Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Pastva pro oči nebo trn v oku? Dům na ostrově budí emoce

Zajímavý podnikatelský záměr, hledání schůdné cestičky v minovém poli stavebních regulí, oživení stavby s mnohasetletou historií, blesková stavba díky konstrukčnímu systému skládačky. Mannal House budí pozornost zaslouženě.
Foto: Gilbert McCarragher

Nejzápadnější z ostrovů Vnitřních Hebrid, Isle of Tiree, má na délku 20 a široký není ani 5 kilometrů. Pokud hledáte klid ohraničený jen pobřežím a čistý mořský vzduch, tady je obojí v nadbytku. Obloha se táhne k obzoru a stává se mořem. V jinak rovinaté krajině nejsou lesy, kopečky tu mají jen tři, takže výhled nic nezastiňuje. Jediné zvuky, které se tu ozývají, a brzy se vám dostanu pod kůži, je rytmus vln narážejících na pláže s až karibsky bílým pískem. Prostě pohoda, za kterou by lidé klidně platili. Jen je mít kde ubytovat.

Půda na ostrově je prý sice bohatá, ale z hlediska surovin, a to včetně kamene, je tu vše dlouhodobě v nedostatku. Nemožnost sehnat lokálně stavební materiál tu ostatně blokovala kolonizaci staletí. Volného kameniva tu bylo tak málo, že zde – vlídnému podnebí navzdory – vznikla za celou historii vlastně jen hrstka domů. A obyvatelé se naučili materiál z nich bezezbytku recyklovat. A právě motivy izolované krajiny, legenda skotské Havaje Severu a snaha opětovného využití stavebního materiálu definuje i projekt Mannal House.

Foto: Gilbert McCarragher

Domy minulé a současné

Stavební počin architektů ze studia Denizen Works je navýsost současný, ale předchází mu historie místa, a formují jej fragmenty na parcele již existujících staveb. Předně, kdysi v nespecifikované minulosti, tu na nízkém útesu, shlížeje na zálivy Mull a Iona, vzniklo panské sídlo. Napůl kamenná tvrz, napůl zemědělská usedlost, plošně poměrně rozlehlá. V katastru je vedena jako Dům č. 7. Tento shluk objektů, které definovaly masivní zdi z kamene. Kromě jejich až metrových fragmentů z nich nezůstalo nic.

Zhruba před 150 lety pak na okraji těchto působivých ruin vyrostl „normální“ domek, malé stavení se sedlovou střechou. Jeho obyvatelé kamenivo, jak zde bylo zvykem, zužitkovaly. Na zídky a ploty, část kameny vykresleného obvodu se stala stodolou. I to je dnes minulost, po níž zůstal jen onen domek a trochu nižší kamenné zdi lemující plochu útesu.

Foto: Gilbert McCarragher

V současnosti se pak malý domek stal domovem pro Alison a Davida. Dva mladé podnikavé lidi, kteří by rádi zkapitalizovali pohodu a klid odloučené lokality. V roce 2017 rozpracovali svou vizi, kterou po poradě s architekty uchopili jako dvoukřídlý Mannal House. Jedno jeho křídlo, s ubytovacími kapacitami pro hosty, je na pozemek vsazeno ve směru „od zálivu po záliv“ – a druhé, novější, pak vzniklo zasazené do obvodu vymezeného kamennou zdí oné pra-stavby, jež tu stála už před staletími.

Dvě křídla pro rozlet

Mannal je veden jako rodinný dům, ale přítomnost 4 ložnic jej usvědčuje z toho, že jde o objekt rekreační. Místní přísné regule ke schvalování novostaveb obchází tím, že vzniká na půdorysu mnohasetletého stavení. A podobně volně pak interpretuje i nařízení o povolených stavebních materiálech. Kámen, dřevo, sklo i ocel totiž vůči okolí prezentuje odlišně, expresivně.

