REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Rodinný dům na krásném místě měl to nejlepší už za sebou. Na jeho rekonstrukci spolupracovala dvě architektonická studia

Bourat je snadné, upravovat stávající objekty a vkusně je modernizovat je o dost těžší. Na rekonstrukci a úpravě rodinného domu musela spolupracovat dvě architektonická studia. Na výsledek práce se podíváme dnes.
Foto: Lorenzo Zandri

Žádné drama anebo divoká zápletka. Jediné, s čím se rodinný dům z  nizozemského Bergenu střetl, byl čas. Předměstská vilka vystavěná v padesátých letech minulého století z tohoto střetnutí nevyšla vítězně, a nyní už zkrátka technicky a konstrukčně nevyhovuje současným přáním, požadavkům na bydlení. Žádalo si to změnu. Zásadní.

To zjištění vyšlo ze strany rodiny nových majitelů, kteří si tento dům pořídili. Co přesně chtěli změnit? Původně nejspíš všechno, v původních propozicích architektům se hovořilo o demolici a novostavbě. Tohle budovatelské nadšení a chuť k destrukci jim ale dlouho nevydržela. Po pár týdnech bydlení v kompromisech začali oceňovat, že je dům natolik charakteristický, že je vlastně škoda do něj výrazně zasahovat.

Foto: Lorenzo Zandri

Jejich motivace se obrátila k tomu, že bude lepší objekt spíše zrenovovat a rozšířit, než aby jej zbourali. Projekt tak doznal změny a tzv. BD House zamířil k cestě mnohovrstevnaté proměny. V té se už snoubí kulturní dědictví regionu, zažité stavební prvky, principy udržitelné transformace a vyzvedávání bohatých přírodních kvalit oblasti. V rámci úprav mělo být vyzvednuto to, čím dům vynikal a byl mimořádný.

Dům se nachází mezi pobřežními dunami, borovicovým lesem a otevřenou krajinou poldru, jeho okolí je všeobecně malebné. V principu se tedy počítalo s tím, že vzhled domu směrem k příjezdové cestě bude zachován a posílen, zatímco směrem k okolní krajině se více otevře a přírodu si víc pustí do interiéru.

Foto: Lorenzo Zandri

Příjemné místo. Proč se mu víc neotevřít?

Klienti také kladli architektům na srdce, aby se BD House nejen proměnil a zvětšil, ale také se stal „odolným vůči budoucnosti“. Čímž měl přispět k širší proměně venkova, v níž se stávající bytový fond stává udržitelnějším a přizpůsobuje se měnícím se přáním a požadavkům na současné bydlení.

Těch přání a požadavků nebylo málo, ale spolupracující architekti ze dvou studií – Space Encounters a Studio Vincent Architecture – si s nimi věděli rady.

Projekt byl zahájen velkou přístavbou. Objímá stávající dům a otevírá jej směrem do zahrady. Oživuje tím pocit bydlení v lese. Kombinace stávajícího objemu a objemu přístavby vytváří určitou hru mezi symetrií a asymetrií, mezi přímkou a zvlněnou křivkou. Rozvádí tak prvek napětí, které bylo přítomno již v architektuře původního domu.

Foto: Lorenzo Zandri

První patro rodinného domu, se dvěma koupelnami, hernou, ložnicemi a pokojem pro hosty, je nyní zcela věnováno dětem, aby si z něj udělaly svůj vlastní svět. Křídla s obývacím pokojem a hlavní ložnicí jsou umístěna v přízemí, a šířeji expandují do zahrady.

Na vizuálně velmi výrazné zakřivené verandě, která tato křídla spojuje, byl vysazen strom, který teď prorůstá střechou verandy a dává tvar celému ne až tak formálnímu přechodu mezi interiérem a exteriérem.

Strany podlahy verandy a konzolové střechy byly zkráceny, polokruhový výřez navazuje na „virtuální kouli“ vsazenou do zahrady. Vilka se tak vizuálně i koncepčně připojuje k zahradě, stává se součástí kompozice, jednoho myšlenkového celku. Cihloví stavba a zahrada se tak stává širší součástí zvlněné krajiny plné přímořských borovic.

