Obsah odpadních vod, které jsou produkovány v ubytovacích zařízeních není příliš odlišný od běžné splaškové vody, která vzniká v domácnostech. Nejpodstatnějšími parametry, které definují odpadní vodu jsou nerozpuštěné látky (NL), organické znečištění (CHSK, BSK5), dusík (N) a fosfor (P).
Problémem je však velká denní nerovnoměrnost v produkci odpadních vod. Ta je vysoká ráno, kdy hosté vstávají a večer, kdy se naopak do hotelu vracejí.
Přes den může být produkce odpadních vod naopak minimální. Nerovnoměrnost produkce odpadních vod může být i patrná mezi jednotlivými dny, jelikož množství hostů se neustále mění. Další změny přináší i rozdělení roku na jednotlivé sezóny.
Pokud je hotel či penzion napojen na městskou kanalizaci, výkyvy v produkci odpadních vod nejsou velkým problémem. Pokud ale není v oblasti k dispozici kanalizace pro veřejnou potřebu, je nutné odpadní vody před vypouštěním do recipientu čistit.
- Jaké jsou požadavky na čistírny odpadních vod?
- Jaký je obecný postup čištění odpadních vod?
- Jak řešit výkyvy v produkci?
Sdílet / hodnotit tento článek