Foto: Gilbert McCarragher

Stávající majitelé nedisponují celou plochou útesu, nově vznikající objekty doprovází stále netknuté ruiny přístavků a hospodářských budov, ve formě kamenných fragmentů. Architekti hovoří o tom, že zmíněné relikty byly do značné míry hnacím motorem formální organizace domu, jeho výrazného čela i fasády.

Staré zdi rámují výhledy

Výsledný dům, rozdělený na dvě křídla, je zasazen do znovu přestavěných kamenných zdí, jež jsou hlavním architektonickým výrazem budovy. V podstatě se jedná o dům se dvěma kamennými štíty, z nichž jedním se dovnitř vstupuje, zatímco druhý vede na nádvoří.

Tam mohutné kamenné zdi – často ještě s kamennými překlady již neexistujících oken – rámují výhledy do krajiny. Buď směrem na Hynish, nebo na několik kilometrů vzdálený maják. Scenérie vymezující moře zůstává neohraničená, volná. A podobné je to i v interiéru: část s ložnicemi výhledy rámuje, zatímco křídlo s obslužným a společenským prostorem (kuchyň, jídelna se společným dlouhým stolem, obývací pokoj, technická místnost) je ponechává volné.

Foto: Gilbert McCarragher

Nad nimi se v patře nadsazené střechy nachází ještě jedno apartmá - vlastní koupelnou šatnou a pracovnou. V pravém úhlu k tomuto hlavnímu křídlu se nachází ubytovací křídlo, které obsahuje tři ložnice a dvě koupelny, s výhledem na východ. Tuto část už od rozbřesku „nabíjí“ ranní slunce, zatímco společenské místnosti ožívají až se západem. V tomto formálně nižším křídle jsou také jemně zakřivené stropy, jako kontrast mezi nízkou šikmou střechou zvenčí.

Instantní stavební řešení

Vzhledem k rozměrům stavby – s užitnou plochou 240 metrů čtverečních – se pochopitelně nabízí stejná otázka, jako před staletími: Kde sehnat stavební materiál? Alison a David to po poradě s architekty vyřešili importem. Pro novostavby plně zhodnotili potenciál, jež v sobě nesou tzv. SIP, tedy konstrukční zaizolované panely. Tento stavební systém je sice typičtější pro lehké komerční stavby, ale ani u objektu rezidenčního s ním nebyly problémy.

Coby dřevěná stavebnice byl naprojektován a sestaven do větších celků ještě off-site, a na místo dopraven v několika kusech. S důrazem na podmínky, které celosezónně panují na Isle of Tiree, byly jednotlivé stavební dílce silně zaizolovány. O vytápění interiéru se přitom stará vzduchové tepelné čerpadlo. Zvenčí je dům obložen z materiálem, který se svou formou ztotožňuje s improvizovanou stavební historií ostrova. Tam, kde se objekty vynořují z obvodu masivních přeskládaných kamenných zdí, uvidíme dřevěné obklady, zajímavě utvářené oblázkové omítky a také vlnitý plech.

Hodí se zmínit, že ve světě architektury a designu vzbudil Mannal House značný rozruch, a ne úplně všude byl přijímán kladně.

Zatímco jedni vyzvedávají to, jak dalece je konstrukční řešení inspirováno zemědělskými památkami, které formovaly dům – upomínají na to, že dům je vhodnou ódou na jeho historii – jiní to tak chvályhodně nevidí. Zaznívají i poznámky o „znásilnění“ skotského pobřeží a vytvoření „na hlavu postavené“ stavby, která sice respektuje materiál, ale zcela opomíjí kontext. Finální rozhodnutí tedy bude na vás.

Údaje o projektu

Název projektu: Mannal House
Typ projektu: novostavba, rekreační objekt
Architektonické studio: Denizen Works
Lokalizace: Mannal, Isle of Tiree, Hebridy, Skotsko
Hlavní dodavatel stavby: John MacKinnon Builders
Zahájení projektové fáze: listopad 2016
Zahájení stavební činnosti: leden 2019
Rok dokončení (finalizace): prosinec 2021
Celková užitná plocha: 240 m2
Klient: soukromá osoba

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata