REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Růst cen elektřiny a plynu zrychluje. Jak dnes měnit dodavatele energie?

Růst cen elektřiny i plynu zrychluje. Levná energie už není. Co dnes můžeme nazývat dobrou cenou elektřiny a plynu? A co zákazníkům doporučuje analytik cen energií Jan Schindler?
Zdroj: AdobeStock - teerapon
Zdroj: AdobeStock - teerapon

Zdražení elektřiny a plynu ovlivňuje více faktorů a z toho důvodu je málo pravděpodobné, že ceny obou komodit během následujících měsíců začnou opět klesat. Ceny elektřiny rostou kvůli extrémně drahým povolenkám, drahému uhlí, plynu, odstavování elektráren a menší výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů. Ceny plynu žene nahoru vysoká poptávka v Asii, poloprázdné zásobníky před zimou, výpadky dodávek z Ruska. Z oblasti energetiky nepřicházejí dobré zprávy, které by alespoň dávaly určitou nadějí, naopak. Čtenář se dozvídá jednu negativní zprávu za druhou.

Vysoké ceny jsou zmiňovány především na krátkodobých trzích (spotové ceny).

Například 6. 10. 2021 (v době napsání článku, pozn. redakce) byla obchodována elektřina na spotovém trhu (Spot Market Index Base Load – dodávka 24 hodin) za 270 EUR/MWh, plyn za 102 EUR/MWh. U ročních kontraktů na dodávku elektřiny, ve stejný den na PXE, pro rok 2022 – 163, 2023 – 97, 2024 – 81 EUR/MWh. Roční kontrakty na dodávku plynu – 2022 – 66, 2023 -35, 2024- 26 EUR/MWh.

Jak jsou na tom dodavatelé v České republice?

Dodavatelé u nás jsou rozděleni do dvou skupin. Odpovědní a dostatečně velcí nakupují postupně více druhů kontraktů dopředu s cílem zabezpečit si cenovou stabilitu i při výkyvech cen. Jiní, i třeba finančně silní, dali přednost nákupu nedávno ještě velmi výhodných energií na spotu. Přednost u této skupiny dodavatelů měl zisk před dlouhodobou odpovědností.  

Změnou dodavatele může zákazník ušetřit mnoho peněz, oproti tomu, kdyby zůstal u stávajícího dodavatele, který mu extrémně zvýšil cenu.

Nejlevnější nabídky energií už jsou pryč, ale dá se nyní zafixovat cena elektřiny na úrovní 2 000 až 2 500 Kč/MWh i na tři roky, U plynu je slušná cena kolem 1 000 Kč/MWh. V případě vyšších cen bych se poohlédl po jiných nabídkách na trhu.

V žádném případě nyní nedoporučuji ani uvažovat o velkoobchodních cenách pro domácnosti. Energetická krize pravděpodobně nemá rychlé řešení a zákazník by platil několikanásobné více, než platil doposud. Pokud by to zákazník chtěl zkusit, je důležité mít smlouvu na dobu neurčitou. Ze smlouvy na dobu určitou u produktů ze spotu se nedá vyvázat, protože změna cen je zde přirozená.

Když se zákazník dnes rozhodne změnit dodavatele a konec termínu se mu blíží (je to 10 dnů před změnou cen), je třeba poslat doporučeně odstoupení od smlouvy a hledat nového dodavatele. Myslím, že se to vyplatí i přes možnost být několik dnů u Dodavatele poslední instance.

Když zákazník nestihne odstoupení, tak má zákazník dvě možnosti:

  • zůstat u stávajícího dodavatele a platit víc, než je nutné, nebo
  • ukončit smlouvu a zaplatit pokutu, kterou vám původní dodavatel pošle.

Nákup podobný zajíci v pytli je pořízení si produktu s flexibilní cenou a smlouvou na dobu neurčitou. Blíží se konec roku nebo období po volbách a všichni obchodníci začnou zdražovat. Zákazník, který poptal produkt s končící cenou dnes neví, kolik bude příští rok platit.

Sdílet / hodnotit tento článek

Přečtěte si více k tématu Instalace - TZB

Zdroj: fotolia.com

Zájem o palivové dřevo meziročně klesl o 43 procent, důvodem počasí i předzásobení

Zájem Čechů o palivové dřevo loni klesl. Celkový objem prodaného palilového dříví se v roce 2023 meziročně snížil o 43 procent. Jedním z hlavních důvodů byla vysoká poptávka o rok dříve, kdy se velká část zákazníků kvůli vysokým cenám energií předzásobila. Roli v loňském roce také hrálo teplejší počasí a pozdější…

REKLAMA