REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

V malém bytě nebylo místo na ložnici. Architekti ji navrhli křivou, děravou, malou ale dokonalou

Byt s výměrou 39 metrů čtverečních původně k obývání ani sloužit neměl. Teprve po zásahu architektů se dočkal toho, co je pro každé bydlení nezbytné. Ložnice. Architekti pro ni nejprve museli najít místo. A dovnitř ji vsadili podobně, jako vpisek nad popsaným řádkem textu. Tak nějak nakřivo, tak nějak mimochodem.
Foto: Relja Ivanic

Konstrukci ložnice nazývají parazitickou, protože do původního uspořádání byla vsazena až dodatečně. A rovněž proto, že stejně jako parazit i ona ovládla svého hostitele. Nová průchozí ložnice, byť tu tvoří jen výseč objemu, desetinu celkové plochy, se stala pro celý byt určující.

Jak zmiňují srbští architekti z novisadského studia Cherry Art Hub, byt je nyní navržen k užívání dvěma osobami, párem. Ložnici prostor pozbýval, a proto ji dovnitř ve formě téměř kompaktního spacího boxu vložili dovnitř. „Ložnice tedy hraje roli parazita, zatímco vše ostatní uvnitř bytu je umístěno ve vztahu k tomuto vetřelci,“ říká Bogdan Milojković, šéfarchitekt studia.

Ložnice je v tomto bytě do kouta zahnaným škůdcem, který je přiznaný a odhalený, obklíčený. A který se uvnitř bytu stává spoluviníkem dějů. „Je vsazenou konstrukcí, která mění svou identitu, nikoli však funkci,“ popisují architekti. „Pohrává si se strukturou, uvnitř níž je umístěn. Je zdůrazněn, přesto nevyčnívá.

Foto: Relja Ivanic

Architekti přitom připouští, že vsazením ložnice o čtyř metrech čtverečních porušili snad všechna pravidla a standardy „dobrého designu“. Ale učinili tak proto, aby tento byt poskytl uživatelům vše, co potřebují a žádali si. Tedy flexibilní organizaci prostoru přizpůsobenou jejich potřebám.

Nezbytná kontroverze a nezvyklá organizace prostoru plně reagovala na životní styl nových uživatelů. V malém bytě viděli potenciál, stejně jako architekti. Jen to zkrátka chtělo ten potenciál nějak osvobodit. A když prý budete vždy na věci okolo nahlížet jen konvenčně, změny dosáhnout nemusíte.

Místo jednotlivých místností jsou tak obytné funkce rozděleny do zón. Ty jsou vzájemně propojeny a odděleny tzv. měkkými bariérami. Jejich účelem bylo odrušit nahloučenost a přesycenost, kterou si s sebou byt nesl.

Foto: Cherry Art Hub

Omezení z minulosti

Limitující byl i strop v bytě, sahající nízce do výšky jen 2,45 metrů. Zvyšovalo to pocit stísněnosti. Byt navíc nebyl v době, kdy jej noví uživatelé kupovali, v původním stavu. Místo toho byl dodatečně přestavěn předchozími majiteli. Tyto změny ale jen zhoršily komfort bydlení. Zásahy měly za následek zbytečnou tlačenici a spoustu překážek v prostoru.

Klienti se rozhodli ke koupi proto, že výhody převažovaly vně bytu. Byl blízko k parku, orientován výhledem do zeleně a taky v přízemí nabízel místo k odstavení kol. Na architektech bylo, aby upravili a reorganizovali interiér, posílili orientaci výhledů ven.

Foto: Relja Ivanic

K užitým řešením patřilo odhalení stávající mezaninové konstrukce, které umožnilo dosáhnout větší světlou výšku prostoru, a také vizuální oddělení denní zóny od noční. Výraznou proměnu nabídly i cementové stěrky, které ušetřily pár centimetrů prostoru.

Určitou vizuální hříčkou je skříň obložená zrcadlem, která – kromě rozdělení obytné a obytné části – dodává celému bytu efekt větší prostornosti. Svou práci odvedlo i osvětlení. Architekti sáhli po jednoduchých a cenově dostupných svítidlech, nástěnných a kolejnicových. Cílem bylo dosáhnout různé atmosféry během dne.

Ten největší praktický efekt ale přinesla až proměna půdorysu, a samozřejmě, ona vnořená parazitická ložnice. Díky ní mohou obyvatelé přejít přímo z postele do obývacího pokoje nebo – přes šatní skříň – do koupelny.

Foto: Relja Ivanic

Multifunkční nábytek

Architekti čerpali z osvědčené předlohy, japonské architektury interiérů. Důležitá byla opodstatněná funkčnost každého metru čtverečního. Nábytek na míru, který obepíná stěny, ponechává volný prostor. Vše je optimalizováno tak, aby uživatelé mohli naplňovat své každodenní potřeby výběrem různých aktivit bez jakýchkoli kompromisů.

Rozkládací jídelní stůl, který je umístěn v komodě na okraji obývacího pokoje, je pohyblivý a připravený pojmout až šest hodujících osob. Modulární pohovka v obývacím pokoji v obývacím pokoji poskytuje ubytování pro jednu další osobu. Je to praktické a přitom nenáročné.

Kvalita se tu odráží v jednoduchosti navrženého řešení, nikoli v dodatečném estetickém zkrášlení,“ dodává Milojković. Byt s vnořenou parazitickou ložnicí je podle něj ideální ukázkou toho, že s velkou dávkou kreativity lze i na malém prostoru dosáhnout velkých výsledků.

Foto: Relja Ivanic

Od realizace si přitom slibuje lavinu dalších zakázek. To proto, že jím zrekonstruovaný byt v Novi Sadu představuje prototyp bydlení, který je ideální pro mladý pár bez dětí. „Jak víme, strmý růst cen nemovitostí nyní odepřel mladým lidem možnost koupit a zařídit si byt v novostavbě. Taková adaptace bytu, jakou jsme zpracovali, ale cenově dostupná je.“

Mottem architektů z novisadského studia Cherry Art Hub je: „Souboj mezi člověkem a prostorem tu je od doby, kdy se ti dva potkali.“ A jejich realizace rekonstrukce bytu s ložnicí jako parazitickou strukturou dokládá, že se v tom odvěkém souboji dá uhrát víc než jen remíza.

Foto: Cherry Art Hub

Údaje o projektu

Název projektu: Parasite Habitat
Typ projektu: rekonstrukce bytu
Architektonické studio: Cherry Art Hub
Lokalizace: Novi Sad, Srbsko
Vedoucí architekt: Bogdan Milojković
Návrh designu: Bogdan Milojković
Dodavatelé materiálu: Blanco, Ideal Stone, Vuno Design
Klient: soukromá osoba
Rok dokončení (finalizace): 2023
Užitná plocha: 39 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

REKLAMA