REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Dřevostavba na střeše vysokoškolských kolejí. Čeští studenti staví dům v mezinárodní soutěži

Montovanou dřevostavbu FirstLife již stejnojmenný studentský tým dokončil v německém Wuppertalu, kde proběhne hlavní část prestižní mezinárodní soutěže Solar Decathlon Europe. My jsme však dům zastihli těsně před tím, než jej částečně kompletovaný začali studenti po částech nakládat a odvážet do Německa.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Pojďte tedy s námi společně na prohlídku domu, který demonstruje novou vizi studentského bydlení v soutěžním projektu nástavby kolejí Větrník v Praze.

První místností, kterou návštěvník uvidí, je zádveří. „Možná se Vám zdá, že místnost je relativně předimenzovaná,“ komentuje Eliška Kopačková z týmu FirstLife. „Ale má to svůj důvod. My jsme potřebovali dimenzovat místnosti na počet návštěvníků, na který je celý domeček navrhován. A počet návštěvníků na jednu prohlídku je deset. Tak se sem nějak musíme poskládat.“

Zdroj: FirstLife

V navazující chodbě se nachází také srdce celého domu. Ve skříni podél celé chodby se nachází veškerá technická zařízení. Umístěna tam bude vzduchotechnická jednotka, různé spotřebiče, elektrický rozvaděč a také tepelné čerpadlo. „Pro nás bylo v průběhu navrhování důležité, aby vše bylo vidět, to znamená, když přijde návštěvník do tohoto objektu, tak ho hned pochopí,“ vysvětluje Martina Liberská.

Samotný pokoj je koncipovaný pro jednoho studenta. Obsahuje spací kout a kout pro sezení. Lůžko i psací stůl jsou variabilní a dají se rozložit, stůl lze natočit tak, aby bylo co nejvíce využito denní světlo pro práci. Součástí pokoje je i soukromá kuchyňka a koupelna se sprchovým koutem a toaletou.

Zdroj: FirstLife

Největší místností je komunitní prostor až pro 12 studentů s modulárním nábytkem a plně vybavenou kuchyňskou linkou. Rozkládací stůl lze složit a umístit pod kuchyňskou linku, tím je prostor celé místnosti velice variabilní. 

Z komunitní místnosti i ze studentského pokoje je umožněn vstup na společnou terasu.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Atelier Sunder-Plassmann

Dřevěný dům na prázdniny. Místo, kde ovce dávají dobrou noc

Místo, které nemá chybu. Tak chápal investor pozemek i jeho širší okolí. Hof Ahmen je prostě střípkem pohody, venkovskou selankou, kterou hudebně podbarvuje nepravidelná melodie zvonků na květnatých loukách pasoucích se oveček. Krása. Jenže jak do tohoto uspořádání vsadit nový rekreační objekt? Jak by měl vypadat…

Foto: Máté Lakos

Malá dřevěná chata s velkým oknem. Milá i útulná

Budapešťské studio Hello Wood je věrné svému názvu, dřevo ve stavební praxi je u nich skoro základní charakteristikou a podstatou jejich tvůrčí práce. To, že se soustředí téměř výhradně jen na tento materiál, jim ale nikterak nezužuje profesní záběr. Pouští se do realizací nejrůznějších typů architektury a…

REKLAMA