REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa!

Dům vyhořel. Na malém pozemku postavili bydlení, které jim vrátilo chuť do života

Bydlení v oblasti ohrožené náhlými požáry není vůbec jednoduché. Své o tom vědí členové jedné jihokorejské rodiny, které tato přírodní katastrofa postihla a ze střechy nad hlavou jim zůstala jen hromada popela. Oslovili architekty, kteří jim navrhli a postavili nový dům na míru dle jejich požadavků.

Pozemek, který rodina vlastní, se nachází v horské vesnici Gwaneum-Ri. Zdejší klima utváří z oblasti nebezpečnou zónu požárů, které jsou způsobené suchými povětrnostními podmínkami. V květnu 2017 se zde vlivem jarního větru ze západu rozšířil lesní požár, který se dostal až do města Kangnung, jenž zdevastoval domov této rodiny. Architekti přišli s projektem Gwaneum-Ri House o rozloze 99,59 metrů čtverečních, ve kterém neopomenuli ani typografii krajiny a možnost křídlové konstrukce, kterou jim lichoběžný pozemek nabízí.

Když se využije potenciál pozemku, není problém mít zahradu

Původní dům stál ve středu lichoběžného pozemku, proto bylo nutné přijít s návrhem, který by umožnil zachovat co nejvíce prostoru, aby si zde majitelé mohli užívat výhledu do zahrady a na nedaleké pohoří. Vhodnější umístění umožnilo, aby měla stavba moderní křídlovou konstrukci, která dům rozděluje na dva propojené prostory: jedno křídlo pro mladý pár a druhé pro rodiče, kteří mohou návštěvu prožít v pohodlí. Samotný koncept rozvržení obytných částí utváří centrální venkovní zónu, která je určení pro sdílení. Nový dům je situovaný v trojúhelníkovém rohu pozemku, který byl u původního plánu domu nevyužitý, čímž se architektům plně odhalil potenciál prostorné zahrady v údolí pod horami.

Foto: Joonhwan Yoon

Konstrukční řešení pro pohodlné bydlení dvou generací

Levé rozměrnější křídlo je navržené pro mladý pár, který rád pěstuje květiny. Přístup k domu je koncipovaný ve formě několika schodů, které vedou na společný dvorek mezi samotnými obytnými částmi. Menší pravé křídlo, které je určené pro rodiče, je napojené na roh hlavní obytné části tak, aby umožnilo přístup na centrální dvorek. Vzhledem k pokročilému věku rodičů museli architekti přijít s řešením, které by poskytlo snadnou cestu k domu. Podél užší části křídla nainstalovali rampy a umožnili tak staršímu páru bezbariérový přístup.

Protože se po pravé straně domu nachází silnice, bylo nutné v koncepčním plánování dispozice obytných prostor zohlednit eliminaci hluku. Architekti proto umístili ložnici majitelů do rohu levé části domu v zákrytu za šatnou. Pokoj pro hosty, rodiče, disponuje minimalistickým oknem, kterým dovnitř proniká jen nepatrný hluk dopravy.

Foto: Joonhwan Yoon

Dům na míru klientům, který kopíruje typografii krajiny

Obývací pokoj na začátku pravého křídla disponuje rozměrným rohovým oknem s výhledem na zahradu a hory na jihovýchodě a francouzskými dveřmi s přístupem na trojúhelníkovou terasu. Kuchyň je od obývacího pokoje vymezená předsíní. Při vaření v se obyvatelé mohou kochat výhledem skrze velké prosklené posuvné dveře. Ložnice a šatník, ze kterého vede schodiště do podkrovního pokoje, je situována v zadní části a tvoří tak roh křídlové konstrukce. V úplném rohu za šatníkem je umístěná technická místnost. Před prostorem šatny se nachází hostinský pokoj pro rodiče, který v obývací části disponuje vlastní koupelnou. Společné nádvoří je opatřeno lehkým železným zábradlím. Střecha domu kopíruje svah kopce, který se nachází na levé straně, a svažuje se směrem do společného dvora.

Jednoduchý design interiéru moderního domu

Bílé zdi a cihlové stěny v zemitých barevných tónech oživují prostor a spolu s otevřenými dřevěnými policemi tvoří moderní design prostupující celý dům. Bodová a závěsná stropní světla jsou skvělým řešením na večerní čas, přes den je veškerý prostor prosvícen přirozeným denním světlem díky rozměrným oknům, která tvoří většinovou část vnitřní stěny u centrálního nádvoří. Dřevěné schodiště se železným zábradlím je vyjádřením spojení moderního bydlení a přírodního materiálu jako konstrukčního prvku. Architekti z Architecture Studio YEIN vytvořili nešťastné rodině moderní bydlení, které jim poskytlo radostný domov a vrátilo chuť do života.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Architektura

Foto: Filip Šlapal

Minimalistický dům v rozkvetlé zahradě ukrývá i tiskařskou dílnu

S jasnou představou praktického bydlení přišli do ateliéru Stempel &Tesař manželé, majitelé pozemku v Panenských Břežanech v okrese Praha východ. Chtěli nenáročný rodinný dům s tiskařskou dílnou a celoročně krásnou zahradou, kde budou jasně daná pravidla pro část pracovní a ryze soukromou, relaxační.

Foto:  Javier de Paz, José Hevia

Venkovský dům ukazuje, že slepit staré s novým lze i levně a efektně

Rekonstrukce venkovského domu v Cercedilla je inspirující hned z několika důvodů. Sympatická je už svou myšlenkou návratu obyvatel měst na venkov. Potěší svým zpracováním, protože vytváří soulad mezi vyžadovaným moderním komfortem a přitom se nezříká pohody obyčejného, prostého bydlení. A samozřejmě, je tu i…

Zdroj: Tomáš Sysel/Open House Praha, z. ú.

Palác Ara: klenot československého funkcionalismu s prvky amerických mrakodrapů

Jednou z budov, kterou si mohli návštěvníci v rámci letošního ročníku Open House Praha, pořádaného netradičně v náhradním zářijovém termínu, prohlédnout, byl palác Ara u Jungmannova náměstí. Ten v letech 2018 – 2019 prošel rozsáhlou rekonstrukcí, která mu navrátila bývalý lesk. Konkrétně bylo návštěvníkům…

Architektem roku 2020 se stal Zdeněk Fránek

Architektem roku 2020 se stal Zdeněk Fránek

Ocenění za mimořádný přínos architektuře v posledních pěti letech - cenu Architekt roku 2020, získal přední český architekt a pedagog Zdeněk Fránek, představitel organického proudu české architektury, za nímž stojí desítky mimořádných a originálních staveb.

Foto: Takeshi Noguchi

Bydlení jako v oříšku. Pasivní dům dle německé školy a japonské filosofie

V určitý moment možná dosáhnete poznání, že není až tak podstatná rozlehlost vašeho obydlí, jako to, co se vlastně nachází v těsném okolí vašeho domu a celoživotního prostoru k obývání. A tehdy nejspíš přijdete na chuť konceptu, za kterým už dlouho stojí japonský architekt Tono Mirai, jeden ze skalních zastánců…

REKLAMA