Aktualizace je změnou k lepšímu

Transparentní fasáda je vyrobena ze dřeva Fraké (upřednostněno bylo kvůli trvanlivosti a odolnosti), velkorysé posuvné dveře i šikmá okna navazují na prostorovou enfiládu interiéru. Přístavba je – podle architektů - odkazem na architekturu uznávaného profesionál Sigurda Lewerentze – zhmotněna v tmavě hnědých cihlách, které jí spolu s širokými spárami dodávají robustní vzhled, jenž bude časem obohacen o stopy přírody.

Jak stávající objekt rodinného domu, tak přístavba (a zvláště ona zvlněná terasa) jsou zhmotněny a vyjádřeny v cihlách. Nejsou však stejné, vzájemně si v jednotlivých částech kontrastují velikostí, barvou a zpracováním.

Tím je nenásilně dosaženo odhalení různých časových vrstev projektu. Poznáte, co tu bylo jako první, a co bylo dotvořeno dodatečně. Jinak fasáda směrem do ulice byla renovovaná, a bílá vila byla ošetřena minerální barvou v bílé a kontrastní antracitové barvě.

Přidejte k tomu ještě novou střešní krytinu pálených tašek, a vyvstává před vámi celý obraz „aktualizovaného“ BD House. Architekti při realizaci museli čerpat z mnoha zdrojů inspirace a zasahovat do řady oblastí. Výsledek je ale nanejvýš potěšující.

Dům, který měl už to nejlepší za sebou, se díky nim znovu stal důstojným domovem. Moderním, který ovšem nezapomíná na svou minulost, a je dobře připravený i na budoucnost.

Údaje o projektu

Název projektu: BD House
Typ projektu: rekonstrukce rodinného domu
Architektonické studio: Space Encounters, Studio Vincent Architecture
Lokalizace: Bergen, Nizozemsko
Vedoucí architekt: Vincent van Leeuwen
Projektový tým: Gijs Baks, Joost Baks, Patricia Yus
Strukturální inženýring: IMd Raadgevende Ingenieurs
Návrh interiéru: Dorien Knegt Design
Krajinářský návrh: Delva Landscape Architecture and Urbanism
Hlavní dodavatel stavby: Cor Koper Bouwbedrijf
Klient: soukromá osoba
Rok dokončení (finalizace): 2022
Užitná plocha: 185 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Foto: Johan Dehlin

Kvalita nestárne. Dům odolává času i díky promyšleným úpravám

Mladý pár si tuto nemovitost vybral ke koupi proto, že byl osloven (ba přímo zasažen) stopami času a příběhy, které by takový dům mohl vyprávět. Tomu pak byly podřízeny další komfort zvyšující úpravy. Ve skutečnosti tu ale nebylo třeba činit velké změny. Tenhle dům je totiž vůči stáří imunní.

Foto: Sebastian Felix Ernst

Stavěli bez bourání. Starou stodolu využili a přestavěli na bydlení a sklad

Když máte k ruce tým nadšených profesionálů, nic není nemožné. Názorně to dokládá i projekt rekonverze dřevostavby z německého Lindau. U návrhu a samotné realizace se tu sešli lidé motivovaní, kteří se s nemalou chutí pustili do náročné práce. Ze staré stodoly přitom vytvořili…

Foto: Robert Žákovič, www.robertzakovic.com

Dva domy na Hané: Tvoří jeden celek a tmelí rodinu

Nízkoenergetická stavba v úrodném moravském kraji na Hané má svá specifika. Chce se přiblížit lidovým tradicím rodinných sídel, která vytvářela svébytný prostor pro společná setkávaní velkou terasou s vůní dřeva, bylin a vína tak, jak je známe třeba z italských vesnic.

Foto: Lorenzo Zandri, Mariell Lind Hansen

Moderně ale s citem. Jak rekonstruovali a přistavěli venkovské sídlo

Majestátní šlechtická sídla anglického venkova probouzí fantazii, a to nejen jako kulisa populárních detektivek a seriálů. Člověk se prostě neubrání úvahám o tom, jak se v nich asi žije. Nahlédnout za mohutné zdi jednoho takového obydlí nyní umožňuje působivá rekonstrukce a přístavby domu…

REKLAMA