokalitám pro stavbu rodinných domů. Nahlédněme do zajímavě řešené dřevostavby, která daný klid…

Zdroj: STUDIO PEER

Nové lávky v sídlišti Petržalka obyvatelům usnadní a zkvalitní život

Brněnské architektonické studio Peer navrhlo nové lávky na bratislavském sídlišti Petržalka. Cílem je propojit slepé rameno Dunaje s novými MHD zastávkami, které na sídlišti přibydou. Lávky by měly zároveň přispět k tomu, aby se z této lokality stala oblíbená rekreační zóna.

Foto: Jakob Stig Nielsen

Obilný dům žije tradicemi i dnes. Se dřevem to ve Skandinávii vždy uměli

Kulturní a historický význam Jutského poloostrova, který tvoří hlavní pevninskou část Dánska, představuje budova zvaná Obilný dům. Pochází z dílny renomovaného studia Reiulf Ramstad Arkitekter a představila se poprvé české veřejnosti v rámci loňského Salonu dřevostaveb.