REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Nový stavební zákon. Co se změní pro stavebníky rodinných domů?

Od 1. 1. 2024 začíná platit dlouho očekávaná změna stavebního zákona. Nová legislativa přináší velkou řadu novinek. Které jsou ty nejzásadnější? Co se mění při povolování stavby nebo při posuzování černých staveb? A proč si na nový stavební zákon musí dát pozor nejen stavebníci ale i kupující nemovitosti? Do studia estav.tv jsme pozvali stavebního advokáta Radka Motzkeho.
Zdroj: AdobeStock – Lazy Bear
Zdroj: AdobeStock – Lazy Bear

Zákon začíná platit od začátku roku 2024 pro velké stavby, pro rodinné domy je pak rozhodující datum 1. 7. 2024. Jednou ze změn, která ulehčí u bezkonfliktních staveb celý proces je zrušení požadavku na vyjádření úřadu územního plánování. „Nutno podotknout, že se to týká staveb, které splňují územní plán. Vracíme se tak ke stavu, který platil dříve, kdy si soulad s územním plánem ověřil samotný stavební úřad,“ objasňuje advokát.

Radek Motzke zmiňuje i další změnu, která se týká zpřísnění posuzování černých staveb: „Pozor by si měli dát i kupující nemovitost, zda je celý objekt povolen tak, jak ho kupují, včetně přístaveb, doplňkových staveb atp. To, co dříve stavební úřad mohl povolit v dodatečném povolení podle nové legislativy může být velký problém a pak nezbývá než zahájit řízení o odstranění stavby.

Co stavebníky nejvíce zajímá: Urychlí se stavební řízení? Odpověď z pohledu stavebního advokáta si poslechněte v rozhovoru s Radkem Motzkem na estav.tv natáčeném na veletrhu FOR ARCH 2023.

Radek Motzke

Advokát specializovaný na architekturu, stavebnictví a ochranu životního prostředí. Své rady zveřejňuje i na www.radekmotzke.cz.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Dům z jihozápadní strany. Zdroj foto MŽP

Oprav dům po babičce v praxi. Zkušenosti s novou dotací na zlepšení energetické náročnosti rodinného domu

V září byl otevřen nový dotační program Oprav dům po babičce, který se v některých požadavcích odlišuje od základního dotačního programu Nová zelená úsporám. Pojďme se na to podívat blíže. Jak by měl potenciální zájemce postupovat a co ho bude čekat, si můžeme ukázat i na konkrétním…