REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Prosklená chata usazená na pastvině. Unikátní zážitek v přírodě zaručen

Jan Tyrpekl patří přesně k těm architektům, o nich často nebývá dlouho slyšet, aby se pak objevili s realizací, kolem které rozruch dlouho neutichne. Stačí si jen vzpomenout na projekt malé útulny, zatepleného posedu, usazeného na železobetonovém řopíku, příhraniční pevnůstce z II. světové války. To bylo už před sedmi lety, a byť to dílo bylo rozlohou zanedbatelné, mluvilo se o něm i ve světě dlouho.
Foto: Jakub Hrab

Zen House usazený na pastvině

Architekt Tyrpekl má v záloze takových realizací s potenciálem povícero. Ateliér, usazený v háji u Stříbrné Skalice, kombinující zázemí pro bydlení a saunu. Anebo třeba 360° rozhled nabízející stromový dům beze stěn. Tyto projekty se vyplatí znát a připomenout si, protože jeho aktuální realizace (z roku 2023) je těmto předchozím dílům v mnohém podobná. Ne tedy že by je vykrádala z hlediska inspirace. Ale část charakteristických rysů zůstává stejná.

Kdybychom byli kriminalisté, viděli bychom zatím modus operandi pachatele. V případě architektury se dá hovořit spíše o rukopisu tvůrce.

Foto: Jakub Hrab

Co vyčteme z rukopisu

V tomto kontextu pak vnímáme u architekta tendenci k malo-formátovým stavbám, s kombinovaným rezidenčním účelem, nádherně zasazené do krajiny a splývající s ní. Zpravidla pak s výhledem umocněným vyvýšením objektu, často velmi celistvým. Přírodní prostředí pak doplňují přírodní materiály, a jeho projekty se vyznačují zvláštní minimalistickou čistotou. Pokud tohle všechno víte, překvapení – ale ani zklamaní – nebudete.

Zen House, který vyrostl u rakouského Hainburg an der Donau, v sobě totiž nese tohle všechno. Jak prozrazuje architekt, objekt vznikl na základě požadavku o unikátní zážitek z pobytu v přírodě. Měl se stát místem, kde je možno relaxovat, přespat, debatovat u ohně. Zkrátka měl být určený pro smysluplné činnosti, které ale potřebují trochu odlišnou, specifickou atmosféru.

Foto: Jakub Hrab

A musí se nechat, že o silnou atmosféru nemá Zen House, očesaný až na podstatu samotné funkce, nouzi. Objekt stojí na odlehlém místě, na pozemcích náležících zemědělské farmy, jejíž je součástí. Ta farma slouží jak pro chov zvířat, tak pro společenské akce. Zde, v odloučené části pastvin, mezi pasoucími se ovcemi, se nacházel ideální stavební prostor.

A co napsala krajina?

Objekt leží na pastvině, na rozhraní mladého sadu a vzrostlých starších stromů. Jde o archetypální tvar domu, který načrtnete jednou rukou a jedním tahem. Tady je ovšem pozměněn tím, že je umístěn spolu s terasou na pilířích. Výška pro rozhled a nadhled tedy Zenovému domku nechybí. Svým střízlivým stavebním pojetím kolem sebe nechává plynout čas, a jeho subtilní vyvýšená konstrukce umožňuje i krajině procházet volně pod ním. A vlastně i skrz něj.

Foto: Jakub Hrab

Výrazné prosklení totiž úplně nahrazuje stěny. Je to jako akvárium, nad nímž se vznáší sedlová střecha s výrazným sklonem a přesahem. Z dálky na izolovaném místě tedy uvidíte nejprve tuto vzdušnou střechu, a musíte se přiblížit mnohem víc, než uvidíte i konstrukci podpůrnou, vyvyšující. A v té zenové jednoduchosti dává smysl i prosklení všech stěn.

To sice obyvatele zbavuje soukromí, ale vzhledem k odlehlosti stěny nahrazuje krajina v okolí. Tím, že je stavba a její pobytová část stejně jako ptačí hnízdo situována vysoko nad terén – zhruba o čtyři metry – je dosaženo pocitu bezpečí a intimity.

Foto: Jakub Hrab

Zenová čistota a jednoduchost

Interiér se skládá z nábytkové vestavby baru spojeného s postelí, a nezbytného krbu. Mezi těmito prvky je přechodová zóna s dvěma protilehlými HS portály, z kterých se vchází na terasu. Přesněji tedy řečeno, otevírají se do sadu.

A konstrukční řešení? Spodní část konstrukce a konstrukce terasy je z lepených modřínových hranolů. Objekt samotný je konstruován z dřevěného skeletu ze smrkových lepených hranolů. Tento skelet je umístěn na masivních dřevěných panelech CLT. Ty jsou použity také na nosném plášti střešní konstrukce, které tím propůjčují masivní a stabilní výraz. Do budoucna klient plánuje ještě dostavět mezi pilíře V budoucnu je možné mezi pilíře saunu, sprchu a toaletu.

Užitná plocha, i s poměrně širokou terasou, nabízí užitnou plochu třiceti metrů čtverečních. Je to moc, nebo málo? V architektuře platí, že objekt by měl sloužit svému účelu a nezdá se, že by si klient v tomto případě na cokoliv stěžoval. Minimalistické ladění plně odpovídá jeho záměrům a jednoduchost provedení tu v ničem nekompromituje funkci. Zen House je možná zvláštní, ale svou nevšedností krásný.

Foto: Jakub Hrab

Údaje o projektu

Název projektu: Zen House
Typ projektu: rekreační objekt
Architektonické studio: JAN TYRPEKL
Lokalizace: Hainburg an der Donau, Rakousko
Vedoucí projektu: Jan Tyrpekl
Dodavatelé materiálu: 2MAD Building s.r.o., DÍLO.work, Okna Jánošík
Strukturální inženýring: 2MAD s.r.o.
Projektový manažer: 2MAD s.r.o.
Klient: soukromá osoba
Rok dokončení (finalizace): 2023
Užitná plocha: 30 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Foto: Yifan Liu

Rozhledna, ve které lze bydlet. Chata jako periskop sledující krajinu

Kostra z ocelových příhradových nosníků, kůže fasády vyrobená z tepelně ošetřeného dřeva, interiér v běleném dubu. Materiálově tedy určitě rekreační objekt Pill není žádnou nepřístojností. Pozornost ovšem vzbuzuje svým podivným tvarem a výškou. I navzdory tomu si může hovět na okraji lesa…

foto: João Carranca

Domek na stromě pro dvě hrdličky je skromný rozměry ale útulný jako hnízdo

Melides je vesnicí, kterou ti co nejsou místní, většinou jen profrčí. Protože už doslova větří vodu. Z téhle malebné vesničky je to k pobřeží - a jedné z nejnádhernějších pláží Portugalska - už jen nějakých osm kilometrů, a tak jsou důvody k přestávce minimální.

Foto: Tor Even Mathisen

Želví krunýře za polárním kruhem. Stavba, která odolá arktickému klimatu

Turistické destinace, které vzbuzují respekt i u zkušených norských horalů: Hora Tyven a záliv Storfjellet za polárním kruhem. Právě tady se teď nachází dvě unikátní „organické“ stavby, turistické útulny, které jsou designovány k tomu, aby odolaly těm nejnáročnějším arktickým podmínkám. Jaký je příběh jejich vzniku?